segunda-feira, 2 de abril de 2012

Conopidã gratinatã cu bacon/ Gratinado de coveflor e bacon

Am primit de la gazda mea 2 conopide de casã, una am fierto pentru mine iar cealaltã am pregãtit-o pentru Leon.
Foarte rar se mãnâncã peste la noi acasa, desi suntem aici, la mama lui....la servici primim la prânz aproape zilnic peste de aceea acasã e carne!
Unul din pesti preferati ( zice cã nu are gust de peste:)) ) ai sotului este  Pescada.



Pentru 4 porti/para 4 pessoas

1 lingurã ulei/1 colher azeite
200 gr bacon afumat/200 g bacon fumado
2 cepe tãiate rondele/2 cebolas em rondelas
800 gr cartofi tãiati rondele groase/800 batatas fatias grossas
1 kg conopidã, desfãcutã/1 kg coveflor cortado em pequenas florzinhas
100 gr brânzã rasã/100 g queijo ralado
200 ml smântânã 35% grãsime/200 ml natas

Pentru Pecada/ Para Pescada


2 filete de Pescada/2 filé de Pescada
sare/ sal
piper alb/pimenta branca
pudrã de usturoi/alho em pó
salvie/ salva
lapte/ leite
1 ou/1 ovo
fãinã/ farinha

Preparare conopidã/ Preparação gratinado

* Încãlzeste cuptorul la 200ºC, pune uleiul într-o tigaie pe foc si rumeneste feliile de bacon, scoate si pune ceapa la prãjit ( eu am tocat-o din gresealã :D)
* Acoperã cartofi cu apã si lasã la fiert, la foc mediu, când sau fiert pe jumãtate adaugã rãmurelele de conopidã si lasã sã fiarbã totul. Stoarce bine legumele fierte.
*Într-o formã pentru cuptor uns pune în straturi cartofi, conopidã, bacon si brânzã. Toarnã smântâna, condimenteazã  si deasupra pune din nou brânzã, dã la copt circa de 25 minute.

Aqueça o forno a 200ºC, e o óleo numa frigideira e frite o bacon  até estar macio e dourado.
Cobra as batatas com água e deixa ferver lentamente, depois adicione o coveflor e cozinhe tudo, até que ambas estejam macios. Escorra bem.
Na forma para o forno untado ponha em camadas batatas, coveflor, bacon, cebola e queijo. Regue cada camada com um pouco de natas e tempere. Continue até acabar as camadas e ponha restante natas e polvilhe com queijo. Asse cerca de 25 min. 

Am preparat pestele asa:

Am lãsat pestele la descongelat, l-am condimentat si l-am pus în marinat în lapte cam 1 orã.
L-am scurs, dar nu bine .
Separat am bãtut un ou cu putinã vegeta si piper, la urmã am pus putinã fãinã ; am tras pestele prin acest amestec si l-am pus la prãjit.

Tempere a pescada e deixa marinar no leite cerca de 1 hora. Escorre e passe pelo ovo batido com farinha. Frite no óleo quente.
Vã asigur cã o sa adorati pestele gãtit asa, Leon  mi-a cerut 3 zile la rând peste la cinã!
Acest peste l-am cumpãrat din Ayamonte, Spania . Cum stãm la granitã, câteodatã mergem la plimbare, si profitãm chiar sã facem cumpãrãturile si sã punem motorinã, la ei e totul mai ieftin.

14 comentários:

  1. Ce bine arata! Nu am facut de foarte mult timp conopida, in varianta aceasta nici atat! E de notat reteta!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Noi ne-am obisnuit cu conopida pane, asa cã m-am gândit sa iesim din rutinã :D

      Eliminar
  2. Nu-s eu mare amatoare de peste, dar îmi place mult cum ai facut conopida! Mmmmm!

    ResponderEliminar
  3. Ce mult imi place pestele... Din pacate n-am mai mancat de mult... in ultimul timp gasesc din ce in ce mai greu un peste care sa corespunda..
    Ma servesc cu o portie virtuala de la tine!
    Pupici

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Simona, cred cã în România îi zice Pangasius, mã bucur cã îti place si te servesc cu drag:)

      Eliminar
  4. Totul este minunat!!!Si conopida si pestele, toate imi plac:X!!!!Pupici

    ResponderEliminar
  5. Noua ne place conopida gratinata,mai ales cu ceva peste:)

    ResponderEliminar
  6. Intradevar Pescada nu prea are gust de peste. El este importat din atlanticul de sud din zona Argentinei.(Pangasus are un gust puternic ,putin sarat si vine din zona Indochinei. Ai facut o reteta foarte buna ceea ce ma face cand cumpar conopida am sa incerc si eu. Pacat ca aici pestele e foarte scump, cel mai ieftin poate fi in jur de 8-10€. dar din cand in cand mergem cu masina intr-un port pescaresc si cumparam peste proaspat. Salutarile noastre! Apropo, ai doi pisici? Tchau!

    ResponderEliminar
  7. E printre mancarurile mele preferate...arata foarte bine ! Pup

    ResponderEliminar