Înainte de Crãciun, când majoritatea dintre noi cãutau retete si chiar se pregãteau eu m-am apucat de fãcut Chutney si Dulceturi :))
Am niste obiceiuri cam stranii, printre care sã port dupã mine sticluta cu sos de Piri Piri si uneori simt nevoia de acel gust de dulce-acrisor pe care îl regãsesc în Chutney sau sosuri; la o mâncare cu curry, fripuri sau brânzeturi vã recomand cu drag....
1 linguritã chimen
1 linguritã seminte de coriandru
1 linguritã seminte de mustar
2 ardei piri piri ( fãrã seminte dacã nu vrei f. picant) tocati fin
3 cepe rosi tocate fin
2 lingurite ghimbir pudrã
400 ml otet de mere
1 kg mere decojite si tocate
300 gr struguri albi din care scoti semintele
450 gr zahãr
Pune la prãjit semintele de chimen si coriandru, într-o tigaie uscatã, sã elibereze aroma si pune-le într-un mojar si piseazã-le.
Pune semintele la prãjit pânã încep sã sarã si pune-le imediat peste celelalte seminte.
Pune-le într-o oalã largã cu piri piri, ceapa, ghimbirul, si otetul. Lasã sã fiarbã pânã ceapa se înmoaie.
Foarte important: cand gãtesti tine usa de la bucãtãrie închisã pentru cã aromele sunt foarte puternice!
Adaugã struguri tocati, merele, zahãrul si 1 linguritã de sare de mare si lasã sã fiarbã cam 20 min, pânã devine un amestec lipicios.
Pune în borcan/e spãlate bine cu detergent si uscate la cuptor circa 10 minute la 180ºC.
Poti pãstra la loc uscat pânã la 1 an.
1 c. chá alcarvia sementes
1 c. chá sementes de coentros
1 c. chá sementes de mostarda
2 piri piri com ou sem sementes picados
3 cebolas roxas picadas
2 c. chá gengibre moido
400 ml vinagre de cidra
1 kg maçãs picadas
300 g uvas brancas sem caroço
450 gr açúcar
Leva tostar sementes de alcarvia e coentros, até eliberar aroma tambem as sementes de mostarda e quando começa saltar junte as outras e pisa bem.
Num tacho largo mistura especiarias com piri piri, cebola, gengibre, e vinagre.
Coza até cebola amolecer e junte as maçãs, uvas, açúcar e uma colher chá de sal marinho.
Deixa cozer até obter uma mistura pegajosa, tip a de compota.
Guarde nos frascos bem limpos e sterilizados 10 min no forno,180ºC.
11
Am niste obiceiuri cam stranii, printre care sã port dupã mine sticluta cu sos de Piri Piri si uneori simt nevoia de acel gust de dulce-acrisor pe care îl regãsesc în Chutney sau sosuri; la o mâncare cu curry, fripuri sau brânzeturi vã recomand cu drag....
1 linguritã chimen
1 linguritã seminte de coriandru
1 linguritã seminte de mustar
2 ardei piri piri ( fãrã seminte dacã nu vrei f. picant) tocati fin
3 cepe rosi tocate fin
2 lingurite ghimbir pudrã
400 ml otet de mere
1 kg mere decojite si tocate
300 gr struguri albi din care scoti semintele
450 gr zahãr
Pune la prãjit semintele de chimen si coriandru, într-o tigaie uscatã, sã elibereze aroma si pune-le într-un mojar si piseazã-le.
Pune semintele la prãjit pânã încep sã sarã si pune-le imediat peste celelalte seminte.
Pune-le într-o oalã largã cu piri piri, ceapa, ghimbirul, si otetul. Lasã sã fiarbã pânã ceapa se înmoaie.
Foarte important: cand gãtesti tine usa de la bucãtãrie închisã pentru cã aromele sunt foarte puternice!
Adaugã struguri tocati, merele, zahãrul si 1 linguritã de sare de mare si lasã sã fiarbã cam 20 min, pânã devine un amestec lipicios.
Pune în borcan/e spãlate bine cu detergent si uscate la cuptor circa 10 minute la 180ºC.
Poti pãstra la loc uscat pânã la 1 an.
1 c. chá alcarvia sementes
1 c. chá sementes de coentros
1 c. chá sementes de mostarda
2 piri piri com ou sem sementes picados
3 cebolas roxas picadas
2 c. chá gengibre moido
400 ml vinagre de cidra
1 kg maçãs picadas
300 g uvas brancas sem caroço
450 gr açúcar
Leva tostar sementes de alcarvia e coentros, até eliberar aroma tambem as sementes de mostarda e quando começa saltar junte as outras e pisa bem.
Num tacho largo mistura especiarias com piri piri, cebola, gengibre, e vinagre.
Coza até cebola amolecer e junte as maçãs, uvas, açúcar e uma colher chá de sal marinho.
Deixa cozer até obter uma mistura pegajosa, tip a de compota.
Guarde nos frascos bem limpos e sterilizados 10 min no forno,180ºC.
11
Il vad grozav de bine langa o friptura sau ceva branza buna!
ResponderEliminarSarbatori fericite!