quarta-feira, 8 de maio de 2013

Pãezinhos doces de manga e alfazema para Dia de Mãe/ Pâinici dulci cu mango si levãnticã pentru Ziua Mamei

Para o  passatempo " Mãe mais doce no mundo não há!" com RAR Açúcar, preparei um pão doce delicioso.O pão quente acabado de sair do forno me lembra sempre a minha mãe...infelizmente ela esta na Roménia , mas liguei para ela  ( na mesma dia celebramos a Pascoa ortodoxa) e matamos um bocadinho as saudades....




Ingredientes:

3 colheres de sopa margarina vegetal em cubos
450 g farinha tipo 65
1 colher chá de sal
25 g fermento padeiro ou 7 gr. levedura seca
1 c. chá de gengibre moido
50 gr açúcar amarelo RAR
1 manga pequena descascada, descaroçada e esmagada
250 ml água morna
2 colheres sopa de mel liquido
125 g sultanas
1 ovo levamente batido; açúcar branco em pó RAR para polvilhar e alfazema ( flores para chá)

Preparação:

* Peneire a farinha e o sal para uma taça grande, junte o fermento, o gengibre e o açúcar amarelo RAR
Trabalhe a mistura com dedos.

* Junte a manga, a água e o mel e misture tudo com as mãos, até obter uma massa homogénea.

* Coloque a massa numa superficie ligeiramente enfarinhada e amasse durante 5 min. até ficar mole.
Coloque a massa numa taça untada, tape e deixa levedar num local quente durante 1 hora, ou até dobrar o volume.
* Junte as sultanas e forme 2-3 rolos , coloque-os nu tabuleiro forrado com papel vegetal, tape e deixa levedar mais 40 min.
* Pincele com ovo e alfazema e leva cozer no forno pre-aquecido a 220ºC, durante 30 min, ou até que fique douradas.
Para verificar quando o pão esta cozinhado, se soar oco quando se bate nu fundo.
Deixe arrefecer e polvilhe com açúcar branco em pó RAR antes se servir.



Aceastã retetã am pregãtit-o special pt. o provocare de Ziua Mamei în Portugalia, mai exact pt. marca de zahãr RAR.
Este o pâine foarte aromatã, delicioasã!

Ingrediente:
3 linguri margarinã vegetalã
450 gr fãinã pentru pâine
1 linguritã sare finã
1 pliculet drojdie uscatã sau 25 gr drojdie proaspãtã
1 linguritã ghimbir mãcinat
50 gr zahãr galben RAR
1 fruct de mango, curãtat si fãcut piure cu blenderul de exp.
250 ml apã cãldutã pt. framântat
2 linguri de miere lichidã
125 gr stafide, de preferintã aurii
1 ou batut pt. uns
zahãr pudrã ( poate fi cu flori de levãnticã), flori de levãnticã  pt consum ( se gãsesc pe internet sau la magazinele cu produse naturiste...)


Preparare:
* Pune fãina într-un vas adânc, adaugã drojdia, ghimbirul, sarea si zahãrul, lucrã bine cu degetele.
*Adaugã mango, apa, mierea si amestecã bine cu mâinile.
* Pune aluatul peste masa de lucru înfãinatã si frãmântã circa de 5 min. sã iasã un aluat elastic dar sã nu se prindã de mâini.
* Pune aluatul într-un vas uns si acoperã cu un prosop, lasã la loc cald pânã îsi dubleazã volumul, cam 1 orã.
* Adaugã stafidele si dã formã la 2-3 pâinici; pune pâinicile în tava pt. copt tapetatã cu hârtie vegetalã, acoperã din nou cu prosop si lasã sã creascã pânã isi dubleazã volumul cam 40 min.

* Unge cu oul bãtut si presarã cu flori de levãnticã înainte sã dai la copt; cca de 30 min la 220ºC, sau pânã când devin aurii.
O altã modalitate de a verifica dacã pâinea e coaptã cum trebuie e sã le bati pe " burtã" dacã sunã a gol a trecut testul :)

Lasã sã se rãceascã si pudreazã cu zahãr înainte de servire.
Sunt delicioase servite ca aperitiv, cu ceai, cafea ...si ce aroma cand iasã din cuptor....mmm...













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