Astãzi sa umplut bucãtãria mea de miros de pâine proaspãtã si vizitanti, am vrut sã profit de cuptorul încintat ca sã coc si biscuiti, dar mi sa umplut casa si am lãsat-o pe altã datã...
Pentru ca pâinicile mele sã creascã frumos am gãtit cu Drojdie, special pentru Provocarea luni februarie ".Dulce Românie". Sunt pâinicile mele preferate, este prima oarã când le-am pregãtit acasã si mã bucur cã mi-au iesit foarte bune :)
Am pregãtit jumãtate cu fãinã integralã si restul cu fãinã albã.
INGREDIENTE
500 gr fãinã integralã si 500 gr fãinã albã/ 500 g de farinha integral e branca para pão
50 gr drojdie ( fãrã gluten) proaspãtã/ 50 g fermento do padeiro
2 lingurite de ceai cu zahãr/ 2 colheres ( chá) de açúcar
1 linguritã de ceai cu sare finã/ 1 colher (chá) de sal
160 gr unt/ 160 g manteiga
600 ml apã cãldutã/ 600 ml água morna
Seminte de mac, in, susan...floarea soarelui, dovleac, nuci.../ sementes de papoila, linhaça, sésamo, abóbora verde, nozes...
PREPARARE
Din toate semintele cele de mac nu le gãsesc usor, deoarece nu se folosesc în bucãtãria portughezã, pe acestea le-am cumpãrat de la magazinul englezilor.
Sementes de papoila comprei no supermercado Apolonia.
* Pune fãina integralã într-un vas de frãmântat, fã o gaurã la mijloc în care pui 25 gr de drojdie sfãrâmatã, jumate din cantitatea de sare si zahãr , jumãtate din untul topit si 100 ml de apã. Amestecã usor cu grijã, sã iasã un aluat ca la clãtite. Acoperã si lasã 15 minute sã creascã; adaugã circa de 200 ml de apã si frãmântã bine.
Acoperã si lasã sã creascã la loc cald circa de 30 min.
La fel am pregãtit si fãina albã.
Peneire a farinha integral para uma tigela e faça um sulco no centro, onde vai adicionar 25 g de fermento desfeito, metade do açúcar e sal, metade da manteiga derretida e 100 ml de água morna.
Mexa até formar uma massa tip panquecas , tape e deixe levedar 15 min.
Adicione cerca de 200 ml água morna e amasse bem, tape e deixa levedar num sitio quente por 30 min.
Prepare farinha branca igual.
* Pune aluatul crescut pe masa de lucru tapetatã cu fãinã si rupe bucãti de cam 50 gr, eu le-am fãcut cam mari :D
Lucreazã fiecare bucatã din exterior spre interior o singurã datã , preîncãlzeste cuptorul la 200ºC, ventilat.
Unge partea de deasupra a fiecãrei pâinici cu apã si trece-o prin seminte ( sau presarã), pune-le într-o tavã cu hârtie vegetalã si cu o foarfecã taie fiecare pâinicã în formã de cruce. Acoperã si lasã la crescut încã 20 min.
Pune la copt cam 20 min, pânã devin aurii, optional poti pune o tavã cu putinã apã din jos, aburul va face ca pâinicile sã fie mai delicioase.
Enrole a massa numa superficie polvilhada com farinha e corte pedaços de 50 g.
Amasse cada peça uma única vez, do exterior para interior. Pré-aqueça o forno a 220ºC e molde cada peça numa bola, pincele a parte de cima com um pouco de água e envolva nas sementes.
Coloque os pãezinhos num tabuleiro revestido com papel vegetal e, com uma tesoura, corte o cimo em forma de cruz. Tape e deixa levedar durante mais 20 min. Em seguida, coza no forno, na prateleira do meio, até dourar cerca de 20 min. Deite uma chávena pequena de água no fundo do forno, o vapor torna os pãezinhos estaladiços e apetitosos.
Adaptado de Enciclopédia da Culinaria 2010
Pentru ca pâinicile mele sã creascã frumos am gãtit cu Drojdie, special pentru Provocarea luni februarie ".Dulce Românie". Sunt pâinicile mele preferate, este prima oarã când le-am pregãtit acasã si mã bucur cã mi-au iesit foarte bune :)
Am pregãtit jumãtate cu fãinã integralã si restul cu fãinã albã.
INGREDIENTE
500 gr fãinã integralã si 500 gr fãinã albã/ 500 g de farinha integral e branca para pão
50 gr drojdie ( fãrã gluten) proaspãtã/ 50 g fermento do padeiro
2 lingurite de ceai cu zahãr/ 2 colheres ( chá) de açúcar
1 linguritã de ceai cu sare finã/ 1 colher (chá) de sal
160 gr unt/ 160 g manteiga
600 ml apã cãldutã/ 600 ml água morna
Seminte de mac, in, susan...floarea soarelui, dovleac, nuci.../ sementes de papoila, linhaça, sésamo, abóbora verde, nozes...
