Deja ne întrebãm, ce cadouri sã ne facem? e asa de simplu si când trebuie sã cumpãr mã împotmolesc si nu mai stiu...
Sigur cã conteazã si suma alocatã cadoului respectiv, dar, ce ziceti de cadourile pregãtite acasã?
În România încã avem grãdini puse si animale chiar dacã stãm la oras, care stãm pe la sate sau avem bunici acolo ne e bine nu?
De când am plecat, cu ani, am învãtat sã apreciez produsele biologice ( de casã), deja aici, e lumea produselor congelate si mâncãrurilor gata fãcute.
Desi sunt scumpe, pe produsele bio le vedem ca pe aur:)
Cele mai apreciate cadouri de portughezi sunt cele preparate acasã: pot fi prãjituri, biscuiti, animale de casã , gemuri, compoturi si desigur uleiurile si sãrurile aromate:)
Am pregãtit de data asta pentru mine, urmând sã pregãtesc rapid si pentru prieteni, dupã cum v-am povestit deja se împart cadourile la noi:)
Am folosit ulei de mãsline virgin extra si otet de vin alb.
Sticlutele le-am cumpãrat de la magazinele chinezesti super ieftin!
ULEI AROMAT CU THYME
Ai nevoie de o sticlutã sterilizatã, poate fi si de la apã mineralã, sã aibã o formã deosebitã dar de sticlã sã fie!
Pui înãuntru thyme ( cimbrisor) sau oregano de exp. si umpli cu ulei.Poti pune si un ardei iute!
Pui dop si lasi ferit de luminã ( sã nu batã soarele direct) cam 2-3 sãptãmâni si e gata aromat, apoi îl folosesti ca dressing pt salate:)
ULEI AROMAT CU FOI DE DAFIN, USTUROI SI PIPER BOABE
În sticluta sterilizatã pune un ram de foi de dafin cu 5-6 foi ( sau doar foi de dafin), usturoiul zdrobit întreg si o linguritã de boabe de piper, eu am pus 3 culori.
Acoperã cu ulei de mãsline, si lasã la odihnit. La fel prepari si ulei aromat! îl recomand la marinate.
OTET DE ZMEURÃ
Ai nevoie de sticluta sterilizatã în care pui vreo 10 zmeure proaspete si acoperi cu otet de vin alb.
Ascunde de luminã vreo 2 sãptãmâni si foloseste la fripturi atunci când reteta cere lãmâie...dar si la marinate si dressing.
OTET DE ROZMARIN
În sticluta sterilizatã, pune un ram de rozmarin care a fost spãlat si lãsat sã se usuce, acoperã cu otet de vin alb si foloseste la marinate si dressing.
În acelasi mod preparati Ulei de rozmarin.
FLOARE DE SARE AROMATIZATÃ
A-ti auzit de flor do sal...este sarea, cea mai sãratã:) o gãsim în magazine la un pret mai ridicat, si chiar aromatizatã, cum am pregãtit eu.
Totul a pornit de la o sare aromatizatã cu rozmarin, menta si thyme de la magazinul Aldi, am gãtit cu ea si asa de bunã a iesit friptura cã nu am puut rezista sa nu prepar acasã!
Ai nevoie de flor do sal, coaja rasã de la portocalã si lãmâie , thyme ( cimbrisor) si rozmarin, toate amestecate vor sta frumos pânã vine si momentul lor. Trebuie doar sã caut un borcan frumos in care sã le asez.
Puteti pune oregano, busuioc, piri piri , menta cu conditia sa fie proaspãt tocate de voi si nu seci!
Pentru cã am avut mult thyme, l-am pus întreg într-un borcan.
Ce ziceti de :
DULCEATÃ DE PERE SI THYME?
1 kg si 300 gr pere
sucul de la 2 lãmâi si 1 rulou de scortisoarã
400 gr zahãr si 1 ram de thyme
Vedeti cum aratã lãmâile? am profitat si am ras coaja pt a pune în sarea aromatã apoi am folosit sucul.
* Aveti nevoie de un borcan sterilizat, sau dacã o sã îl serviti cu familia sau prieteni o formã de servit:)
Cantitatea e suficientã pentru 6-8 persoane, puteti servi pe pâine, umpluturã pentru clãtie , prãjituri....
* Taie perele, scoate sãmburi si taiele cubulete.
Stropeste cu sucul de la lãmâi si pune la fiert împreunã cu zahãrul, la foc mediu, amestecând din când în când ( vã recomand sa nu fugiti la comp. cum fac eu de obicei, altfel vã iasã caramel :))).
Când e gata, atunci când treceti cu lingura pe fundul oalei veti vedea ca se formeazã un fel de stradã:)
Ia de pe foc si pune ramul de thyme, acoperã si lasã sã se rãceascã.
Spor la lucru:)
Sigur cã conteazã si suma alocatã cadoului respectiv, dar, ce ziceti de cadourile pregãtite acasã?
În România încã avem grãdini puse si animale chiar dacã stãm la oras, care stãm pe la sate sau avem bunici acolo ne e bine nu?
De când am plecat, cu ani, am învãtat sã apreciez produsele biologice ( de casã), deja aici, e lumea produselor congelate si mâncãrurilor gata fãcute.
Desi sunt scumpe, pe produsele bio le vedem ca pe aur:)
Cele mai apreciate cadouri de portughezi sunt cele preparate acasã: pot fi prãjituri, biscuiti, animale de casã , gemuri, compoturi si desigur uleiurile si sãrurile aromate:)
Am pregãtit de data asta pentru mine, urmând sã pregãtesc rapid si pentru prieteni, dupã cum v-am povestit deja se împart cadourile la noi:)
Am folosit ulei de mãsline virgin extra si otet de vin alb.
