terça-feira, 15 de março de 2011

Pui cu Nãut


Timp de preparare:
1 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 pui mare
2 morcovi rasi
1 ceapã mare
4 cãtei de usturoi
1 ardei mic
1 borcan mare de nãut fiert
500 gr. cartofii
sare, piper negru
foi de dafin, curcuma indianã, vegeta optional
ulei de mãsline


Mod de preparare:
1)Puiul se taie in bucãti, si se prãjeste in uleiul de mãsline.
Adaugã morcovi, ceapa tocatã si usturoiul.
Lasa la dinstuit putin.
2)Pune ardeiul tocat si rosiile tocate fãrã pielitã, foile de dafin.Mai lasã câteva minute, pune cartofi tãiati cubulete si nãutul, condimenteazã si acoperã totul cu apã.
Eu am pus ca de obicei mai multã apã, dar acest fel de mãncare se face mai scãzut.
Poftã bunã!
Nãutul
Cunoscut sub denumirea de mazãrea berbecilor, este o plantã leguminoasã originarã din Asia Micã.
A fost introdus drept culturã in Evul Mediu, iar in Estul Europei incepe sã fie cunoscut abea in sec. al 17-lea.
In perioada când Dobrogea fãcea parte componentã a Imperiului Otoman si unde trãia o insemnatã comunitate turcã, au existat culturi de nãut.
Turmele de oi ale mocanilor transilvãneni care transhumau in Dobrogea, provocau adesea pagube acestei culturi,fiind hrana preferatã a berbeciilor...
Bogat in proteine, sãruri minerale si vitamine din compexul B.Contine o mare cantitate de celulozã in coajã,energizant natural, sãrac in apã si grãsimi, Acidul Folic se gãseste deasemenea in cantitãti mari.
Fiecare 100 gr.contine 6 gr.fibre, majoritatea solubile, ajutã organismul sã elimine zahãrul, grãsimea si colesterolul-
Previne anemia si bolile cardiovasculare.
Nãutul este asemãnãtor cu soia, si se poate folosi la prepararea chiftelelor, sarmalelor, pilafurilor, fiind un bun inlocuitor pt. carne.
Boabele de nãut fierte si pisate se amestecã cu pastã din seminte de susan (tahini)si poartã denumirea de Humus, un popular fel de mâncare din Orientul apropiat si Balcani.
Chiftelele prãjite din nãut se numesc Falafel, populare in Liban si Israel.
Poate fi un inlocuitor al cafelei.Boabele prãjite si mãcinate au efect puternic digestiv si nervos

Sem comentários:

Enviar um comentário