sábado, 22 de dezembro de 2012

Chec de miere si nuci / Bolo de mel e nozes

Sãptãmâna asta  am iesit zilnic la plimbare ( Marley are multã energie si trebuie plimbat) mi-a fãcut bine si mie....totusi a trebuit sã pregãtesc cadouri pt. vecini si gazda noastrã.
Portughezi apreciazã foarte mult tot ce este pregãtit acasã si cât mai biologic; dar totusi multã lume continuã sã cumpere prãjituri si mâncare pt. sãrbãtori la comandã....
Vorbind de familia mea, eu sunt legatã mult de bunica paternã, ea adorã sã gãteascã mai ales acum de sãrbãtori stiu ce este acasã....ea nici nu vrea sã audã de blaturi cumpãrate :))
Ce îmi pare rãu e cã nu am invatat nimic de la ea, pe atunci imi vedeam de scoalã si iesiri în oras.
Astãzi am pregãtit checul pentru  gazda noastrã , îl recomand cu dragoste ....mierea , aroma proaspãtã de portocalã si nucile, vã va face deliciul:)


                                                                                          

                                                      
                                                         















280 gr unt topit
250 gr zahãr
100 ml miere
esentã de vanilie
5 ouã
coaja de la o portocalã
300 gr fãinã + praf de copt
150 gr miez de nucã tocatã gros


Mixeazã untul, zahãrul, coaja de portocalã, vanilia  si mierea, apoi ouãle, fãina si praful de copt. La urmã adaugã nucile si amestecã bine cu o spatulã.
Toarnã  în formã si lasã la copt cca de 25 minute la 180ºC, cuptor ventilat sau pânã când e copt ( testul cu scobitoarea cel mai sigur).
Dacã  vrei pune diverse forme de biscuiti cu aluzie la Crãciun pe chec  si pudreazã cu zahãr deasupra :)


280 g manteiga
250 g açúcar
1 dl mel
essencia de baunilha
raspa de 1 laranja
5 ovos
300 g farinha + fermento em pó
150 g  miolo de noz picado


Amasse bem a manteiga com o açúcar e mel, junta ovos e bata bem,  baunilha, laranja, farinha com fermento e por fim nozes .
Unte com manteiga e polvilhe com farinha uma forma de chaminé e verta a massa. Leve ao forno, 25 min. 180ºC, forno ventilado.
Desenforme frio e decore ao gosto :)



20 comentários:

  1. Delicios! Un chec potrivit pentru Craciun. Pacat ca n-am invatat mai multe de la parinti si bunici, asa cum spui. Craciun fericit si multe clipe frumoase iti doresc tie si familiei tale.

    ResponderEliminar
  2. Ce-mi place ca ai facut forme de bradut pe el...si ca ai pus si portocala!! Zilele acestea portocala se pare ca e regina! Craciun imbelsugat iti doresc! :*

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Liana, aroma de portocalã nu are voie sã lipseascã e timpul ei, multe bucuri vã dorim:)

      Eliminar
  3. foarte simplu de facut, imi place ca are portocale (se potrivesc perfect cu dulciurile)

    sarbatori fericite!

    ResponderEliminar
  4. Super..simplu si gustos ..ideal acum in perioada sarbatorilor.
    Craciun fericit ..te pup!

    ResponderEliminar
  5. Craciun fericit cu bucate alese.La multi ani!

    ResponderEliminar
  6. Craciun fericit , dragii mei !!! Va doresc din suflet multe bucurii si multa sanatate alaturi de cei dragi !!!

    ResponderEliminar
  7. Craciun Fericit si un An Nou cu bucurii!

    ResponderEliminar
  8. Multumim frumos Danutza, multe bucuri si pace vã dorim<3

    ResponderEliminar