sexta-feira, 9 de março de 2012

Prãjiturã de scortisoarã si mere/ Apple and Cinnamon Cake

Deja de ieri am observat cã trebuie neapãrat sã pregãtesc " ceva" cu merele din fructierã, nu de alta dar nu vreau sã se strice.  Înainte de Crãciun, am primit de la o prietenã dragã 4 cãrti Good Food England-fiecare are 101 retete! nu am ajuns sã pregãtesc nimic din ele...pânã astãzi.
Am ales o retetã foarte simplã si ieftinã , aceastã prãjiturã este delicioasã caldã, dar si rece :)
Aceasta este cartea :
   Am uitat sã vã spun, cã ieri searã am primit împrumut cartea lui Buddy Valastro de la colega lui Leon, ea cumpãrat-o  in vacanta de iarnã din Canada. Cartea e super, mai ales pentru cei care adorã sã decoreze prãjituri!



APPLE AND CINNAMON CAKE

( good food-101 cakes&bakes)






250 gr fãinã cu agent de crestere/ 250 g self-raising flour
1 linguritã ( ceai) scortisoarã pudrã /1 tsp ground cinnamon
1 linguritã ( ceai) praf de copt/ 1 tsp baking powder
100g zahãr mascavado deschis/ 100g light muscovado sugar
175 g stafide/ 175 g sultanas or raisins
125 ml ulei de floarea soarelui/ 125 ml sunflower oil
2 ouã mari, bãtute/ 2 eggs, beaten
125 ml suc de mere/ 125 ml apple juice
2-3 mere rase cu coajã/2 apples grated, not peeled
25 g migdale feliate / 25 g slivered or flaked almonds
zahãr pudrã/ icing sugar , for dusting



* Pre încãlzeste cuptorul la 180ºC, ventilat. Pregãteste o formã peste care asezi hârtie vegetalã ( poti unge forma cu ulei, apoi asezi hârtia, ca sã nu fugã).

Într-un bol, amestecã fãina, scortisoara, praful de copt si stafidele.
Separat, mixeaza ouãle cu zahãrul si uleiul, adaugã merele rase, sucul de mere si amestecul de fãinã putin câte putin ( ca la muffins).
( Am pregãtit blatul în stilul meu, de aceea vã las si varianta originalã în caz cã vreti sã pregãtiti :)

Preheat the oven to 180ºC, line a rund deep cake tin with baking paper. Sift the flour into a bowl with cinnamon and baking powder, then stir in the sugar and sultanas.
Make a well in the centre and stir in the oil, eggs, apple juice and grated apple until well mixed.
     *  Toarnã blatul în formã, presarã migdalele deasupra si dã la copt, circa de 35-40 min. Verificati cu scobitoarea dacã sa copt si lãsati la rãcit ( cuptorul meu coace rapid si uniform, mie mi sa copt în 15 min.)
Lasã la rãcit  si serveste pudrat cu zahãr pudrã.
Pour the mixure into the tin, scatter with almonds, then bake for 45 minutes untl firm in the centre or a skewer inserted into the middle comes out clean.
Leave to cool in the tin for 5 minutes, then turn out and cool on a wire rack.
Dust with icing sugar.
                                 


                                              
     Savurati :)                                                                         

19 comentários:

  1. Savurez....tot ce este cu mere,scortisoare sint favoritele mea!xoxopup.

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. A iesit asa bunã cã sotul, a pãpat-o aproape toatã caldã!pup:)

      Eliminar
  2. Mere-scortisoara,combinatie minunata,imi place foarte mult!Pupici!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. De micã îmi place combinatia, bunica mea pune multã scortisoarã!

      Eliminar
  3. Cui nu ii place combinatia asta?Eu o ador!

    ResponderEliminar
  4. Buna de tot prajiturica ta,si-mi plac mult cartile alea.
    Desi am deja destule carti de bucate,cand vad cate una nu este sa nu mi-o dorecs si eu :))

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. multumesc frumos! eu sunt obsedatã de cãrti...deja am început sã îmi cumpãr de pe Amazon.uk...ciubucul meu practic merge pe cãrti :D
      Cartea lui Buddy, este perfectã pt. cine are rãbdare cu ornamentele, deasemenea ca sã îti cumperi formele & CO, trebuie sã investesti banii, timp si sã ai cui vinde.

      Eliminar
  5. Si acum imi dau seama cine este Buddy!!
    Ii urmaream mereu cu drag emisiunile.
    Pacat ca nu se mai difuseaza la tv.

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Am rãmas cu gura cãscatã la cartea lui, am sã î-mi copii câteva retete, pe care sã le pot pregãti pt. cã restul este artã, si nu sunt capabilã :( eu am vãzut emisiunile lui la tv anul trecut, adoram , mai ales cã tipu e comic :)

      Eliminar
    2. Asa este,si faptul ca era comic, ca si cei din familia lui de altfel, te face sa continui sa te uiti la ei.
      Prababil ca e multa arta in cartea lui,majoritatea marilor patisei si bucatari fac carti deacest gen dar totusi e fain ca ti-a trecut prin maine.
      Pup Ramo!

      Eliminar
    3. Da, iti dai seama cã nu "isi vinde" asa usor secrtetele:)) cartea a adus-o colega lui Leon din Canada, maxim 4-5 retete sunt acesibile restul nu sunt de mine :D

      Eliminar
  6. Super! imi plac la nebunie prajiturile cu mar si scortisoara! pup

    ResponderEliminar
  7. Draga Ramona, ai atins un punct sensibil cu aceasta prajiturica:)!!!!Este o combinatie beton(scortisoara-mere)!!!!!!Apropo, tin sa-ti multumesc ca te-am cunoscut:X am inceput sa ador scortisoara!!!, pana si in cafeaua de dimineata pun un praf de scortisoara(la indemnul altei prietene)si este the best:)!!!!!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Multumesc mult!!! scortisoara reduce grãsimea din sânge ( colesterol) de aceea pune din belsug pe prãjituri si cafea...apropo încearcã sã folosesti un rulou de scortisoarã ca linguritã pentru cafea, sã-mi zici cum ti se pare...

      Eliminar
  8. Super prajitura!
    Imi place cartea lui "Cake Boss". Mi-ar placea sa o am.

    ResponderEliminar
  9. Merçi, in magazinele de aici nu este, dar pe amazon.uk o poti comanda, la un pret piperat in afarã de taxe :D

    ResponderEliminar