segunda-feira, 11 de março de 2013

Pachetele de Alheira cu mãr si Chia/ Embrulho de massa fillo com alheira, maçã e sementes chia

E prima oarã când gãtesc " Alheira" în alt fel decât a îl prãji. Aceste pachetele merg fãcute si in aluat foietaj, puteti adãuga ingrediente la umplutura dupã bunul plac si servi cu salatã, e un aperitiv foarte apreciat de portughezi.
Ce este " Alheira"?
E un fel de " cârnat" tipic portughez , initial era pregãtit din : carne de pasãre,pâine,ulei de mãsline,usturoi si boia; de cãtre persoanele care nu consumau carne de porc . În ziua de azi se gãsesc in magazine si Alheira vegetarianã, Alheira din peste , iepure....dacã vã intereseazã mai multe intrati aici.

versão portuguesa embaixo


1 cârnat " alheira"
1 cãtel de usturoi
1 mãr
1 ardei iute proaspãt
pãtrunjel sau coriandru proaspãt tocat
1 ambalaj aluat fillo ( tip pt. baklava) sau aluat foietaj
margarinã pt. uns foile
1 ou pt uns
seminte Chia
sare si piper


Se scoate pielea de pe cârnat si se freacã bine cu o lingurã, adaugã mãrul cubulete mici,ustuoiul trecut prin presã, ardeiul curãtat de seminte si tocat. Amestecã totul bine si pune la foc mic , într-o tigaie antiaderentã cam 2 min.La urmã pune verdeata.

Cu foile fillo e cam greu de lucrat, trebuie sa lucrezi repede cu ele altfel se usucã.
Asa cã, ungi fiecare foaie cu unt topit si grupezi cãte 3 foi, pe care le tai in 4.
Pe fiecare pãtrat, pui pe margine o lingurã de umpluturã si rulezi. Pui in tava tapetatã cu hârtie vegetalã, si ungi pe fiecare cu ou si presari seminte Chia ( pot fi oricare seminte ai).
Dã la copt pânã devin auri; se servesc ca aperitiv cu salatã.



1 alheira
1 dente de alho
1 maçã reineta
1 malagueta vermelha 
1 ambalagem massa fillo
manteiga para pincelar e ovo
sal e pimenta
salsa ou coentros picados


Retire a pele á alheira e esfarela o recheio, corta maçã em cubinhos, retire os sementes a malagueta e corte aos pedaços pequenos, alho picado e condimenta. 
Leva frigideira ao lume e aqueça o recheio uns minutos. Acrescente a salsa.

Vai formando conjuncto de 3 folhas, pinceladas com manteiga derretida. Corta quadrados e coloque na ponta de cada um , 1 colher sopa de recheio. Enrole e coloque num tabuleiro forrado com papel vegetal. Pincele com ovo e salpique sementes Chia ( linhaça, sesamo...).
Leva ao forno até dourar. Sirva com salada.
Bom Apetite :)



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