terça-feira, 8 de maio de 2012

Clafoutis de Framboesas e Erva Cidreira/ Clafoutis de zmeurã si Roinitã

Cred cã am o obsesie pe zmeurã...nu de alta dar duminicã m-am trezit de dimineatã sã bântui piata dupa zmeurã de casã :D

Când am vãzut  Clafoutis de zmeurã cu  roinitã  pe blogul Pratos e Travessas   nu am avut liniste pânã nu le-am preparat.
Tot ceea ce preparã Momica este perfect, sa dovedit  din nou:)
Erva Cidreira  ( Melissa Officinalis)  este una din plantele medicinale  folosite des la prepararea ceaiurilor ( calmeazã spasmele stomacale, digestie, sistemul nervos...)







Pentru 4 persoane/ para 4 pessoas


1 ambalaj zmeurã proaspãtã
40 g unt cu sare, topit
80 gr  fãinã
80 gr zahãr
3 ouã
200 ml lapte
150 ml smântânã 35% grãsime
5 frunze de roinitã
migdale feliate prãjite
zahãr pudrã


1 caixa framboesas
40 g manteiga com sal, amolecida
80 g farinha
80 g açúcar
3 ovos
2 dl leite
1,5 dl natas 
5 folhas erva cidreira
amêndoa laminada
açúcar em pó para polvilhar




 * Fierbe laptele si toarnã-l peste frunzele de roinitã, acoperã si lasã la rãcit.
* Pregãteste cuptorul la 180ºC.
* Amestecã fãina, ouãle, zahãrul si untul. Bate pânã compozitia este omogenã.
* Adaugã laptele si smântâna  câte putin.
* Unge formele cu unt si toarnã amestecul, ai grijã sã nu le umpli.
* Pune zmeura deasupra ( pãstreazã câteva pt. decor).
* Dã la copt circa de 30 minute.

* Leve o leite ao lume até levantar fervura e verta-o sobre a cidreira, tape  e deixa arrefecer.
* Pre aqueça o forno 180ºC.
* Numa taça junte a farinha, os ovos, o açúcar e a manteiga, e bata até a mistura ficar bem ligada.
Junte o leite e natas aos poucos.
* Unte taças com manteiga e verta a mistura de forma que não fica muito cheias.
Espalhe algumas framboesas e reserve outras para decorar.
* Leve ao forno 30 min.
Sirva com laminas de amêndoas tostadas, framboesas e açúcar em pó.


 

22 comentários:

  1. Interesanta reteta, imi place tare mult:X!!!Sincer eu nu am auzit de roinita, asa e denumirea in romana? As incerca asa ceva.Pupici

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Da, Maria.
      Asa am gãsit pe net, frunzele de roinitã se folosesc la ceaiuri.Pup:)

      Eliminar
  2. Foarte interesanta reteta!Niste roinita mi-ar prinde bine si mie sa ma mai linisteasca:)

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Si eu îmi omor nervi:)) am 3 vase cu roinitã plantate.
      De o lunã m-am lãsat de cafea, înainte ajungeam si la 5 expresso tari pe zi, si am probleme cu tensiunea.

      Eliminar
  3. Ce bine de tine , ai deja zmeura proaspata ... Clafoutisul e tare fain.

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Multumesc, mi-as dori sa îmi cumpãr zmeur sã plantez.
      Anul trecut am cumpãrat un pui de mure l-am plantat in ghiveci si sa prins, dar niciodatã nu a fãcut floare deci e verde. Oare care o fi soarta lui:((

      Eliminar
  4. Asa ceva nu asi refuza niciodata, dimineata, la prinz si seara.

    Reteta s-a facut cu inversunare la mine in casa.. :) cu pere si zmeura.
    De roinita nu am auzit pina acum cu toate ca in wiki zice ca ar creste prin Oltenia.

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Eu mor dupã dulciuri, iar acest desert e tare bun atuncia scos din cuptor:)
      Roinita cu sigurantã creste sãlbatec prin România, portughezi consumã asa de mult, asa cã o gãsim ori uscatã ori proaspãtã. Eu am primit 3 ghivece cu planta.

      Eliminar
  5. M-ai terminat cu zmeura.Mai am mult de asteptat pana sa apara la noi.Pup!

    ResponderEliminar
  6. Abia astept sa iasa zmeura in gradina de la tara!! Pana acum nu am auzit de roinita... Dar o mare portie as papa!!!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Poate o sã dai într-o zi de roinitã, pânã atunci te asteaptã dulcele meu:)

      Eliminar
  7. Super,mega interesanta reteta,ca de altfel tot ce postezi tu aici .Zmeura o ador iar roinita n-am folosit-o niciodata.Pupici multi ,mai ales lu' pisu' :)

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Multumesc mult, m-au trezit pisici de dimineatã, Tigrut plângea de numa lângã frigider:))i-am dat pupici deja

      Eliminar
  8. Interesanta combinatie !!! Mai putin ma apuc si eu de clafoutis , ne place tare mult !!! ;)

    ResponderEliminar
  9. Ai! Ramona, Ramona, sunt in dieta. Acuma mananc mancarea tinerelor necasatorite: supa cu ceva varza. Am dat jos 4 si vreau sa mai dau inca 4kile, pana pun piciorul pe pamant portughez. Si cand ajung ma rog bunului Dumnezeu sa nu pun mai mult de 10kile pe mine in cele 5 zile de sedere. Salutarile noastre!!!!!!

    ResponderEliminar
  10. Ce bun te-ai fãcut!trebuie sa slabesti mai mult, stii cã la noi ispitele sunt mortale.
    P.S te asteaptã Super Bock la rece!!!

    ResponderEliminar