Azi a sosit si ziua lipiilor turcesti, este pentru prima oarã când le prepar acasã si am rãmas super încântatã , sursa de inspiratie este Codruta. ea nu stie încã, deoarece am primit blogul ei în secret, abia m-am abtinut sã nu îi las comentariu:d Multumesc mult si Amei pentru provocarea secretã
Codruta are un blog minunat cu tot felul de pâini minunate si un tort chiar, pe care abia astept sã îl pregãtesc!
Finalmente cozinhei primero pão pita turco em casa, saiu muito fofinho e saboroso.
Uma receita adaptada do blogue de Codruta.
Pentru 4 lipii / para 4 pãozinhos
200 gr fãinã/200 g farinha
140 ml apã/ 140 ml água
1/2 lingurã sare finã/ 1/2 colher de sal fino
drojdie proaspãtã 13 gr + 1/2 lingurã zahãr si putinã apã cãldutã/ 13 gr fermento do padeiro dizolvado em 1/2 colher açúcar e pouca água morna
1 lingurã ulei de mãsline/ 1 colher azeite
1) Amestecã fãina cu apa si acoperã , lasã cca. 25 minute.
Num alguidar mistura farinha com a água, tape com um pano e deixa descansar cerca de 25 minutos.
2) Presarã deasupra sarea, uleiul si drojdia dizolvatã. Frãmântã cu mâna, trebuie sã iasã un aluat elastic nelipicios, eu am mai adãugat 6 linguri de fãinã.
Pe fundul vasului am pus putin ulei de mãsline si am asezat din nou aluatul, am acoperit si l-am pus la loc cald sã creascã cam 1 orã jumãtate.
Coloque por cima o sal, azeite e o fermento. Trabalha a massa bem, agente precisa de uma massa elastica e facil de trabalhar, por isso juntei mais 6 colheres de farinha. No final coloque puco azeite no fundo do alguidar e deite a massa por cima, tape e deixa levedar 1 hora e meia no sitio quente.
3) Pe masa înfãinatã, rãstoarnã aluatul, rupe cu mâna 4 bucãti din aluat ( ai grijã ca doar o fatã din aluat sã aibã contact cu fãina!)
Ia o bucatã de aluat în palmã , sã fie cu fata fãrã fãinã în sus si adu usor colturile spre centru, pânã iasã rotundã, apoi o întorci cu partea înfãinatã în sus si cu palma freci usor pe blat prin miscãri de rotire.
Se aseazã sferele cu partea netedã în sus si se acoperã circa 20 minute.
Numa mesa de trabalho enfarinhada, vire a massa e divide-a em 4 bolinhas. Tem de ter muito cuidado, so a parte de baixo da massa pode ter contacto com farinha.
Pegue bolinha na mão, com parte enfarinhada embaixo e lisa por cima, junte as extremidades para centro, até sair uma bolinha redonda; em seguida volta bolinha e esfregue suavemente com movimentos de rotação. Deixa descansar cerca de 20 min. com parte lisa por cima.
4) Presarã fãinã pe fiecare bucatã si întinde-le cu sucitorul. Aseazã lipia pe hârie vegetalã si dã la copt, eu am pus la 220 ºC,ventilat 4 minute. În acest timp m-am uitat la ele, cum se umflã ca niste mingi.
Am copt pe fiecare în parte si le-am acoperit cu prosop.
Estica cada bolinha com o rolo da massa, coloque por cima de papel vegetal e leve cada uma, ao forno 220ºC, forno ventilado, cerca de 4 minutos. Neste tempo elas vão enchar como as bolas de praia, retire e cobra com toalha para não secar.
Le-am umplut cu carne de pui, ceapã, salatã Iceberg , rosii si maionezã de usturoi.
Poftã mare!
Para recheio: frango , cebola, salada Iceberg, tomate e maionese de alho.
Bom Apetite!
LICHIOR DE MANDARINE/ LICOR DE MANDARINA
coaja de la 8 mandarine mari si coapte/casca de 8 mandarinas grandes e maduras
1 Lt de alcool 40% si 1 Lt de apã/ 1 Lt de aguardente e 1 Lt de água
1 kg de zahãr/1 kg açúcar
* Curãtã pielea albã de pe coaja mandarinelor si pune-le într-un recipient împreunã cu alcoolul la macerat pentru 15 zile.
Abia astept sã vãd ce o sã iasã:)
Limpe da pele branca a casca das mandarinas e coloque num recipiente juntamente com a aguardente a macerar durante de cerca de 15 dias.
Codruta are un blog minunat cu tot felul de pâini minunate si un tort chiar, pe care abia astept sã îl pregãtesc!
Finalmente cozinhei primero pão pita turco em casa, saiu muito fofinho e saboroso.
Uma receita adaptada do blogue de Codruta.
