segunda-feira, 20 de maio de 2013

Tort de cãpsuni si mac însiropat cu lichior de portocale ( Thermomix) / Bolo de morangos , sementes de papoila e Licor Beirão ( Bimby)

Ca rãspuns al provocãri Dulce Românie de pe blogul Delcatesei.ro , am pregãtit tortuletul care este capa editiei Iulie 2013 al revistei Good Food Uk. cu unele modificãri ....
Cãpsunile sunt in plin sezon. asa ca nu mã opresc aici :))



BLAT
4 linguri seminte de mac
200 gr unt topit
225 gr fãinã tip 55
1 lingurã praf de copt
4 ouã xl
225 gr zahãr galben sau brun
1 linguritã extract de vanilie

SIROP

sucul si coaja de la o portocalã mare
100 gr zahãr galben
1 lingurã lichior de portocale

CREMÃ SI DECOR

170 gr iaurt grecesc gras
500 gr créme fraîche 30% grasime
350 gr cãpsuni proaspete feliate


*Pune semintele  într-o tigaie anti-aderentã la foc mic, cca de 2 min. sã elibereze aroma.Lasã la rãcit.
* Unge 2 forme de tort si tapeteazã cu fãinã sau hârtie de copt.
* Mixeazã fãina cu praful de copt, pãstreazã de o parte-
* Bate ouãle cu zahãrul spumã, adaugã untul, vanilia si mixeazã. Adaugã fãina si 3 linguri de mac; amestecã usor si împarte aluatul in cele douã forme; dã la copt cca de 20 min/ 180ºC ventilat.

Pentru sirop: pune la microunde timp de 30 secunde,sucul de portocalã si 50 gr zahãr, adaugã lichiorul.
* Taie blaturile, deci vei avea 4 cercuri pe care le insiropezi bine.

Pentru cremã : amestecã iaurtul cu crema de branzã, zahãrul rãmas si coaja de portocalã.
Compune tortul:
Unge primul blat cu crema/ cãpsuni/ blat si tot asa; pe top pui restul de cremã, presari cu macul rãmas si decorezi cu cãpuni.
Lasã tortul la rece mãcar 30 min. înainte de servire.
Varianta Thermomix:
Amesteci toate ingredientele pentru blat 1 Min/ Viteza 3.

Nota: blaturile coapte pot fi pãstrate la congelator 1 lunã, apoi descongelate .
Crema si siropul se pot pregãti cu o zi inainte. Spor la lucru :)

Bolo de morangos, sementes de papoila e Licor Beirão

Massa:
4 colheres sopa sementes de papoila
200 g manteiga derretida
225 g farinha tipo 55
1 colher fermento em pó
4 ovos xl
225g açúcar amarelo
1 c. chá extracto de baunilha

Xarope:
sumo de 1 laranja grande
50 g açúcar amarelo
licor Beirão

Recheio e Cobertura:
50 g açúcar amarelo
raspa de laranja
170 g iogurte grego
500 g créme fraîche 30% gordura ( Aldi)
350 g morangos frescos fatiados


Preparação:


* Leva aquecer as sementes de papoila numa frigideira anti-aderente até libertar aroma, lume brando cca 2 min. Reserve.
*No copo coloque os ovos, o açúcar, a manteiga,  extracto de baunilha, farinha + fermento e 3 colheres das de papoila . Programe 1Min/ Vel 3.
* Unte duas formas de bolo com óleo e forre com papel vegetal e divida a massa pelas formas. Leva cozer 20 min/ 180ºC ventilado.
Retire e deixa amornar, depois corta ao meio.
* Para fazer xarope: leva aquecer 30 secundos no microondas sumo de laranja + açúcar, junte licor. Barre os circulos de bolo.
* Para recheio e cobertura: mistura o iogurte com creme de queijo, açúcar e raspa de laranja.
* Para montar o bolo: barre primeiro circulo com creme, espalhe os morangos, cubra com outro circulo/...cubra o top com resto de creme, sementes de papoila e decore.

! A massa cozida pode ser congelada 1 mes e depois descongelada e cortada para rechear.
O xarope e creme pode ser preparadas 1 dia antés.


5 comentários:

  1. Suna tare bine tortuletul asta,are tot ce-mi place mie. :-P

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  2. Ola,
    Vim fazer uma visita e por aqui fiquei!
    Parabens pelo Blog e por esta maravilha!
    Fiquei com agua na boca! :)
    Bjinho

    Katia
    http://entretachosebimby.blogspot.pt/

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  3. Demult nu am mai vazut o prajitura cu mac. Arata bine!

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