quinta-feira, 18 de outubro de 2012

Carré de porc la cuptor cu Gratin Dauphinoise si Chutney de prune si scortisoarã / Carré de porco no forno com Gratin Dauphinoise e Chutney de ameixas e canela

Era randul nostru sa invitam prieteni la cinã, nu eram foarte sigurã ce vreau sa fac, important e ca am cumpãrat  bucata de carne si de aici inspiratia :) am hotãrât sa pregãtesc o cinã cu arome portugheze si frantuzesti, ce a iesit...toatã lumea a adorat....am terminat cu Eclere cu ciocolatã
si joc de cãrti...

Pentru friptura:

Preparã un sos din  o cãpãtânã de usturoi trecut prin presã, fleur de sal , mentã, rozmarin,piper negru si boabe, curcuma,ulei,zeama de la 2 lãmâi si vin alb cam 2 pahare am pus pt. 2 kg de carne.
Cresteazã carnea si unge-o bine cu sosul,  cu film transparent si lasã la odihnit cel putin 8 ore .
Înainte cu 1 orã si jumate de a servi cina, am transferat carnea într-o formã de copt si am acoperit-o cu folie de aluminiu( Personal prefer sa gãtesc la cuptor carnea cu os, de data asta am cerut la mãcelãrie cotlet într-o singurã bucatã si a fost o alegere bunã) am dat la cuptor si am controlat.Carnea de vitã ne place mai in sânge, nu este cazul si cãrni de porc...dar am avut grijã sã nu o usuc, a iesit rumenitã bine deasupra si suculentã înãuntru ( am controlat cu cutitul) cu 15 min înainte de a scoate carnea din cuptor am scos folia .

Pentru Cartofi Dauphinoise: 

cantitãti pt. 6 persoane
1 kg cartofi tãiati în rondele foarte fine se pun într-un recipient si se amestecã cu 250 gr smântânã 35% grãsime, sare, piper si nucsoarã dupã plac. Amestecã foarte bine.
Pregãteste cuptorul la 190ºC.
Unge o formã rotundã pt. cuptor  cu unt bine de tot si freacã cu un dinte de usturoi spart bine de tot sa i-si elibereze aroma. Toarnã cartofi si acoperã cu 175 gr. brânzã rasã tip Gruyére..deasupra pune câteva cubulete de unt si dã la gratinat cca. 1 orã.

 Chutney de prune

E delicios pt. a servi cu carne de porc sau ratã.

Prãjeste o salotã sau ceapã foarte micã în putin ulei si sare pânã se înmoaie, adaugã 4 prune tocate mãrunt, 1 lingurã zahãr brun si 1/2 linguritã scortisoarã si un putin otet de vin rosu. Lasã la redus cca. 10 min. la foc mic.




CARRÉ DE PORCO NO FORNO COM GRATIN DAUPHINOISE E CHUTNEY DE AMEIXAS E CANELA

Para carré: 

Barre bem a peça de carne com marinada : alho esmagado, flor de sal, alecrim, hortelã,pimenta preta moida e grãos, açafrão,sumo de limão e vinho branco. Tape com pelicula e deixa no frio pelo menos 8 horas.
Na hora transfira numa forma para forno e tape com folia de aluminiu. Com 15-20 min. antes do fim tira a folia e deixa tostar.


Para batatas: 
 Corte 1 kg de batatas muito finos, tip chips e mistura com 2 dl natas e tempere com sal, pimenta e noz moscada. Mistura bem e tranfira numa forma oval para forno untada com manteiga e aonde foi espremido um dente de alho com força contra as paredes de forma para que liberte  completamente o seu aroma.
Polvilhe as batatas com 175 gr queijo ralado e coloque encima algums cubos de  manteiga.
Leva gratinar cca. de 1 hora, ou até ficar dourado e estaladiço.

Chutney :

Faça um refogado com uma echalota picada, sal e pouco óleo.Acrescente 4 ameixas picadas, 1/2 colher chá de canela, 1 colher açúcar escuro e um pouco vinagre de vinho tinto. Deixa reduzir, cca. de 10 min.
Sirva com carne de porco ou pato.

14 comentários:

  1. Cu o asa mancare sa jucat carti pana la micul dejun!!!

    ResponderEliminar
  2. Delicios! Ador cartofii Dauphinoise!

    ResponderEliminar
  3. Buna ziua!
    Cristina's world si eLady.ro te invita la concurs! Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati acest link: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html
    Mult succes!

    ResponderEliminar