Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate ridicata)
Ingrediente:
* 1 gãinã, sau altã pasãre de cca. 2 kg.
* sare, piper
* 1 linguritã sofran indian
* câteva fire cimbrisor proaspãt
*1 ardei iute rosu tãiat in douã optional
*2 portocale
* 4-5 cãtei de usturoi dati prin presã
*1 ceapã mare
*100 gr. prune uscate din comert
*3-4 linguri ulei de mãsline
*2 linguri brandy sau wiskey
*optional vin alb
*1 lingurã otet de zmeurã optional
Umpluturã à Chefe :
*ficat de pui si pipote tãiate bucãti mici
*2 linguri ulei de mãsline
* foi de dafin
*1 pãhãrel mic vin de Porto, Madeira...
* 100 gr. prune uscate din comert
*100 gr. miez de pâine
* sare si piper
Garniturã:
mere si castane la cuptor
Mod de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate ridicata)
Ingrediente:
* 1 gãinã, sau altã pasãre de cca. 2 kg.
* sare, piper
* 1 linguritã sofran indian
* câteva fire cimbrisor proaspãt
*1 ardei iute rosu tãiat in douã optional
*2 portocale
* 4-5 cãtei de usturoi dati prin presã
*1 ceapã mare
*100 gr. prune uscate din comert
*3-4 linguri ulei de mãsline
*2 linguri brandy sau wiskey
*optional vin alb
*1 lingurã otet de zmeurã optional
Umpluturã à Chefe :
*ficat de pui si pipote tãiate bucãti mici
*2 linguri ulei de mãsline
* foi de dafin
*1 pãhãrel mic vin de Porto, Madeira...
* 100 gr. prune uscate din comert
*100 gr. miez de pâine
* sare si piper
Garniturã:
mere si castane la cuptor
Mod de preparare:
Aceastã retetã este una dintre retetele traditionale de Crãciun si Anul Nou, din Nord pânã in Sudul Portugaliei.
Se gãteste mult cu fructe seci, desi curcanul este cel preferat de sãrbãtori, putem oricãnd opta pt. altã pasãre.
Muschiul de porc sau vitã deasemenea se umple cu fructe seci, cârnati, legume sau fructe.
Ca prãjituri dominã retetele cu multe ouã si celebrul "Bolo Rei"(cozonacul regilor, contine multe fructe seci si fructe confiate).
1)Pasãrea se aranjeazã si se fac crestãturi cu cutitul.
Separat se face un mujdei din usturoi, sare si uleiul de mãsline. Se unge pasãrea bine cu pasta in interior deasemenea.
2)Condimenteazã cu piper interiorul gãini, iar in exterior cu sofran , cimbrisor , otet de zmeurã si ardeiul iute.
Pune sucul de la o portocalã si lasã la marinat cel putin
2 ore, ca sã intre aromele.
3)Pt. umpluturã:
Pune la prãjit ficatul in ulei de mãsline si foi de dafin, toarnã vinul de Porto si lasã sã se evaporeze lichidul.
Adaugã prunele si pâinea tãiatã cubulete.
Condimenteazã cu sare si piper si umple pasãrea.
Leagã cu atã de bucãtãrie.
4)Pune pasãrea intr-o formã pt. cuptor, peste ceapa tãiatã rondele.
Deasupra stropeste cu wiskey si pune prunele.
Pt. cã am pus gãinã, am turnat 1 pahar de vin alb la marinatã.
5)Acoperã cu folie de aluminiu si dã la copt la 200ºC cca. 30 min.
Scoate folia si mai lasã la prãjit 20 min.
Transferã in forma pt. servit si decoreazã cu cealaltã portocalã sosul se poate servi separat...
Pt. garniturã:
Se serveste cu mere tãiate in sferturi si castane fãrã coajã care se pot pune la copt impreunã cu carnea sau separat.
Eu am servit cu orez sãlbatec.
O recomand cu dragoste:) În luna decembrie intru in concediu si nu o sã mai intru pe site un timp, de aceea si propunerea de sãrbãtori...
Sper sã vã placã!
Se gãteste mult cu fructe seci, desi curcanul este cel preferat de sãrbãtori, putem oricãnd opta pt. altã pasãre.
Muschiul de porc sau vitã deasemenea se umple cu fructe seci, cârnati, legume sau fructe.
Ca prãjituri dominã retetele cu multe ouã si celebrul "Bolo Rei"(cozonacul regilor, contine multe fructe seci si fructe confiate).
1)Pasãrea se aranjeazã si se fac crestãturi cu cutitul.
Separat se face un mujdei din usturoi, sare si uleiul de mãsline. Se unge pasãrea bine cu pasta in interior deasemenea.
2)Condimenteazã cu piper interiorul gãini, iar in exterior cu sofran , cimbrisor , otet de zmeurã si ardeiul iute.
Pune sucul de la o portocalã si lasã la marinat cel putin
2 ore, ca sã intre aromele.
3)Pt. umpluturã:
Pune la prãjit ficatul in ulei de mãsline si foi de dafin, toarnã vinul de Porto si lasã sã se evaporeze lichidul.
Adaugã prunele si pâinea tãiatã cubulete.
Condimenteazã cu sare si piper si umple pasãrea.
Leagã cu atã de bucãtãrie.
4)Pune pasãrea intr-o formã pt. cuptor, peste ceapa tãiatã rondele.
Deasupra stropeste cu wiskey si pune prunele.
Pt. cã am pus gãinã, am turnat 1 pahar de vin alb la marinatã.
5)Acoperã cu folie de aluminiu si dã la copt la 200ºC cca. 30 min.
Scoate folia si mai lasã la prãjit 20 min.
Transferã in forma pt. servit si decoreazã cu cealaltã portocalã sosul se poate servi separat...
Pt. garniturã:
Se serveste cu mere tãiate in sferturi si castane fãrã coajã care se pot pune la copt impreunã cu carnea sau separat.
Eu am servit cu orez sãlbatec.
O recomand cu dragoste:) În luna decembrie intru in concediu si nu o sã mai intru pe site un timp, de aceea si propunerea de sãrbãtori...
Sper sã vã placã!
Sem comentários:
Enviar um comentário