Pentru 4 lipii / para 4 pãozinhos
200 gr fãinã/200 g farinha
140 ml apã/ 140 ml água
1/2 lingurã sare finã/ 1/2 colher de sal fino
drojdie proaspãtã 13 gr + 1/2 lingurã zahãr si putinã apã cãldutã/ 13 gr fermento do padeiro dizolvado em 1/2 colher açúcar e pouca água morna
1 lingurã ulei de mãsline/ 1 colher azeite
1) Amestecã fãina cu apa si acoperã , lasã cca. 25 minute.
Num alguidar mistura farinha com a água, tape com um pano e deixa descansar cerca de 25 minutos.
2) Presarã deasupra sarea, uleiul si drojdia dizolvatã. Frãmântã cu mâna, trebuie sã iasã un aluat elastic nelipicios, eu am mai adãugat 6 linguri de fãinã.
Pe fundul vasului am pus putin ulei de mãsline si am asezat din nou aluatul, am acoperit si l-am pus la loc cald sã creascã cam 1 orã jumãtate.
Coloque por cima o sal, azeite e o fermento. Trabalha a massa bem, agente precisa de uma massa elastica e facil de trabalhar, por isso juntei mais 6 colheres de farinha. No final coloque puco azeite no fundo do alguidar e deite a massa por cima, tape e deixa levedar 1 hora e meia no sitio quente.
3) Pe masa înfãinatã, rãstoarnã aluatul, rupe cu mâna 4 bucãti din aluat ( ai grijã ca doar o fatã din aluat sã aibã contact cu fãina!)
Ia o bucatã de aluat în palmã , sã fie cu fata fãrã fãinã în sus si adu usor colturile spre centru, pânã iasã rotundã, apoi o întorci cu partea înfãinatã în sus si cu palma freci usor pe blat prin miscãri de rotire.
Se aseazã sferele cu partea netedã în sus si se acoperã circa 20 minute.
Numa mesa de trabalho enfarinhada, vire a massa e divide-a em 4 bolinhas. Tem de ter muito cuidado, so a parte de baixo da massa pode ter contacto com farinha.
Pegue bolinha na mão, com parte enfarinhada embaixo e lisa por cima, junte as extremidades para centro, até sair uma bolinha redonda; em seguida volta bolinha e esfregue suavemente com movimentos de rotação. Deixa descansar cerca de 20 min. com parte lisa por cima.
4) Presarã fãinã pe fiecare bucatã si întinde-le cu sucitorul. Aseazã lipia pe hârie vegetalã si dã la copt, eu am pus la 220 ºC,ventilat 4 minute. În acest timp m-am uitat la ele, cum se umflã ca niste mingi.
Am copt pe fiecare în parte si le-am acoperit cu prosop.
Estica cada bolinha com o rolo da massa, coloque por cima de papel vegetal e leve cada uma, ao forno 220ºC, forno ventilado, cerca de 4 minutos. Neste tempo elas vão enchar como as bolas de praia, retire e cobra com toalha para não secar.
Le-am umplut cu carne de pui, ceapã, salatã Iceberg , rosii si maionezã de usturoi.
Poftã mare!
Para recheio: frango , cebola, salada Iceberg, tomate e maionese de alho.
Bom Apetite!
LICHIOR DE MANDARINE/ LICOR DE MANDARINA
coaja de la 8 mandarine mari si coapte/casca de 8 mandarinas grandes e maduras
1 Lt de alcool 40% si 1 Lt de apã/ 1 Lt de aguardente e 1 Lt de água
1 kg de zahãr/1 kg açúcar
* Curãtã pielea albã de pe coaja mandarinelor si pune-le într-un recipient împreunã cu alcoolul la macerat pentru 15 zile.
Abia astept sã vãd ce o sã iasã:)
Limpe da pele branca a casca das mandarinas e coloque num recipiente juntamente com a aguardente a macerar durante de cerca de 15 dias.
Astazi este ziua painicilor.Eu am tot paine,si am mai vazut si pe alte bloguri,asa ca avem de unde alege.Un paharut cu lichior as vrea si eu.Te pup!
ResponderEliminarDia, cu cea mai mare plãcere, vã pup:)
ResponderEliminarFoarte bine ti-au iesit, am sa le incerc si eu, iar lichiorul....minunat!!!! Pupici!
EliminarSunt asa de bune, cã nu am sã cumpãr din comert! si eu sunt curioasã cum va iesi lichiorul:d
EliminarAté parece ser fácil fazer esses pãezinhos :) Gostei do prato!
ResponderEliminarQuentinhas são mesmo boas, obrigada :d
EliminarArata excelent pîinicile. Tare fain e aluatul!
ResponderEliminarxo
Mã bucur cã îti plac, eu am avut ceva emotii deoarece nu am pregãtit niciodatã acasã, dar sunt mai bune ca cele din comert:)
EliminarImi plac painicile... retin ideea!
ResponderEliminarMultumesc,cãldute sunt asa de bune:)
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