Am început curãtenia...prin bucãtãrie, mi se pare cã am strâns prea multe condimente, conserve, sosuri...azi, am avut liber asa cã am fãcut o listã cu ce am prin casã, am sã gãtesc luna asta cu tot ce am strâns , voi cumpãra doar strictul necesar, oricât de mare ar fi ispita!
Sã economizãm e la modã, nu? :))
Asa cã m-am pus pe rãsfoit prin cãrtile mele si m-am gândit si la retetele bunici mele; ea le fãcea pe toate pe diin cap...si acum o mai sun sã o întreb cum face " acel" aluat sau o cremã si ea zice: Mãi Mona, eu le stiu la ochi....nu la gramaj.
Leacul e sã mã chinui singurã pânã reusesc:)
M-am gândit si la Crãciun ( stiu cã e prea devreme, dar portughezi deja îsi împart cadourile din prima zi de decembrie...dap! sunt ciudati rãu:)) am sã cumpãr borcane sã prepar ceva dulceturi de casã, lor le place...ceva uleiuri aromate, sare aromatã...
Si am hotãrât sã cumpãr un " porcusor" si începând din 1 ianuarie sã pun câte o monedã zilnic, asa la sfârsitul anului poate reusesc o vacantã binemeritatã, ar fi super:)
Sã ne întoarcem...
Pentru 2 persoane:
jumãtate de ratzã
cimbrisor ( thym )
3-4 cãtei de usturoi cu coajã
sare si piper
1 linguritã paprika
1 linguritã curcuma
sucul de la o lãmâie
1-2 cartofi dulci
PREPARARE
Ratza se taie bucãti si se cresteazã putin ca sã intre bine condimentele.
Condimenteazã si amestecã cu usturoiul zdrobit întreg , lasã circa de 2 ore sã se îmbine aromele.
Într-o tigaie antiaderentã pune la prãjit ratza cu pielea în jos si lasã sã se rumeneascã apoi întoarce pe cealaltã parte ( se poate da la cuptor), eu am pus putinã apã si am acoperit.
Carofi dulci :
Se spalã si se pun la fiert cu sare si 2-3 cuisoare.
Se lasã la fiert cam 30 minute si se verificã dacã sau fiert cu o furculitã, dupã ce au fiert se scurg si se lasã mai 10 minute în oalã sã iasã aburi.
I-am tãiat rondele groase si am adãugat în tigaie cu ratza si am mai lãsat pe foc putin.
Serviti cu o salatã de rucula si nuci...sau ce aveti prin casã....nu uitati de pâine!!! sosul e super:)
Sã economizãm e la modã, nu? :))
Asa cã m-am pus pe rãsfoit prin cãrtile mele si m-am gândit si la retetele bunici mele; ea le fãcea pe toate pe diin cap...si acum o mai sun sã o întreb cum face " acel" aluat sau o cremã si ea zice: Mãi Mona, eu le stiu la ochi....nu la gramaj.
Leacul e sã mã chinui singurã pânã reusesc:)
M-am gândit si la Crãciun ( stiu cã e prea devreme, dar portughezi deja îsi împart cadourile din prima zi de decembrie...dap! sunt ciudati rãu:)) am sã cumpãr borcane sã prepar ceva dulceturi de casã, lor le place...ceva uleiuri aromate, sare aromatã...
Si am hotãrât sã cumpãr un " porcusor" si începând din 1 ianuarie sã pun câte o monedã zilnic, asa la sfârsitul anului poate reusesc o vacantã binemeritatã, ar fi super:)
Sã ne întoarcem...
Pentru 2 persoane:
jumãtate de ratzã
cimbrisor ( thym )
3-4 cãtei de usturoi cu coajã
sare si piper
1 linguritã paprika
1 linguritã curcuma
sucul de la o lãmâie
1-2 cartofi dulci
PREPARARE
Ratza se taie bucãti si se cresteazã putin ca sã intre bine condimentele.
Condimenteazã si amestecã cu usturoiul zdrobit întreg , lasã circa de 2 ore sã se îmbine aromele.
Într-o tigaie antiaderentã pune la prãjit ratza cu pielea în jos si lasã sã se rumeneascã apoi întoarce pe cealaltã parte ( se poate da la cuptor), eu am pus putinã apã si am acoperit.
Carofi dulci :
Se spalã si se pun la fiert cu sare si 2-3 cuisoare.
Se lasã la fiert cam 30 minute si se verificã dacã sau fiert cu o furculitã, dupã ce au fiert se scurg si se lasã mai 10 minute în oalã sã iasã aburi.
I-am tãiat rondele groase si am adãugat în tigaie cu ratza si am mai lãsat pe foc putin.
Serviti cu o salatã de rucula si nuci...sau ce aveti prin casã....nu uitati de pâine!!! sosul e super:)
vai de mine ce arome ! rata ! nu-s cum e cu cartofi dulci,da'rau nu poa'sa fie !la tine chiar ca a venit craciunul!as ven i si io o data cu el !
ResponderEliminarRamona, cred ca iti fac o vizita, pastreaza-mi si mie... Pup
ResponderEliminarsuper reteta ;) ..imi place ratza!!
ResponderEliminarApetisanta tare ratusca ta.Spor la strans banuti in "porcusor".Te pup!
ResponderEliminarPansy,cartofi dulci merg cu toate fripturile;multumesc:)
ResponderEliminarCristina, te astept, de luni intru în concediu:)Bjinhos
Catkitchen, si nouã ne place ratza, am prins la promotie si am încercat diferite retete:)
DiaMar,sper si eu sã am spor:)) majoritatea concediilor le-am petrecut în România, tot pe drumuri, eu sunt din Lugoj iar sotul din Baia Mare...
Nici nu mai stiu de cand n-am mai mancat rata!!! Si asa mi-e dor de o carne din aia buna de tara, de la mama ei .. hmmm arata tare bine mancarica ta!! As manca tot tot !! ;)
ResponderEliminar