quinta-feira, 27 de dezembro de 2012

Chutney de piri piri, mere si struguri/ Chutney de piri piri, maçãs e uvas

Înainte de Crãciun, când majoritatea dintre noi cãutau retete  si chiar se pregãteau eu m-am apucat de fãcut Chutney si  Dulceturi :))
Am niste obiceiuri cam stranii, printre care  sã port dupã mine sticluta cu sos de Piri Piri si uneori simt nevoia de acel gust de dulce-acrisor pe care îl regãsesc în Chutney sau sosuri; la o mâncare cu curry, fripuri sau brânzeturi vã recomand cu drag....


1 linguritã chimen
1 linguritã seminte de coriandru
1 linguritã seminte de mustar
2 ardei piri piri ( fãrã seminte dacã nu vrei f. picant) tocati fin
3 cepe rosi tocate fin
2 lingurite ghimbir pudrã
400 ml otet de mere
1 kg mere decojite si tocate
300 gr struguri albi din care scoti semintele
450 gr zahãr


Pune la prãjit semintele de chimen si coriandru, într-o tigaie uscatã, sã elibereze aroma si pune-le într-un mojar si piseazã-le.
Pune semintele la prãjit pânã încep sã sarã si pune-le imediat peste celelalte seminte.
Pune-le într-o oalã largã cu piri piri, ceapa, ghimbirul, si otetul. Lasã sã fiarbã pânã ceapa se înmoaie.

Foarte important: cand gãtesti tine usa de la bucãtãrie închisã pentru cã aromele sunt foarte puternice!

Adaugã struguri tocati, merele, zahãrul si 1 linguritã de sare de mare si lasã sã fiarbã cam 20 min, pânã devine un amestec lipicios.
Pune în borcan/e  spãlate bine cu detergent si uscate la cuptor circa 10 minute la 180ºC.
Poti pãstra la loc uscat pânã la 1 an.


1 c. chá alcarvia sementes
1 c. chá sementes de coentros
1 c. chá sementes de mostarda
2 piri piri com ou sem sementes picados
3 cebolas roxas picadas
2 c. chá gengibre moido
400 ml vinagre de cidra
1 kg maçãs picadas
300 g uvas brancas sem caroço
450 gr açúcar

Leva tostar sementes de alcarvia e coentros, até eliberar aroma tambem as sementes de mostarda e quando começa saltar junte as outras e pisa bem.
Num tacho largo mistura especiarias com piri piri, cebola, gengibre, e vinagre.
Coza até cebola amolecer e junte as maçãs, uvas, açúcar e uma colher chá de sal marinho.
Deixa cozer até obter uma mistura pegajosa, tip a de compota.
Guarde nos frascos bem limpos e sterilizados 10 min no forno,180ºC.
11


1 comentário:

  1. Il vad grozav de bine langa o friptura sau ceva branza buna!
    Sarbatori fericite!

    ResponderEliminar