terça-feira, 8 de outubro de 2013

Tort de banane, melasã si nucã (Thermomix)/ Bolo de banana , melaço e nozes ( Bimby)

Nucile si mierea mã duc cu gândul la  copilãrie, toamna si culorile maro-galben...o ceascã de ceai de fructe si o delicioasã prãjiturã, alãturi de familie...scortisoarã...portocale...
versão portuguesa embaixo



INGREDIENTE 


125 gr unt la topit
300 gr zahãr
3 ouã
180 gr fãinã
1 lingurã de supã cu praf de copt
1 lingurã de supã cu scortisoarã sau cacao
2 banane
100 ml de melasã  Golden syrup
sau miere
coaja rasã de la o portocalã
300 gr nuci tocate sau migdale

DECOR 

200 gr iaurt grecesc 
nuci tocate
miere

PREPARARE 

* Pre-încãlzeste cuptorul la 180ºC

* Mixeazã untul cu zahãrul spumã si adaugã ouãle pe rând.

* Amestecã fãina cu praful de copt si scortisoara.

* Piseazã cu o furculitã bananele si amestecã-le cu preparatul anterior , adaugã mierea, coaja de portocalã si nucile; va iesi un amestec dens.

* Unge o formã de tort cu pereti detasabili si tapeteazã cu hârtie de copt. Toarnã preparatul si dã la copt cca. 45 min.

* Rece se decoreazã.


THERMOMIX 
*Pune fluturasul în pahar, untul, zahãrul si ouãle si programeazã 5 Min/37ºC/ viteza 3.
* Scoate fluturasul , cântãreste restul ingredientelor si amestecã 1 Min/ viteza 3.  




INGREDIENTES:
125 g manteiga derretida
300 g açúcar
3 ovos
180 g farinha
1 colher sopa de fermento em pó
1 colher sopa de canela ou cacau
2 bananas
100 ml mel ou melaço
raspa de 1 laranja
300 nozes ou amêndoas picadas

COBERTURA

200 ml iogurte grego
nozes
mel

* Pré- aqueça o forno a 180ºC..
* Bata manteiga com o açúcar até obter um creme fofo.
* Adicione os ovos, um de cada vez, mexendo muito bem.
* Rapidamente misture a farinha com o fermento e a canela.
* Esmague as bananas e misture com o preparado anterior bem com o mel, laranja e nozes. Esta mistura irá ficar muito densa.
* Unte uma forma redonda com fundo amovivel e deite o preparado, leva cozer cca de 45 min.
Retire e deixa arrefecer tapado com uma toalha. Desenforme e espalhe por cima o iogurte, decore com nozes e regue com mel.

Varianta Bimby

* Coloque no copo a borboleta e acrescente manteiga ao temperatura ambiente, os ovos e o açúcar. Programe 5 min/ 37ºC/ vel 3.

*Pesa farinha,e junte canela e o fermento 30 sec / vel 3 sem borboleta.

* Junte restantes ingredientes e programe mais 30 sec/ vel 3. 

 

222222222jjjjj
222222222
 22oo
22
200

200 
1

14 comentários:

  1. buna ramona unde gasesc eu golden syrup?beij

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Eu am cumpãrat de la Apolonia, dar am vazut si în Jumbo si la Pingo Doce :) bj

      Eliminar
  2. Foarte bun cu banane in blat si siropul acela pe deasupra!

    ResponderEliminar
  3. un deliciu pe care trebie incercat neaparat, un tort foarte delicios si racoros, un adevarat festin pentru papilele gustative, foarte reusit ;)

    ResponderEliminar