Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pui mare
1 legãturã de pãtrunjel proaspãt
pãtrunjel sec
optional 1 ardei iute rosu
1-2 linguri pastã de pui*optional
4 cãtei de usturoi
8-9 linguri ulei de mãsline
sare, piper
1 kg. cartofi
1 linguritã boia dulce
1 linguritã açafrão*(curcuma longa)
100 gr. cârnat optional
1-2 pahare vin alb
Mod de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pui mare
1 legãturã de pãtrunjel proaspãt
pãtrunjel sec
optional 1 ardei iute rosu
1-2 linguri pastã de pui*optional
4 cãtei de usturoi
8-9 linguri ulei de mãsline
sare, piper
1 kg. cartofi
1 linguritã boia dulce
1 linguritã açafrão*(curcuma longa)
100 gr. cârnat optional
1-2 pahare vin alb
Mod de preparare:
1)Condimenteazã puiul intreg cu sare si piper, pãtrunjel sec.
2)Dã prin presã usturoiul si fã o pastã tip mujdei cu uleiul de mãsline (eu am fãcut ulei aromat cu usturoi, cimbru de câmp si ardei iute intreg pe care l-am lãsat câteva zile la odihnit)amestecã cu pasta de pui (foi de dafin,vin,pastã ardei).Unge bine puiul pe toate pãrtile cu aceastã pastã, apoi introdu pãtrunjelul proaspãt si ardeiul iute intreg.Leagã cu atã de bucãtãrie.
Pt. cã uleiul meu aromat avea gust picant am renuntat sã pun ardei iute in pui, asa cã am pus o bucatã de cârnat la care am fãcut câteva tãieturi.
Se pune vin alb. Se acoperã cu folie de aluminiu si se dã la cuptor.
3)Intre timp se curãtã cartofi de coajã si se taie bucãti grosute.
Se frig in ulei pe jumãtate.
Se condimenteazã cu sare, piper, boia si açafrão (curcuma)
4)Se adaugã cartofi in jurul puiului si se lasã la copt.
Se serveste decorat cu pãtrunjel tocat si...mujdei de usturoi :)
Am fãcut aceastã mâncare pt. o cinã intre prieteni, pt. cã m-am grãbit nu am lãsat puiul la marinat peste noapte...dar a iesit yummy.
Mauri:
Au fost triburi de berberi nomazi din Africa de N. care au fost convertiti la Islam de arabi in sec.7, care au sprijinit pe arabi la cucerirea Pen. Iberice ca trupe de luptã.
Timp de 4 secole au ocupat jumãtate din Portugalia, mai ales Algarve (Al-Gharb)au influentat mult limba, constructiile si bucãtãria.Tot ei in sec. X introduc "açafrão", prima datã ca colorant, apoi ca condiment.
Açafrão:
Numele poate proveni din persana «safra», araba «za"faran» sau latina «safranum»
Este originar din Orient.
Pt. 1kg. de açafrão sunt necesare 150.000 de florii.
Este cel mai scump condiment din lume, de aceea poate fi falsificat...
Avem : 1)Curcuma longa - açafrão de terra (India si Indonezia)
2)Crocus Sativus - açafrão adevãrat (Marea Mediteranã)
2)Dã prin presã usturoiul si fã o pastã tip mujdei cu uleiul de mãsline (eu am fãcut ulei aromat cu usturoi, cimbru de câmp si ardei iute intreg pe care l-am lãsat câteva zile la odihnit)amestecã cu pasta de pui (foi de dafin,vin,pastã ardei).Unge bine puiul pe toate pãrtile cu aceastã pastã, apoi introdu pãtrunjelul proaspãt si ardeiul iute intreg.Leagã cu atã de bucãtãrie.
Pt. cã uleiul meu aromat avea gust picant am renuntat sã pun ardei iute in pui, asa cã am pus o bucatã de cârnat la care am fãcut câteva tãieturi.
Se pune vin alb. Se acoperã cu folie de aluminiu si se dã la cuptor.
3)Intre timp se curãtã cartofi de coajã si se taie bucãti grosute.
Se frig in ulei pe jumãtate.
Se condimenteazã cu sare, piper, boia si açafrão (curcuma)
4)Se adaugã cartofi in jurul puiului si se lasã la copt.
Se serveste decorat cu pãtrunjel tocat si...mujdei de usturoi :)
Am fãcut aceastã mâncare pt. o cinã intre prieteni, pt. cã m-am grãbit nu am lãsat puiul la marinat peste noapte...dar a iesit yummy.
Mauri:
Au fost triburi de berberi nomazi din Africa de N. care au fost convertiti la Islam de arabi in sec.7, care au sprijinit pe arabi la cucerirea Pen. Iberice ca trupe de luptã.
Timp de 4 secole au ocupat jumãtate din Portugalia, mai ales Algarve (Al-Gharb)au influentat mult limba, constructiile si bucãtãria.Tot ei in sec. X introduc "açafrão", prima datã ca colorant, apoi ca condiment.
Açafrão:
Numele poate proveni din persana «safra», araba «za"faran» sau latina «safranum»
Este originar din Orient.
Pt. 1kg. de açafrão sunt necesare 150.000 de florii.
Este cel mai scump condiment din lume, de aceea poate fi falsificat...
Avem : 1)Curcuma longa - açafrão de terra (India si Indonezia)
2)Crocus Sativus - açafrão adevãrat (Marea Mediteranã)
Sem comentários:
Enviar um comentário