quarta-feira, 14 de dezembro de 2011

Biscuiti si Muffins de Crãciun / Pui cu ghimbir si gutui la cuptor

Mã bucur cã am reusit sã le pregãtesc ieri, pot rãsufla în liniste , mâine deja plecam :) Dupã cum v-am povestit , trebuia sã golim frigiderul , asa cã ieri am descongelat ultimile pulpe de pui si un muschi de porc, mi-a rãmas ceva creveti si  filete de peste  de care am grijã mâine la prânz.

PUI CU GHIMBIR SI GUTUI LA CUPTOR


2 pulpe de pasãre
sare si piper
boia si curcuma
o bucatã micã de ghimbir feliat
4 cãtei de usturoi zdrobiti
2 gutui
1 lingurã de zahãr 
ulei de mãsline
optional legume
optional busuioc tocat


* Condimenteazã pulpele cu sare, piper, boia, curcuma, ghimbir si usturoiul. Lasã la odihnit.
                                                       
* Pune-le într-o formã  cu gutuile tãiate pe mijloc, fãrã sâmburi si presãrate cu zahãr.
Stropeste cu ulei de mãsline peste tot si dã la copt.
                                                 
* Am servit cu sos de hrean si legume soté.
 Poftã mare:)



Acum  apar în scenã si biscuiti mei de Crãciun, fiecare cu povestea lui.


Poate vã amintiti de iesirea mea rapidã la vecini spanioli, atunci am cumpãrat o revistã culinarã de la ei.
Chiar dacã nu prea le am cu spaniola , mã descurc si rãsfoind-o am gãsit o multime de retete  simple
Aveam 2 albuse de la Sosul francez ( vezi reteta pe blog) si am mai pregãtit Bolachas de Natal, de unde mi-au rãmas mai 2. Asa am pregãtit rapid:

BIZCOCHO AL MINUTO

4 albuse
100 gr unt topit
10 linguri de nuci sau migdale mãcinate
9 linguri de fãinã
150 gr zahãr
optional portocalã rasã

* Bate albusele cu zahãrul, coaja rasã de portocalã  si untul, apoi nuca si fãina.
* Dã la copt în formã(e) unsã cu unt si tapetate cu fãinã, eu am copt în tavã lungã normalã.
* Timp de coacere cam, 15 minute la 190ºC, ventilat.
Am decorat cu fisális.
O retetã usoarã, gustoasã si super rapidã :)
                                           

MAPLE PECAN MUFFINS
( Nigella Lawson-Feast, pag 192)

Aceastã carte am primit-o de la draga mea prietenã Bella, ea lucreazã ca administrator  de vile de vacantã si de câte ori primeste cadouri se gândeste si la mine, in special cãrti de bucate.

Acesti muffinsi au fost modificati, deoarece am schimbat nucile pecan cu migdalele.
Nucile normale la noi sunt foarte scumpe, cam 200 gr costã aproape 4€, cel mai ieftin mi sã cumpãr migdale de la piatã dau  tot 4€ da pe 1 kg! sã nu mai vorbesc de nucile pecan care se vând la 50 gr la pret de aur.
Abia astept sã primesc pachet din tarã, sã vezi ce " bogãti":))

Pentru 12 muffins:

125 gr nuci pecan
275 gr fãinã
4 lingurite praf de copt
50 gr germen de grâu ( am înlocuit cu nucã mãcinatã)
un praf de sare
125 ml lapte
125 sirop de artar ( maple syrup)
125 ml ulei de porumb
1 ou
1 lingurã de zahãr brun


* Pentru început citeste bine reteta, cã eu nu am citit-o si nu am pãstrat sirop de artar pentru ornat:(( dar am avut noroc cu gelatina de rodii.
* Pregãteste formele de muffins si cuptorul la 200ºC.
*Taie nucile grosier si pãstreazã o parte din ele de decor.
Combinã nucile tocate cu fãina, praful de copt, germeni de grâu,sare.
În alt vas sau mãsurãtor de sticlã, amestecã deodatã laptele,siropul de artar, uleiul si oul.
Amestecã toate cu grijã.
*  Cu lingura ia din pastã si pune în forme, vor iesi fix 12 muffins:)
* Nucile pãstrate se amestecã cu lingura de zahãr brun , se pune câte putin pe fiecare muffins si se dau la copt, cam 15 minute mi-a luat mie la cuptor ventilat.
* Se sevesc cãlduti cu sirop de artar ca decor.

Ce buni sunt, sunt mândrã de ei:)
 Poftã mare:)                                                                                                       

9 comentários:

  1. Minunate retete,ca de obicei...foarte colorate si apetisante...Drum bun si...sarbatori fericite !!!!

    ResponderEliminar
  2. Chiar avem nevoie de idei de retete pentru Craciun. Trebuie sa ne punem meniul la punct pentru ca sarbatorile bat la usa.
    Cele 3 retete propuse, arata minunat!!! Felicitari!
    Pupici! Va doresc si eu un drum bun!

    ResponderEliminar
  3. toate arata minunat insa cu combinatia folosita la pui m-ai cucerit! SUPERB :*

    ResponderEliminar
  4. ghimbir si gutui...suna fantastic! bravo!

    ResponderEliminar
  5. Petro multumesc frumos, sãrbãtori frumoase vã doresc, te pup:)
    Oana, multumes mult încearcã, te pup:)
    Emily, ghimbirul mi-a rãmas de la Costita agridoce, e a doua oarã când gãtesc cu ghimbir si ador combinatia:)te pup:)
    Viviana,încearcã e yummy! te pup:)
    Alexandrina,am sã mã gândesc si la tine:) te pup:)

    ResponderEliminar
  6. faine retete. Biscocho ma intereeseaza in mod deosebit .

    ResponderEliminar
  7. Hmm cat te invidiez ca ai carticica ;) Cred ca sunt o bunatate dulcegariile astea nu? Ai pregatit o masa tare bogata si apetisanta! pupici

    ResponderEliminar
  8. Dorina, e foarte utilã reteta:)
    Antonina, o parte din ele am pus la pachet, o sã luãm cu noi la nepotel.
    Sunt foarte îcântatã de muffinsi Nigellei, când mã întorc sper sã reusesc sã gãtesc din cartea ei Feast, in special:)

    ResponderEliminar