Sticlutele le-am cumpãrat de la magazinele chinezesti super ieftin!
ULEI AROMAT CU THYME
Ai nevoie de o sticlutã sterilizatã, poate fi si de la apã mineralã, sã aibã o formã deosebitã dar de sticlã sã fie!
Pui înãuntru thyme ( cimbrisor) sau oregano de exp. si umpli cu ulei.Poti pune si un ardei iute!
Pui dop si lasi ferit de luminã ( sã nu batã soarele direct) cam 2-3 sãptãmâni si e gata aromat, apoi îl folosesti ca dressing pt salate:)
ULEI AROMAT CU FOI DE DAFIN, USTUROI SI PIPER BOABE
În sticluta sterilizatã pune un ram de foi de dafin cu 5-6 foi ( sau doar foi de dafin), usturoiul zdrobit întreg si o linguritã de boabe de piper, eu am pus 3 culori.
Acoperã cu ulei de mãsline, si lasã la odihnit. La fel prepari si ulei aromat! îl recomand la marinate.
OTET DE ZMEURÃ
Ai nevoie de sticluta sterilizatã în care pui vreo 10 zmeure proaspete si acoperi cu otet de vin alb.
Ascunde de luminã vreo 2 sãptãmâni si foloseste la fripturi atunci când reteta cere lãmâie...dar si la marinate si dressing.
OTET DE ROZMARIN
În sticluta sterilizatã, pune un ram de rozmarin care a fost spãlat si lãsat sã se usuce, acoperã cu otet de vin alb si foloseste la marinate si dressing.
În acelasi mod preparati Ulei de rozmarin.
FLOARE DE SARE AROMATIZATÃ
A-ti auzit de flor do sal...este sarea, cea mai sãratã:) o gãsim în magazine la un pret mai ridicat, si chiar aromatizatã, cum am pregãtit eu.
Totul a pornit de la o sare aromatizatã cu rozmarin, menta si thyme de la magazinul Aldi, am gãtit cu ea si asa de bunã a iesit friptura cã nu am puut rezista sa nu prepar acasã!
Ai nevoie de flor do sal, coaja rasã de la portocalã si lãmâie , thyme ( cimbrisor) si rozmarin, toate amestecate vor sta frumos pânã vine si momentul lor. Trebuie doar sã caut un borcan frumos in care sã le asez.
Puteti pune oregano, busuioc, piri piri , menta cu conditia sa fie proaspãt tocate de voi si nu seci!
Pentru cã am avut mult thyme, l-am pus întreg într-un borcan.
Ce ziceti de :
DULCEATÃ DE PERE SI THYME?
1 kg si 300 gr pere
sucul de la 2 lãmâi si 1 rulou de scortisoarã
400 gr zahãr si 1 ram de thyme
Vedeti cum aratã lãmâile? am profitat si am ras coaja pt a pune în sarea aromatã apoi am folosit sucul.
* Aveti nevoie de un borcan sterilizat, sau dacã o sã îl serviti cu familia sau prieteni o formã de servit:)
Cantitatea e suficientã pentru 6-8 persoane, puteti servi pe pâine, umpluturã pentru clãtie , prãjituri....
* Taie perele, scoate sãmburi si taiele cubulete.
Stropeste cu sucul de la lãmâi si pune la fiert împreunã cu zahãrul, la foc mediu, amestecând din când în când ( vã recomand sa nu fugiti la comp. cum fac eu de obicei, altfel vã iasã caramel :))).
Când e gata, atunci când treceti cu lingura pe fundul oalei veti vedea ca se formeazã un fel de stradã:)
Ia de pe foc si pune ramul de thyme, acoperã si lasã sã se rãceascã.
Spor la lucru:)
e la prima volta che passo ed ho visto il tuo blog interessantissimo mi sono aggiunta se ti fa piacere passa a trovarmi
ResponderEliminarImi plac produsele facute in casa,am inceput sa-mi fac propria esenta de vanilie(dupa reteta Mayei),zahar vaniliat, am boia iute facuta de mine, putin dar chiar e bio, si e asa de hot incat lingurita aia de boia imi ajunge doi ani cred :).
ResponderEliminarAs fi facut si ulei aromat dar nu am gasit sticlute simpatice ca ale tale si am lasat-o balta.
Imi place tot ce ai facut tu aici!
Multe idei interesante si utile! Imi place!
ResponderEliminarFoarte bune sugestiile tale!
ResponderEliminarGiovanna, am sã te vizitez cam greu cu italiana dar totul e posibil:)
ResponderEliminarBucate apetisante,si eu am avut noroc cu magazinele chinezesti, mi-am luat o grãmadã de lucruri drãgute super ieftine, ardeiul iute la mine nu tine mult...mai ales uleiul de piri piri ( ardei iute african).
Vreau sã pregãtesc si lichior de scortisoarã, cât de curând:)mã bucur cã î-ti plac averile mele:)
Alexandrina, multumesc:)
Cristina, încearcã:)
O idee care imi place si sunt sigura ca este apreciata de oricine! Interesant otetul de zmeura ...inca nu am auzit. Eu imi fac mereu in casa ulei de masline cu usturoi si peperoncino(ardei iute made in Italia).Imi place tare mult sa-l pun pe pizza sau pe pasta + parmigiano...o bunatate!!
ResponderEliminarte pup...o duminica placuta!
Nicoleta, mã bucur cã î-ti plac:)la sotul nu îi place iute, asa cã am ulei de ardei iute piri piri( ardei iute african) numai pentru mine:) în mâncare am grijã sã pun putin,sã mãnânce si el:))
ResponderEliminar