sábado, 25 de junho de 2011

Sarmale cu bacon si mãrar în vas roman / Repolho recheado com carne no forno







"Sarmale" é um prato tradicional roméno, muito apreciado...leva umas horas para preparar mas vale á pena !

Vamos precizar de :

2 repolhos coração medios
sal groso é pouco vinagre ou sumo de limão


RECHEIO

400 g carne picada de porco ou vitela

150 g bacon fumado picado ou cortado

1 chouriço de carne corrente

oléo vegetal
2 cebolas medias picadas
1 cenoura grande ralada
1 pimento vermelho pequeno picado
1 chavena arroz agulha vaporizado
paprika, sal, pimenta preta, endro e segurelha frescas picadas ou em pó
polpa de tomate


PREPARAÇÃO

* Retire um pouco de coluna de repolhos, mas deixa-os inteiros.
Leve uma panela grande com água a cozer, adicione repolhos e tempere com sal e vinagre, tape e deixa uns minutos.
O repolho não pode cozer muito! tem de ser meio cozido e dépois retire e deixa arrefecer.

* Prepare o recheio:
Leve a fritar em muito oléo, a cebola, pimento e cenoura, até amolecem.
Junte a carne e o bacon, e deixa mais uns minutos até mudarem de cor, junte o arroz e tempere.
No fim adicione polpa de tomate e retire do lume.

* Cubra panela do barro ( que vai para o forno) ou tacho grande ( lume) com as folhas de repolho partidas ou pedaços, e endro.
Por cima arranja os repolhos recheados, chouriço , polpa de tomate e cubra outra vez com tiras de repolho.
Deite um pouco de água e leve ao forno ventilado 190ºC, para 45 minutos ou tacho no lume muito baixo. Não mexe!!!

Sirva quente com molho de natas ou puré de batatas.




ÎN ROMÂNÃ



De micã ador sarmalele, cele pe care le face bunica mea nu le pot uita si sunt foarte simple...tin minte cã nu dormeam si asteptam pânã se fierbeau, sã dau atacul :)

Este prima oarã când le pregãtesc si nu le mãnânc, dar sotul meu marele critic le adorã.

Am pregãtit în vas roman pe care l-am adus din România , deci si mai special.

Vasul se tine în apã cam 20 de minute.

Folosesc varzã dulce din cauza sotului, dar mie personal îmi place cea acrã.

Deci :

2 verze medii pentru sarmale
sare groasã
otet

Umpluturã

400 g carne mãcinatã
150 g bacon afumat tocat
2 cepe medii tocate
1 ardei tocat
1 morcov mare ras
1 ceascã de orez

Condimentele mele :
mãrar, cimbru, boia, piper, sare sau vegeta
bulion

cârnat portughez feliat
mãrar proaspãt

1) Varza am pus-o la fiert cu 2 pumni de sare groasã si putin otet, am tot urmãrit sã nu o înebunesc cu fiertul...altfel iasã dezastru :))

Am scos-o si am aranjat frunzele, îmi place sa zic cã le fac de mãrimea L...dar azi am avut rãbdare si chef si le-am fãcut de M.

2) Pune la cãlit în mult ulei ( nu de alta da sã fie colesterolul în floare, pur :))...ceapa si ardeiul tocat fin si morcovul ras, lasã sã se înmoaie si adaugã carnea , baconul si la urmã orezul, bulionul si condimenteazã.

3) În vas am pus un strat de varzã tocatã...cotoare...mãrar, si am acoperit cu sarmale, cârnat si putin bulion, iar un strat de varzã, sarmale...am pus apã cam pânã la nivelul sarmalelor, nu sã depãseascã !
Am dat la cuptorul pre-încãlzit ventilat la 190 ºC, cca 45 min, la cuptorul normal ia mai mult timp...
Sotul meu a zis cã le adorã, sunt chiar bune de tot...eu beau un pahar cu apã si îmi trece :((
Poftã mare!

2 comentários:

  1. Mi-au crescut arpile deja!
    Nu am resit sa fac poze cu rezultatul final, am avut invitati ieri si nu mai stiam de mine...

    ResponderEliminar