Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
1 gãinã mare
1 cârnat (chouriço corrente)
4 cepe
1 legãturã pãtrunjel sau coriandru
sare
3 cãtei de usturoi
1 dl ulei de mãsline de casã
1 lingurã unt
2 linguri unturã
1 dl vin alb
200 gr. orez
100 gr. costitã afumatã
Mod de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
1 gãinã mare
1 cârnat (chouriço corrente)
4 cepe
1 legãturã pãtrunjel sau coriandru
sare
3 cãtei de usturoi
1 dl ulei de mãsline de casã
1 lingurã unt
2 linguri unturã
1 dl vin alb
200 gr. orez
100 gr. costitã afumatã
Mod de preparare:
Situat în centrul lui Algarve, Municipiul de Loulè are turismul ca principalã atractie.Plajele de Quarteira si Vilamoura fiind cele mai cãutate, din municipiu fac parte:Almancil(unde locuim noi), Alte, Ameixal,Benafim, Boliqueime, Querença, Salir si Tôr.
Din comunã medievalã din care a rãmas Castelul de Loulé (reconstruit), Biserica Matriz, Convento da Graça (cel mai important cartier cu strãzi foarte înguste si case albe) a fost ocupatã de maurii în 1249.
Clima si pozitia geograficã oferã conditii numeroaselor evenimente ca: Carnavalul de Februarie, Sârbãtoarea "Mãe Soberana" (sãrbãtoare religioasã foarte importantã pt. catolici, în luna Aprilie), Marchas Populares, Carnavalul de varã...golf, sporturi nautice si concerte de muzicã live...
Gastronomia este una din cele mai bogate din tarã.
Pesti si fructele de mare proaspete sunt cele mai apreciate, câteva din ele:* Supã cremã de creveti de Quarteira * Ton à Algarvia *Ton afumat *Frigãrui de calamari *Tocãnitã de cod cu scoici *Macaroane cu peste à Algarvia *Cataplana de peste cu scoici *Foietaj umplut cu cremã de creveti si ciuperci...
Câteva feluri tipic regionale cu carne: *Cataplana de carne si scoici * Favas à Algarvia *Carne portuguesa *gãinã cu nãut...
Dulciurile tipice sunt fãcute din: migdale, smochine si roscove (carrot bean) de aici si tarta "Trés Algarve", "Dom Rodrigo", "Morgado de Migdale","Minitartele de cartofi dulci...lichiorul de cafea ,lichiorul de migdale amare, "tuica" de smochine si medronho...
Si desigur sosul picant de piri piri, oteturile si uleiurile de mãsline aromate, dulceata de dovleac, smochine,tomate...
Am pãstrat titlul original deoarece tradus cuvânt cu cuvânt în românã ar suna cam asa:
Gãinã fiartã si apoi prãjitã ca la Loulé :)
Pt. gãina de Loulé nu am folosit unturã, doar ulei de mãsline de casã, cârnatul pe care îl folosim nu este ca cel din România dacã nu aveti acest tip de "chouriço corrente" mãriti cantitatea de costitã afumatã.
Orezul pe care îl folosim este cel cu bob lung, am redus cantitãtiile pt. cã am gãtit pt. 2 persoane.
1) Spalã bine gãina si pune-o pe foc intr-o cratitã înaltã, cu apã, sare, cârnatul, 1 ceapã,costitã si o parte din pãtrunjel.
Se poate pune si foi de dafin, morcovii...
Lasã la fiert cam 1 orã. Dupã ce a fiert scoate gãina, cârnatul si costita, pãstreazã supa.
2)Separat pune la cãlit restul cepelor si usturoiul tocat în ulei de mãsline, adaugã untul, untura si restul de pãtrunjel tocat.
Adaugã gãina fiartã tãiatã în bucãti (am pãstrat pieptul pt. supã), lasã la prãjit, toarnã vinul, acoperã si lasã la foc mic mai 10 min.
3)Pt. 200 gr. orez avem nevoie de cca.400-450 ml. supã.
