quarta-feira, 29 de fevereiro de 2012

Orez Afican/ Arroz Africano

Este orezul meu preferat servit cu grãtare, am încercat sã îl pregãtesc si cu orez Basmati, dar cel mai bun este pregãtit cu orez alb cu bobul lung.
Îl puteti servi si ca fel principal, este un delicios preparat vegetarian potrivit si pentru cei care tin post.





Pentru 2-4 persoane

                                                

orez cu bobul lung fiert cu un praf de sare/ arroz branco cozido com poco sal
1 ceapã micã tocatã/ 1 cebola pequena picada
1 linguritã/ 1 colher pequena Sambal Badjak

sos de soia/ molho de soja
caju
stafide ( de preferintã auri)/passas de preferencia amarelas
ulei/ óleo


Preparare/ Preparação

* La o canã de orez am folosit 2 cãni de apã fiartã si doar un praf de sare, deoarece sosul soia pe care îl voi pune la final este destul de sãrat.
Para 1 chavena de arroz usei 2 chavenas de água a ferver,e uma pitada de sal só . Depois de cozido deixe arrefecer .

*  Într-o tigaie pune la prãjit ceapa cu putin ulei si lasã la prãjit pânã se înmoaie bine, adaugã 1 linguritã de Sambal Badjak ( sau mai mult dacã îti place foarte picant) caju si stafide. Amestecã si mai lasã putin la prãjit.
Numa frigideira leva a fritar cebola  com pouco óleo, quando fica translucida acrescente o Samabal Badjak, cajus e passas ao gosto e misture bem, deixe mais um pouco fritar.
                                            
Adaugã orezul fiert cãldut  si amestecã totul, la urmã toarnã sos de soia dupã gust.
Junta o arroz, misture e tempere com molho de soja . Cuidado com o molho de soja, porque contém bastante sal!
Sirva muito quente , fica um optimo acompanhamento para carne grelhada, peixe ou prato vegetariano.
Sambal esta muito utilizado como condimento na Indonezia, Malaezia, Singapore, Sud Filipine, Sri Lanka , Olanda . Feito a partir de diversas qualidades de malaguetas.
Sambal Badjak- malagueta frita no óleo com alho...comprei no supermercado Apolónia


                                           
Atentie! ideea e ca acest orez sã iasã închis la culoare - maroniu , dacã folosesti un sos de soia de bunã calitate de preferintã light care are un continut scãzut de sare, atunci poti pune mai mult soia in orez , dacã nu e mai bine sã pui putin si sã gusti  sã nu i-ti iasã orezul sãrat de nu il poti mânca.
Ia de pe foc si serveste imediat.
Sambal este sos de ardei iute, preparat din mai multe feluri de ardei iute, original din Indonezia.  Este folosit ca condiment si în Malaezia, Singapore,  Sud Filipine, Sri Lanka, Olanda.
Sambal Badjak este un preparat din ardei iute prãjit în ulei, usturoi si alte condimente...
                                         
                                                      

9 comentários:

  1. Pare un orez delicios dupa reteta asta!

    ResponderEliminar
  2. Trebuie sa-l incerc,cred ca tare bun!Ce-as putea folosi in locul Sambal-ului?Pupici!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Prãjeste ardei iute în ulei si putin usturoi tocat...pup:)

      Eliminar
    2. Buna ,
      Asha ma gandeam si eu ca se poate face la noi , in Europa . oare in Italia nu s-o gasi ...am sa caut ... Multa sanatate,felicitari ptr ce gatesti .... si PASHTE FERICIT 2012
      RODICA-SHTEFANIA ITALIA.
      stefania_rodica@yahoo.com

      Eliminar
  3. O primavara cu mult soare si plina de dragoste!

    ResponderEliminar
  4. Eu parca am mancat ceva asemanator si a fost foarte bun, dar nu mai tin minte unde!
    Oricum e o reteta foarte buna si consistenta, merge bine cu SUPER BOCK.
    Ah ce dor mi-e de un Supur Bock!!!!!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Negri fac orezul ãsta, Îi mai zice si arroz crioulo:)

      Eliminar