PREPARARE
Din toate semintele cele de mac nu le gãsesc usor, deoarece nu se folosesc în bucãtãria portughezã, pe acestea le-am cumpãrat de la magazinul englezilor.
Sementes de papoila comprei no supermercado Apolonia.
* Pune fãina integralã într-un vas de frãmântat, fã o gaurã la mijloc în care pui 25 gr de drojdie sfãrâmatã, jumate din cantitatea de sare si zahãr , jumãtate din untul topit si 100 ml de apã. Amestecã usor cu grijã, sã iasã un aluat ca la clãtite. Acoperã si lasã 15 minute sã creascã; adaugã circa de 200 ml de apã si frãmântã bine.
Acoperã si lasã sã creascã la loc cald circa de 30 min.
La fel am pregãtit si fãina albã.
Peneire a farinha integral para uma tigela e faça um sulco no centro, onde vai adicionar 25 g de fermento desfeito, metade do açúcar e sal, metade da manteiga derretida e 100 ml de água morna.
Mexa até formar uma massa tip panquecas , tape e deixe levedar 15 min.
Adicione cerca de 200 ml água morna e amasse bem, tape e deixa levedar num sitio quente por 30 min.
Prepare farinha branca igual.
* Pune aluatul crescut pe masa de lucru tapetatã cu fãinã si rupe bucãti de cam 50 gr, eu le-am fãcut cam mari :D
Lucreazã fiecare bucatã din exterior spre interior o singurã datã , preîncãlzeste cuptorul la 200ºC, ventilat.
Unge partea de deasupra a fiecãrei pâinici cu apã si trece-o prin seminte ( sau presarã), pune-le într-o tavã cu hârtie vegetalã si cu o foarfecã taie fiecare pâinicã în formã de cruce. Acoperã si lasã la crescut încã 20 min.
Pune la copt cam 20 min, pânã devin aurii, optional poti pune o tavã cu putinã apã din jos, aburul va face ca pâinicile sã fie mai delicioase.
Enrole a massa numa superficie polvilhada com farinha e corte pedaços de 50 g.
Amasse cada peça uma única vez, do exterior para interior. Pré-aqueça o forno a 220ºC e molde cada peça numa bola, pincele a parte de cima com um pouco de água e envolva nas sementes.
Coloque os pãezinhos num tabuleiro revestido com papel vegetal e, com uma tesoura, corte o cimo em forma de cruz. Tape e deixa levedar durante mais 20 min. Em seguida, coza no forno, na prateleira do meio, até dourar cerca de 20 min. Deite uma chávena pequena de água no fundo do forno, o vapor torna os pãezinhos estaladiços e apetitosos.
Adaptado de Enciclopédia da Culinaria 2010
Am venit dupa mirosul acesta foarte bun si frumos.Pup!
ResponderEliminarPentru mine au rãmas numai 3 pâinici, au iesit asa de bune! trebuie sã pregãtesc iar:)
EliminarCe frumoase sunt. SI eu sunt fan paine, painici, chifle! Te pup.
ResponderEliminarmultumesc, eu ador pâinea dar trebuie sã mã abtin pe cât pot:)
EliminarFoarte dragalase si gustoase!Imi plac tare mult!
ResponderEliminarBine ai venit!mã bucur cã îti plac:)
EliminarBune ...facute in casa si cu mult mac asa cum imi place mie! Ce as inhata una !
ResponderEliminaro duminica placuta ..te pup!
Una si pentru tine, caldã! pupici:)
EliminarCe-mi plac painicile astea , sunt grozave !!!
ResponderEliminarsi nouã ne-au plãcut, multumesc:)
EliminarDelicioase painici!
ResponderEliminardap, cãldute...
Eliminardelicioase painicile tale, ai mai facut cumba inca o portie? ca sa venim si noi :))
ResponderEliminarSi ieri am fãcut, am luat si la lucru, cele integrale mi-au plãcut mult, am sa le pregãtesc acasã de acum încolo:)da, am si pt. voi!
EliminarGosto muito de pães integrais e de sementes. Estas bolinhas estão apetecíveis :)
ResponderEliminarOntem fiz outra vez, para pequeno almoço ou lanchinho torrados com mel ou azeite e alho...mmm...bjs:)
EliminarDelicioase si gustoase painicile tale:)!!
ResponderEliminarAm si pentru voi, ppici:)
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