terça-feira, 1 de novembro de 2011

Piept de ratã cu gutui si sos de vin de Porto

    O fripturã pentru o cinã specialã cu aromele toamnei...
Ideea am luat-o de la Laranjinha, dar a suferit mici schimbãri  http://cincoquartosdelaranja.blogspot.com


Aveti nevoie de:

1-2 piepturi de ratã cu piele
1 lingurã ulei de mãsline
100 ml smântânã pt gãtit
100 ml vin de Porto sau Madeira
1 linguritã maizena
4 gutui
sucul de la o lãmâie
1 baton scortisoarã
100 gr zahãr
1 linguritã unt
cimbrisor sãlbatec ( thym)
sare, piper, curcuma


Preparare:


* Gutuile se spalã, decojesc si li se scot sâmburi. Am primit gutui de casã, care erau mai mici dar aromate....mmm...
Se stropesc cu sucul de lãmâie si se acoperã cu apã sã nu oxideze.
                                     

* Pieptul de ratã se cresteazã si se condimenteazã, se lasã la odihnit.
*Se pun gutuile la fiert cu scortisoarã si zahãrul.

                                     
*  Pieptul de ratã se pune la prãjit în uleiul de mãsline cu pielea în jos; se lasã sã rumeneascã frumos pe ambele pãrti ; nu l-am lãst mult la prãjit deoarece am vrut o fripturã suculentã mai spre " medium rare".
Dacã vreti friptura bine prãjitã puteti adauga putinã apã sau vin.
                                         
* Gutuile fierte  se pun la prãjit cu o lingurã de unt; se rumenesc pe ambele pãrti.

* In uleiul rãmas de la ratã se adaugã smântâna, vinul si maizena  si se lasã sã se îngroase la foc mic.
                                        
                                         
   Pieptul se feliazã si se serveste cu sosul de Porto.
Gutuile combinã foarte bine cu rata, la fel si castanele...cartofi dulci...
    Poftã bunã!                                                                                                     

6 comentários:

  1. un rasfat la tine aici , pieptul de rata e o bunatate ;)...

    ResponderEliminar
  2. Imi place tare mult mancarea cu gutui.M-am inscris la tine pe blog.Sper ca ne vom vizita.Pup!

    ResponderEliminar
  3. Pieptul de rata, un deliciu!!!! Imi place cum arata mancarica ta!

    ResponderEliminar
  4. Rata e un deliciu..!! n-am mai mancat de ceva vreme.. si cu gutui e o combinatie mortala pentru simturi nu-i asa?? pupici

    ResponderEliminar
  5. Multumesc fetelor; în ultimul timp am petrecut mult timp în bucãtãrie...vremea asta ploioasã ajutã mult:) pãpica asta a avut mare succes, am sã revin...va tzuc!

    ResponderEliminar
  6. Arata fantastic! Total pe gustul meu!

    ResponderEliminar