A rãmas supã în plus si am pãstrat pt...supã:)
Pune 450 ml din supa de gãinã la fiert, când începe sã fiarbã pune orezul si lasã la fiert la foc mic sau pune la cuptor pt. cca. 15 min.
4)Între timp taie cârnatul si costita în bucãti.
Serveste gãina peste orez, cu bucãtile de cârnat, costitã si pãtrunjel tocat.Am servit cu murãturi.
În supa rãmasã am pus amestec de legume tocate, gãlustele de gris si pieptul de gãinã fâsii.
Poftã bunã!
Din comunã medievalã din care a rãmas Castelul de Loulé (reconstruit), Biserica Matriz, Convento da Graça (cel mai important cartier cu strãzi foarte înguste si case albe) a fost ocupatã de maurii în 1249.
Clima si pozitia geograficã oferã conditii numeroaselor evenimente ca: Carnavalul de Februarie, Sârbãtoarea "Mãe Soberana" (sãrbãtoare religioasã foarte importantã pt. catolici, în luna Aprilie), Marchas Populares, Carnavalul de varã...golf, sporturi nautice si concerte de muzicã live...
Gastronomia este una din cele mai bogate din tarã.
Pesti si fructele de mare proaspete sunt cele mai apreciate, câteva din ele:* Supã cremã de creveti de Quarteira * Ton à Algarvia *Ton afumat *Frigãrui de calamari *Tocãnitã de cod cu scoici *Macaroane cu peste à Algarvia *Cataplana de peste cu scoici *Foietaj umplut cu cremã de creveti si ciuperci...
Câteva feluri tipic regionale cu carne: *Cataplana de carne si scoici * Favas à Algarvia *Carne portuguesa *gãinã cu nãut...
Dulciurile tipice sunt fãcute din: migdale, smochine si roscove (carrot bean) de aici si tarta "Trés Algarve", "Dom Rodrigo", "Morgado de Migdale","Minitartele de cartofi dulci...lichiorul de cafea ,lichiorul de migdale amare, "tuica" de smochine si medronho...
Si desigur sosul picant de piri piri, oteturile si uleiurile de mãsline aromate, dulceata de dovleac, smochine,tomate...
Am pãstrat titlul original deoarece tradus cuvânt cu cuvânt în românã ar suna cam asa:
Gãinã fiartã si apoi prãjitã ca la Loulé :)
Pt. gãina de Loulé nu am folosit unturã, doar ulei de mãsline de casã, cârnatul pe care îl folosim nu este ca cel din România dacã nu aveti acest tip de "chouriço corrente" mãriti cantitatea de costitã afumatã.
Orezul pe care îl folosim este cel cu bob lung, am redus cantitãtiile pt. cã am gãtit pt. 2 persoane.
1) Spalã bine gãina si pune-o pe foc intr-o cratitã înaltã, cu apã, sare, cârnatul, 1 ceapã,costitã si o parte din pãtrunjel.
Se poate pune si foi de dafin, morcovii...
Lasã la fiert cam 1 orã. Dupã ce a fiert scoate gãina, cârnatul si costita, pãstreazã supa.
2)Separat pune la cãlit restul cepelor si usturoiul tocat în ulei de mãsline, adaugã untul, untura si restul de pãtrunjel tocat.
Adaugã gãina fiartã tãiatã în bucãti (am pãstrat pieptul pt. supã), lasã la prãjit, toarnã vinul, acoperã si lasã la foc mic mai 10 min.
3)Pt. 200 gr. orez avem nevoie de cca.400-450 ml. supã.
A rãmas supã în plus si am pãstrat pt...supã:)
Pune 450 ml din supa de gãinã la fiert, când începe sã fiarbã pune orezul si lasã la fiert la foc mic sau pune la cuptor pt. cca. 15 min.
4)Între timp taie cârnatul si costita în bucãti.
Serveste gãina peste orez, cu bucãtile de cârnat, costitã si pãtrunjel tocat.Am servit cu murãturi.
În supa rãmasã am pus amestec de legume tocate, gãlustele de gris si pieptul de gãinã fâsii.
Poftã bunã!
Sem comentários:
Enviar um comentário