domingo, 4 de dezembro de 2011

Pateu de delicii de mare si Tort caramel de albuse cu nucã

   Azi am avut un prânz ca pentru lenesi ...micul dejun rapid, sandvici cald de brânzã si suncã ( toast) si Pateu de delicii de mare :)
Cum nu voi petrece Crãciunul acasã, va trebui sa fac mancare cu ce am acasã , când m-am uitat în congelator...vai de mine! am scos rapid albusele congelate, am zis ca neapãrat trebuie sa fac ceva cu ele!
La fel si deliciile de mare ( surimi) erau împrãstiate peste tot:((

PATÉ DA GIGI
Referintã: Feito em casa de Joana Roque, pg.103

Joana e un blogger foarte îndrãgit la noi, e foarte simplã si gãteste mult cu ce avem in casã, a reusit sã î-si scoatã si carte, cei interesati puteti intra pe:http://paracozinhar.blogspot.com/,asa ca reteta asta o am de la ea, mai ales ca si ea gãteste pt 2 persoane.

Ai nevoie de:
1 ambalaj de delicii de mare, cred cã în România se numesc surimi si vã rog sã mã corectati dacã gresesc!
Acesti surimi sunt de fapt resturi de peste ( când bãrcile mari captureazã peste, de multe ori se rupe si aceste bucãti se amestecã si se preparã surimi).
2-3 ouã
câteva linguri de maionezã.


* Fierbe ouãle, decojeste-le si lasã la rãcit.
Taie deliciile  descongelate în bucãti mai mari, la fel si ouãle.
* Nu folositi blenderul, altfel va iesi o pastã! ideea e sã fie toate tocate grosier:)
Condimenteazã doar cu piper si adaugã maioneza.
Amestecã bine si pãstreazã la rece.
                                        
Eu am mâncat imediat cu tostine....adicã toatã ziua am umblat la frigider:))
Încercati !



MOLOTOFF SAU TORT CARAMEL DE ALBUSE CU NUCÃ
                                                                                     
Acest tip de tort, aici se numeste Molotoff, ar fi trebuit sã pun peste el dulceatã de ouã ! si as fi murit fericitã:))
Aici se foloseste mult aceastã dulceatã de ouã, de fapt de gãlbenuse...si atunci iar trebuia sã congelez albusele...asa ca am renuntat în favoarea caramelului:)

Ai nevoie:
14 albuse
un praf de sare
300 gr zahãr
100 gr nucã mãcinatã, alune sau migdale
unt pt uns forma si zahãr sau caramel lichid
Pentru ornament:
de preferintã miez de nucã întreg
eu am pus: nucã mãcinatã si cocos, migadale întregi si o cireasã confiatã


* Bate bine albusele cu sarea si pune treptat zahãrul pânã lasã sã se simtã granulat, ca pentru Merengue.
La urmã pune nuca si unge o formã mai adâncã.
                                         
Pune compozitia în formã cu mâna! si dã la cuptorul preîncãlzit la 180ºC, cam 25 minute, depinde de cuptorul fiecãruia eu când pun la  cuptor ventilat mi se coace si în 15 minute.
Scoate si lasã la rãcit, apoi  întoarce pe o farfurie mare.
Orneazã dupã plac si papã tot:)
                                          
    Si Tigrutul meu e mort dupã dulciuri, o pãpat si el!
                                                                                 






                                           

11 comentários:

  1. Minunate amandoua retetele...si sant si simplu de facut...ma tenteaza...Pupici si o saptamana placuta!!!

    ResponderEliminar
  2. Flory, multumesc:)
    Petronela,multumesc pentru vizitã si aprecieri:)

    ResponderEliminar
  3. Arata foarte bine! Totul! Pupici la tigrut!

    ResponderEliminar
  4. Multumesc Maya, am sã îl pupicesc cand vine, a plecat în grãdinã:)
    Dia, multumes frumos:)

    ResponderEliminar
  5. Foarte apetisanta salata, dar imi place tortul mult de tot, ca io-s fan dulciuri ;-))

    ResponderEliminar
  6. mmm tort de caramel, asta trebuie neaparat sa il fac prietenului meu ca lui ii place caramelul :)

    ResponderEliminar
  7. Liana, multumesc de vizitã si aprecieri:)
    Adina,sper sã vã placã:)
    Claudia, bine ai venit:)

    ResponderEliminar
  8. faine retete.! nu stiu de ce,nu pot adauga blog-ul tau la blogrolul meu.dar mai incerc!

    ResponderEliminar