quinta-feira, 10 de novembro de 2011

Fripturã de ratzã cu cartofi dulci

Am  început curãtenia...prin  bucãtãrie, mi se pare cã am strâns prea multe condimente, conserve, sosuri...azi, am avut liber asa cã am fãcut o listã cu ce am prin casã, am sã gãtesc luna asta cu tot ce am strâns , voi cumpãra doar strictul necesar, oricât de mare ar fi ispita!
Sã economizãm e la modã, nu? :))
Asa cã m-am pus pe rãsfoit prin cãrtile mele si m-am gândit si la retetele bunici mele; ea le fãcea pe toate pe diin cap...si acum o mai sun sã o întreb cum face " acel" aluat sau o cremã  si ea zice: Mãi Mona, eu le stiu la ochi....nu la gramaj.
Leacul e sã mã chinui singurã pânã reusesc:)
M-am gândit si la Crãciun ( stiu cã e prea devreme, dar portughezi deja îsi împart cadourile din prima zi de decembrie...dap! sunt ciudati rãu:)) am sã cumpãr borcane sã prepar ceva dulceturi de casã, lor le place...ceva uleiuri aromate, sare aromatã...
Si am hotãrât sã cumpãr un " porcusor" si începând din 1 ianuarie sã pun câte o monedã zilnic, asa la sfârsitul anului  poate reusesc o vacantã binemeritatã, ar fi super:)



Sã ne întoarcem...


Pentru 2 persoane:

jumãtate de ratzã
cimbrisor ( thym )
3-4 cãtei de usturoi cu coajã
sare si piper
1 linguritã paprika
1 linguritã curcuma
sucul de la o lãmâie

1-2 cartofi dulci


PREPARARE


Ratza se taie bucãti si se cresteazã putin ca sã intre bine condimentele.

Condimenteazã  si amestecã cu usturoiul zdrobit întreg , lasã circa de 2 ore sã se îmbine aromele.
                                          

Într-o tigaie antiaderentã pune la prãjit ratza cu pielea în jos si lasã sã se rumeneascã apoi întoarce pe cealaltã parte ( se poate da la cuptor), eu am pus putinã apã si am acoperit.

Carofi dulci :

Se spalã si se pun la fiert cu sare si 2-3 cuisoare.
                                        
Se lasã la fiert cam 30 minute si se verificã dacã sau fiert cu o furculitã, dupã ce au fiert se scurg si se lasã mai 10 minute în oalã sã iasã aburi.
I-am tãiat rondele groase si am adãugat în tigaie cu ratza si am mai lãsat pe foc putin.
                                        
 Serviti cu o salatã de rucula si nuci...sau ce aveti prin casã....nu uitati de pâine!!! sosul e super:)
                                                                                                

6 comentários:

  1. vai de mine ce arome ! rata ! nu-s cum e cu cartofi dulci,da'rau nu poa'sa fie !la tine chiar ca a venit craciunul!as ven i si io o data cu el !

    ResponderEliminar
  2. Ramona, cred ca iti fac o vizita, pastreaza-mi si mie... Pup

    ResponderEliminar
  3. Apetisanta tare ratusca ta.Spor la strans banuti in "porcusor".Te pup!

    ResponderEliminar
  4. Pansy,cartofi dulci merg cu toate fripturile;multumesc:)
    Cristina, te astept, de luni intru în concediu:)Bjinhos
    Catkitchen, si nouã ne place ratza, am prins la promotie si am încercat diferite retete:)
    DiaMar,sper si eu sã am spor:)) majoritatea concediilor le-am petrecut în România, tot pe drumuri, eu sunt din Lugoj iar sotul din Baia Mare...

    ResponderEliminar
  5. Nici nu mai stiu de cand n-am mai mancat rata!!! Si asa mi-e dor de o carne din aia buna de tara, de la mama ei .. hmmm arata tare bine mancarica ta!! As manca tot tot !! ;)

    ResponderEliminar