sábado, 10 de novembro de 2012

Profiteroale cu levãnticã si vanilie/ Profiteroles com alfazema ( lavanda) e baunilha

În ultima sãptãmânã  m-am apucat serios de cautat retete pt. Crãciun, mi-am luat un teanc de ele si la lucru sã le rãsfoiesc asa pe ascunse ( cum a si plouat nu prea avem clienti si atunci  frecãm menta   si care cum gãsim un coltisor de lecturã sau bârfã :)) am gãsit niste chesti super faine de pregãtit cadouri de Crãciun mai ales in revistele Good Food, am câteva si de vizitele mele in România , printre ele am gãsit si reteta de astãzi.
Ieri  am fost in hipermarket cu prietena mea Bella, m-am uitat dupã promoti si se pare ca cadourile mele pt. surorile si fratele meu o sa incerc sa le trimit saptamâna viitoare prin cumnata mea, ea merge acasã.
Iam înpuiat capul sa-mi ia reviste culinare:))la anul dacã vrea Dumnezeu o sã mergem si noi acasã si atunci sper , dacã va fi posibil sa ma intâlnesc cu unii dintre voi:D
versão portuguesa embaixo



















60 gr unt
75 gr fãinã
2 ouã bãtute usor
600 ml smântânã 35% grasime
200 gr ciocolatã albã
1/2 linguritã levãnticã  uscatã
25 gr zahãr brun
semintele de la 1/2 pãstaie vanilie
cârlionti de ciocolatã albã pt. servit


Pregãteste cuptorul la 220ºC.
Pune la încãlzit 150 ml apã cu untul, si lasã pânã începe sa fiarbã. Ia de pe foc si pune fãina deodatã, un praf de sare, apoi adaugã ouãle pe rând, si amestecã bine pânã obti o pastã groasã pe care o pui într-un pos si spritezi circa de 18 moturi pe tava de copt tapetatã cu hârtie vegetalã.
Se coc 10 minute apoi se reduce temperatura la 170ºC si se mai coc pânã devin aurii.
Se scot si li se taie o fantã pe o parte a fiecãrui mot si se dau din nou la cuptor cca. de 4 minute sã se usuce.

Preparã sosul: topeste ciocolata cu 200 ml smântânã si lasã la rãcit.

Piseazã levãntica într-un mojar împreunã cu zahãrul, se amestecã cu 200 ml smântânã si se bate pânã devine aproape tare, se pune în sprit si se lasã la frigider.

Bate semintele de vanilie cu smântâna rãmasã.

Pentru servit, spriteazã crema de levãnticã în jumãtate din profiteroale si crema de vanilie în restul.
Stropeste cu sosul de vanilie si cârlionti de ciocolatã.
( Good Food.ro, Decembrie 2011, pag.88)





Ingredientes 

60 g manteiga
75 g farinha
2 ovos
6 dl natas para bater
200 g chocolate branco
1/2 colher alfazema para culinaria
25 g açúcar escuro
sementes de 1/2 vagem de baunilha
raspas de chocolate branco


Preparação 

Pre aqueça o forno a 220ºC.
Leva a cozer 1,5 dl água com a manteiga, uma pitada de sal e retire. Junte a farinha de uma vez e ovos, um a um . Deixa amornar e  arranja cerca de 18 profiteroles numa forma forrada com papel vegetal.
Leva cozer e depois de 10 min. reduza temperatura do forno ao 170ºC e deixa cozer até ficar douradinhas. Retire, corte-as num lado e leva mais 4 min. ao forno para secar.

Para creme de chocolate: derreta o chocolate partido com 2 dl natas.
Para creme de alfazema: triture alfazema e  açúcar e misture com 2 dl natas. Bata bem e guarde no frio.
Para o molho de baunilha: bata sementes de baunilha com o resto de natas.

Para servir:
Recheia metade dos profiteroles com creme de alfazema e o resto com creme de chocolate. Salpique com o molho de baunilha e raspas de chocolate.

 










11 comentários:

  1. Ce desert minunat si mai deosebit. Stii ca nu am mancat niciodata crema de levantica.
    o duminica placuta ..te pup!

    ResponderEliminar
  2. Pana acum n-am folosit lavanda.. Trebuie sa fie tare bun profiterolul..

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Profieroalele sunt tare pãcãtoase, tot dadeam târcoale la frigider si pac una :D dimineata nu arãtau ele bine fiindca le-am scos de la frigi pt. poze, dar am dat cap de ele:))

      Eliminar
  3. Mmmmm, ce bine arata!! Cred ca e super aromata crema :)

    ResponderEliminar
  4. Sa inteleg ca acum pui levantica in mai toate dulcegariile ?:)
    Sunt sigura ca au iesit delicioase !!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Adina, în cantitãti mici, da:))urmeaza sa aromatizez zahãr...

      Eliminar