segunda-feira, 3 de junho de 2013

Ovos Florentina (Bimby) / Eggs Florentine ( Thermomix)

Dacã nu ai chef de gãtit si esti si blogger pe deasupra atunci, o sã aranjezi sã complici lucrurile :))
E prima oarã când pregãtesc sosul olandez ...tam tam:





Sos olandez:
1) Varianta traditionalã pt 1 Litro
100 ml vin alb
5 ouã
un praf sare
350 g unt
sucul de la jumãtate de lãmâie
1 lingurã otet
un praf piper

Într-un vas adânc pune vinul, gãlbenusele ( albusele se pot congela sau folosi la altã retetã) si pune vasul pe baie de aburi si amestecã bine.
Topeste untul si il folosesti cand e cãldut nu fierbinte. Cu ajutorul unui polonic adaugã usor din unt la amestecul de gãlbenuse, amestecã încontinuu ca compozitia sã se lege; de fapt sosul olandez se pregãteste ca maioneza doar cã sosul olandez este cald. La urmã adaugã  sarea, piperul, otetul si sucul de lãmâie.
Sosul olandez combinã si cu pestele fiert  sau asparagus la vapor.

2) Varianta Thermomix pt 4-6 porti
4 gãlbenuse
50 ml apã
130 g unt cubulete la temperatura camerei
1/2 lãmâie doar sucul 
sare si piper

Trece paharul prin apã rece si pune fluturasul , pune toate ingredientele si programeazã 4 Min/ Vit.4/70ºC

Pentru Eggs Florentine:
( Enciclopedia Culinarã    2010; Gunter Beer& Patrik Jaros)
(1 persoanã)
2 ouã
10 gr unt
150 gr spanac
sare si piper
nucsoarã
2 felii  mari de pâine  
optional 2 cãtei de usturoi feliati

Ouãle se prãjesc moi  în ulei sau  apã-
Untul se pune la încãlzit, se adaugã spanacul si se condimenteazã. Se lasã la cãlit cam 1 minut.
Se pune amestecul de spanac peste feliile de pâine si oul deasupra , se acoperã cu 5 linguri de sos olandez.
E delicios, simplu si complicat :)))))


OVOS FLORENTINE

Escalfe 2 ovos.
Ponha 10 g de manteiga numa figideira e deixe-a espumar; adicione 150 g folhas de espinafres bem lavadas e limpas.Tempere com sal , pimenta e noz moscada.
Deixe os espinafres mirrarem na frigideira e frite-os durante 1 minuto.
Divida os espinafres entre 2 fatias de pão caseiro e ponha o ovo escalfado em cima e deita 5 colheres de sopa de molho holandês.

MOLHO HOLANDÊS
1) Bimby:
4 gemas
50 ml água
130 g manteiga cortada em pedaços
1/2 limão (sumo)
sal e pimenta

Pase o copo por água fria, coloque a borboleta e programe 4 Min/70ºC/ Vel 4.
Sirva quente.  
2) Varianta Tradicional:
Para 1 Lt:

100 ml vinho branco
5 gemas
sal e pimenta
350 g manteiga 
sumo de 1/2 limão
1 c sopa vinagre

Para o banho -maria, encha um tacho com 3 cm de água e leve-o ao lume para ferver.

Deite o vinho numa tigela de fundo redondo e coloque as gemas na tigela e coloque em banho-maria, bata com a varinha até ficarem palidas e espessas.

Derreta a manteiga num tacho até ficar morna mas não quente. Com uma concha adicione cuidadosamente a manteiga ás gemas e mexa continuamente para que a manteiga ligue com as gemas.
A preparação é exactamente a da maionese, exceto o facto de este molho ser quente, finalmente adicione sal e pimenta, vinagre e sumo de limão.  

 
  
  

  

5 comentários:

  1. Nu le-am incercat pana acum, dar arata senzational!

    ResponderEliminar
  2. orice reteta cu spanac este o provocare pentru mine; daca mai are si sos olandez provocarea se dubleaza!

    ResponderEliminar
  3. Sosul e delicios, e o mâncare f gustoasã, multumesc :)

    ResponderEliminar
  4. Ce pofta mi-ai facut ......
    Trebuie sa le incerc si eu !! ;)

    ResponderEliminar