quinta-feira, 7 de junho de 2012

Sorbet de portocale cu lichior de migdale si sos Caramel/ Sorvete de laranja com Amarguinha e caramel

Zilele astea tot vãzând pe blogurile voastre înghetãti, mi-am fãcut asa o poftã....asa am pregãtit prima mea " înghetatã" :D
Si va merge direct la Provocarea luni Iunie 2012  , de pe blogul Andie"s Veggis; pt. cã vreau sã încercati si acest sorbet :)
Reteta de Caramel am luat-o de pe blogul Andreei Dianu, cãreia îi multumesc:)
Desi aveam caramel cumpãrat acasã am vrut sã pregãtesc totul cu mânuta mea!


SORBET DE PORTOCALE CU LICHIOR DE MIGDALE SI SOS CARAMEL
( Sabe bem /www.pingodoce.pt/ iunie 2012) 








7 portocale mari
1 lãmâie mare
250 gr zahãr
100 ml apã
3 albuse
50 ml lichior de migdale
migdale tocate
caramel
friscã
 mentã

Sos Caramel

200 gr zahãr
80 gr unt
1/2 baton de vanilie
150 ml smântânã 


Preparare

Stoarce sucul de la portocale si lãmâie.



Pune pe foc o crãticioarã cu apa si jumãtate din zahãr, lasã sã fiarbã 5 minute. Adaugã sucul de citrine, amestecã si lasã la rãcit.

Bate albusele spumã cu un praf de sare, apoi adaugã restul de zahãr si lichiorul.



Pune amestecul intr-un recipient la foc mic si bate pânã se formeazã un " merengue" cremos. Ia de pe foc si continuã sã bati pânã se rãceste.


Adaugã merengue la sucul rezervat si pune într-un recipient de plastic, dã  la congelator, amestecând din când în când; cam în 6 ore se formeazã sobetul.


Pentru Caramel, am caramelizat zahãrul, am pus untul tãiat bucãti, iar la urmã am pus smântâna si vainilia, si am lãsat sã dea in clocot.
Am turnat în borcan si am asteptat sã se rãceascã, restul pãstrez la frigider.
Un alt sos delicios, pentru iubitori de fructe se poate face din cãpsuni reduse cu blenderul.

Poftiti la mine, e un sorbet rãcoros si deosebit :)
Îmi pare rãu de poze, le-am fãcut seara si in bucãtãria mea bate umbra si ziua....dar vã asigur cã e yummy:D




SORBET DE LARANJA, AMARGUINHA E CARAMEL


7 laranjas
1 limão
250 g açúcar
1 dl água
3 claras de ovo
1/2 dl amarguinha
amêndoa laminada ou picada
chantily
hortelã

Para Caramel

200g açúcar
80 g manteiga
1/2 vagem baunilha
1,5 dl natas



Esprema as laranjas e o limão. Leve ao lume um tacho com metade de açúcar e a água e deixe ferver cerca de 5 min.

Adicione o sumo, mexa e deixa arrefecer. Num outro tacho bata as claras e quando começarem a fazer espuma, junte o restante açúcar e amarguinha.
Em seguida, coloque sobre lume fraco e continue bater até obter um merengue cremoso. Retire e continue bater até arrefecer.

Adicione o merengue ao sumo de citrinos, deite numa tigela e leve ao congelator, mexendo de vez em quando, até atingir  consistência de sorvete, cerca de 6 horas.
Para molho pode utilizar fruta fresca triturada ou caramel.

Para molho caramel,leva o açúcar caramelisar, junte manteiga cortada aos pedaços, e ao final vagem de baunilha e nata. Deixa levantar fervura, reserve.





20 comentários:

  1. Merge la fix pe caldura un sorbet racoros! Imi place!

    ResponderEliminar
  2. Esse sorvete deve estar divino com o gosto intenso deixado pela amarguinha...hummm que delicia!
    Beijinhos.

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Não vai ser o primero...vou continuar experimentar:D
      Bjs:)

      Eliminar
  3. Aici in schimb e frig si ploua, dar in casa e binisor. Deci merge bine aceasta delicatesa.
    Azi iar am musafiri(uf!) brazilieni si portughezi din Portimao, cred ca am sa bag vre-o doua "oratanii" pline de antibiotice in cuptor pana se rosesc la fund, impreuna cu niste "barabule" coapte la cuptor in sos de usturoi. O sa fie razboi la gura lor! Cred ca voi face si niste "turte" moldovenesti coapte in teflon fara ulei. Mama, mama, ce o sa fie!!! Si cat timp ma voi uita in gura lor cum mananca bucatele astea eu ma voi multumi cu un ceai diuretic "protoalet", ca sa iasa toata suferinta din mine. Ramona draga vezi cum pierd cei mai frumosi ani din viata mea cu "diete" nenorocite! Dar lasa ca cand ajung la talia ideala(nustiu cand va fi) voi baga cu forta in cuptor un tauras tanar si "sprinten" ca sa-i vin de hac! Salutarile noastre si succes in continuare!
    Mihai-Lidia

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Mor de poftã! si eu sunt in dietã, iaurt, fructe si gelatinã :(( va fi greu prima sãptãmânã pânã ne obisnuim psihologic...desi mâncara e BUNÃ!!!
      Abraços, fam. Pintea:)

      Eliminar
  4. Woow perfect pe asa vreme arata extra mega delicios...

    ResponderEliminar
  5. Ce deliciu!!! Am facut si eu ieri, ptr prima oara, inghetata! Tare buna mi-a iesit si a mea... Voi veni si cu postare :)
    Pupici

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Mã bucur! mai ales cã ti-a iesit din prima, acum ai curaj:)
      pupici:)

      Eliminar
  6. Facem schimb?Imi place grozav ce vad aici la tine.
    Pupici!

    ResponderEliminar
  7. Sorbet cu caramel... nu mai ai nevoie de nimic alceva!

    ResponderEliminar
  8. Mmmmm, arata extraodinar! Un deliciu!

    ResponderEliminar
  9. O inghetata...The Best:)!!!!!I love it!Pupici

    ResponderEliminar