A mai trecut o zi liberã... din pãcate în ultimi 7 ani în afarã de concediu nu am niciodatã duminica liber...pe altã parte mã bucur cã si sotul a reusit sã îsi schimbe ziua liberã, în aceiasi zi cu mine, marti :D
Asa cã profitãm sã bântuim, astãzi am fost iarãsi în Ayamonte , ce bine a fost departe de stress!!! sigur cã nu am rezistat si am intrat în magazinele cu articole pentru casã, unde am petrecut ore bune :) prânzul l-am luat la un restaurant portughez, m-am rãsfãtat si cu un Pastel de nata si o bere cu 7 UP :)
Nu puteam rata piata de peste...si nu am iesit goalã; am luat calamari proaspeti micuti!
De cum i-am vãzut deja muream de pofta lor, si stiam ce voi face din ei!
versão portuguesa embaixo
La noi la lucru, se prãjesc asa întregi în ulei de mãsline si eu îi ador :D chiar dacã le iasã cernealã si rãmân cu gura neagrã :))
Pentru Leon, a trebuit sã îi curãt, lui nui place cu cernealã...
Pentru cei care nu au gãtit calamari, am sã vã explic ce am fãcut.
Cu mâna tragi capul afarã, si cu degetul scoti ce are înãuntru. Le speli bine si pãstrezi deoparte.
Uite ce am scos din ei
Cerneala stã în cap ( ochii)
Cu foarfeca am despãrtit tentaculele iar ochii iam aruncat. Tentaculele le-am pus în pungã si le-am congelat, vreau sã le pãstrez pt. o altã retetã:)
Pentru 4 persoane:
1 kg calamari baby proaspeti
1 cãpãtânã de usturoi, zdrobit cu coajã
ulei de mãline
sare mare si piper
vin alb
* Pune la încintat uleiul de mãsline, într-o cratitã sau wok împreunã cu usturoiul, când începe sã frigã pune calamari.
Lasã putin, condimenteazã si stinge cu un pãhãrel de vin, acoperã.
Calamari sunt gata atunci când se evaporã vinul si îsi schimbã culoarea, cam 10 min.
Se servesc cu carofi fierti, este un fel de mâncare tipic Algarvio.
Astãzi am schimbat cartofi pe orez .
Poftiti vã rog:)
Para 4 pessoas
1 kg lulinhas frescas limpas ou com tinta
1 cabeça de alho esmagada com casca
azeite
sal grosso e pimenta
vinho branco
* Deixa o azeite e alhos fritar e junte as lulinhas , tempere e ponha vinho, tape.
Deixa cozer até o alcool evaporar e as lulinhas frita bem, cerca de 10 min.
Sirva ja com batata cozida ou...arroz :)
Bom Apetite!
Asa cã profitãm sã bântuim, astãzi am fost iarãsi în Ayamonte , ce bine a fost departe de stress!!! sigur cã nu am rezistat si am intrat în magazinele cu articole pentru casã, unde am petrecut ore bune :) prânzul l-am luat la un restaurant portughez, m-am rãsfãtat si cu un Pastel de nata si o bere cu 7 UP :)
Nu puteam rata piata de peste...si nu am iesit goalã; am luat calamari proaspeti micuti!
De cum i-am vãzut deja muream de pofta lor, si stiam ce voi face din ei!
versão portuguesa embaixo
La noi la lucru, se prãjesc asa întregi în ulei de mãsline si eu îi ador :D chiar dacã le iasã cernealã si rãmân cu gura neagrã :))
Pentru Leon, a trebuit sã îi curãt, lui nui place cu cernealã...
Pentru cei care nu au gãtit calamari, am sã vã explic ce am fãcut.
Cu mâna tragi capul afarã, si cu degetul scoti ce are înãuntru. Le speli bine si pãstrezi deoparte.
Uite ce am scos din ei
Cerneala stã în cap ( ochii)
Cu foarfeca am despãrtit tentaculele iar ochii iam aruncat. Tentaculele le-am pus în pungã si le-am congelat, vreau sã le pãstrez pt. o altã retetã:)
Pentru 4 persoane:
1 kg calamari baby proaspeti
1 cãpãtânã de usturoi, zdrobit cu coajã
ulei de mãline
sare mare si piper
vin alb
* Pune la încintat uleiul de mãsline, într-o cratitã sau wok împreunã cu usturoiul, când începe sã frigã pune calamari.
Lasã putin, condimenteazã si stinge cu un pãhãrel de vin, acoperã.
Calamari sunt gata atunci când se evaporã vinul si îsi schimbã culoarea, cam 10 min.
Se servesc cu carofi fierti, este un fel de mâncare tipic Algarvio.
Astãzi am schimbat cartofi pe orez .
Poftiti vã rog:)
Para 4 pessoas
1 kg lulinhas frescas limpas ou com tinta
1 cabeça de alho esmagada com casca
azeite
sal grosso e pimenta
vinho branco
* Deixa o azeite e alhos fritar e junte as lulinhas , tempere e ponha vinho, tape.
Deixa cozer até o alcool evaporar e as lulinhas frita bem, cerca de 10 min.
Sirva ja com batata cozida ou...arroz :)
Bom Apetite!
Splendida reteta ta de calamari.Eu ii ador si-i gatesc destul de des.Incerc reteta ta neaparat!
ResponderEliminarAbia astept sã-mi zici cum au iesit:)
EliminarNu am mancat niciodata,nu stiu ce gust au.
ResponderEliminarPup!
te servesc de la mine:)pupicei
EliminarArata foarte bine!
ResponderEliminarmultumesc frumos:)
EliminarPoftesc, poftesc ca tare bine arata!! Ti-am spus ca o sa ma mut la tine?! :))
ResponderEliminarPupici dulci
Te iau copil de suflet:)) pupici:)
EliminarIau acelasi avion cu Simona!Minunat arata!
ResponderEliminarAtunci pregãtesc într-o oalã mare:))
EliminarImi plac foarte mult calmarii! Acum mai bine de 7 ani ma-u vizitat parintii mei in Belmonte, Lidia le-a facut calmari cu fasole maronii. Au ramas placut surprinsi de aceasta combinatie, mai ales ca ei au mancat toata viata mancare facuta in zona Iesilor. Ei si acuma isi aduc aminte cu placere de aceasta mancare si vor sa mai manance inca odata. Reteta ta arata foarte bine, mai ales ca se combina calmarii co orezul alb. Cred ca cei din Cabo Verde sunt specialisti in acest gen de retete ( peste, creveti, calmari etc cu orez alb). Salutarile noastre voua si pisicilor!!!!1
ResponderEliminarDa Mihai, africanii stiu sa ii pregãteascã bine, mai ales orezul imi place mult cum le iasã:)
EliminarSotul preferã calamari pe grãtar apoi tãiati ci asezonati cu ulei de mãsline, otet si usturoi:)
Pupici!
mi-ai facut pofta cu calamarii, vreau si eu, ti-am mai scris ca-mi plac retetele tale cu fructe de mare .... salivez aici!
ResponderEliminarMerçi:D
EliminarChestia e ca .... de mult n-am mai facut calmari!!!
ResponderEliminarSi acum ca mi-ai facut chef de calmareala, trebuie sa fac ceva cu ei!
In fac umpluti....!
Mmmmm!
:)
Umpluti imi plac si mie! sã mã inviti când sunt gata:)
ResponderEliminar