sábado, 11 de junho de 2011

Favas á Portuguesa

Timp de preparare:
2 ore (complexitate ridicata)

Ingrediente:
Carne pentru prãjit de vacã sau porc
costitã
muschi
piept
slãninã sau kaiser
cârnat ( chouriço de carne, morcela ( sângerete), chouriço de porco preto (iberic).
2 kg de bob congelat
1 legãturã mare de coriandru sau pãtrunjel
usturoi verde


Mod de preparare:
Este o mâncare tipic portughezã, foarte "pãcãtoasã caloric"; la începutul luni aprilie apare bobul pe piatã proaspãt pânã în Iunie, dar îl gãsim congelat sau sec tot anul.
Fava (bobul) este un aliment foarte nutritiv, în proteine ajunge la mai mult de 25%, si hidrati de carbon peste 55%; 100 gr = 340 calori.
Vitamina B, sãruri minerale ca : sodiu, potasiu si fier.


De obicei le gãtim cu carne sau fructe de mare ( scoici, sepie...)

Aceastã mâncare este foarte consistentã si o recomand sã o gãtiti pt. prânz; portughezi o gãtesc la sfârsit de sãptãmânã atunci când toatã familia se strânge la masã. Uitati de dietã, se mãnâncã pâine la greu :))
Am gãtit pt. 10 persoane ; am pregãtit de seara pt. a doua zi.

1) Carnea, chouriço de carne si morcela se taie în bucãti si se prãjeste condimentat cu sare groasã. Eu nu am pus morcela pt. cã nu mâncãm cu sânge.
Nu am adãugat ulei, la cât de multã unsoare va lãsa carnea...pune câteva pahare de apã sau vin pt. frãgezire.

2) Separat se pune la prãjit putinã slãnina sau kaizerul tãiat bucãtele, pune 1 kg. de bob congelat, sare groasã, pãtrunjelul întreg, câteva fire de usturoi verde tocat, cârnatul iberic întreg, si celãlalt kg de bob, si acoperã cu 1 pahar de apã. Pune putinã unsoare de la carne deasupra si pune capac.
Lasã sã fiarbã la foc mic.
Bobul va lãsa destulã apã când fierbe. Nu amestecati bobul cât timp fierbe, doar " scuturati" oala ca sã rãmânã totul în straturi si sã ia gust .
Am servit carnea separat, bobul a rãmas în aceiasi oalã, dar traditional se serveste totul în oale de lut.
Am pregãtit si o salatã verde.

Va iesi o bunãtate, am sã vã dau si dieta dupã asa o masã:))

Poftã bunã!

Sem comentários:

Enviar um comentário