terça-feira, 15 de março de 2011

Strogonoff cu cimbru de câmp



Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pt. 900 gr. carne de vacã, porc sau curcan...
1,5 dl ulei de mãsline
2 cepe
3-4 cãtei de usturoi
2 rosii
1 legãturã micã de cimbru de câmp
1 dl vin alb
1,5 dl smântânã lichidã
optional 150 gr. ciuperci
300 gr. orez
6 dl apã fierbinte
2 linguri unt
sare, piper


Mod de preparare:
1)Condimenteazã carnea tãiatã fâsiute cu sare si piper.
Pune la prãjit carnea in 1 dl ulei de mãsline.
Adaugã 1 ceapa si usturoiul tocat.Ia pielita de pe rosii, toacã si adaugã peste carne, la fel cimbrul de câmp si vinul.
2)Lasã la fiert cca. 10 min. la foc mic.Toarnã smântâna si lasã sã se ingroase.
3)Toacã cealaltã ceapã si prãjeste in restul de ulei (3-4 linguri),adaugã orezul si amestecã.
Toarnã apa si lasã la fiert.Condimenteazã cu sare, piper si unt.
Poftã bunã!
Sunt mai multe feluri de a prepara Strogonof, la fel si numele diferã de la o tarã la alta...
Este o mâncare de origine rusã si sunt mai multe istorii...
In sec. XIV, nobila familie Stroganoff se reunea in fiecare lunã in castel cu vecinii pt. o masã specialã, o retetã diferitã.
Baronesa Nikolie Stroganoff servea o mâncare fãcutã din :ceapã, ciuperci, carne de porc si vitã tãiate fâsiute, flambeatã cu vodka si ingrosat cu pulpã de rosii si smântânã.
Dupã revolutia din 1917, reteta a ajuns in Franta unde sa adãugat si sos Bechamel.
Se pare cã soldati rusi i-si pãstrau hrana (fâsiute de carne in sare) ca sã nu se strice, de aici si ideea ...
Este si versiunea cã a aceastã mâncare a fost fãcutã mult mai târziu...
Referinte:http://desciclo.pedia.ws/wiki/Strogonoff
http://br.answers.yahoo.com/
Am fãcut de data asta in cantitate micã, fãrã ciuperci.
Portughezi folosesc mult pt. sos, un praf brun numit "Demi glacé",doar carne si ciuperci

Sem comentários:

Enviar um comentário