domingo, 23 de setembro de 2012

Dulceatã de kiwi/ Compota de Quivi

M-am tot gândit ce  sã pregãtesc la borcan, pentru Provocarea Dulce Românie, de pe blogul All Day Cooking.

Când eram în România, cu sigurantã nu am  stiut sã apreciez  legumele si fructele proaspãt culese din grãdinã...când mã gândesc la luna septembrie, îmi amintesc perfect de struguri  de care bunicu avea atâta grijã ( abea apucam mustul) si prunele  ( în special adoram gãlustele cu prune, pregãtite de bunica).
Mama si bunica, pregãteau si încã pregãtesc zacuscã, murãturi,compoturi, dulceturi si magiunuri în cantitãti mari...mai ales ca mai am surori si un frate in tarã.
Dar, poate pentru noi cei din diaspora nu stiu dacã e din lene sau pentru cã nu se meritã timpul petrecut la cratitã, ca sã facem compoturi pentru iarnã....desi, vã marturisesc ca ador sa gãtesc...

Asa cã pentru voi am pregãtit o " dulceatã"  cantitate  pentru un borcan mic si ceva pentru întins pe pâine....pe care o voi pãstra sã pregãtesc o prãjiturã tare bunã :) sper cât de curând.
De când îl am pe Marley, trebuie sã il plimb seara altfel noaptea nu are astâmpãr si nu ne lasã sã dormim ( cum e si micut) e asa de pofticios cã îi dãm în afarã de bobitele lui, batonase si ce mâncãm noi. Numai ciocolatã nu are voie niciodatã, cicã se imbolnãvesc....
Ieri l-am plimbat vreo 3 ore, pânã so pus jos si nu o vrut sa meargã ... smecherul stie ca il luãm in brate :))










                                        DULCEATÃ DE KIWI





600 gr kiwi

200 ml  apã
1/2 baton de vanilie
400 gr zahãr



Decojeste fructele si taiele în sferturi, apoi în cubulete nu foarte mici.

Pune apa la fiert cu zahãrul si batonul de vanilie deschis. Când începe sã fiarbã  pune fructele si lasã la fiert.

Pune o farfurie micã la congelator circa de 15 min.
Ia putin dulce si pune pe farfuria  congelatã, cu degetul  trage o linie si dacã dulceata este gata, atunci linia rãmâne curatã.

Sterilizeazã un borcan, toarnã dulcele cald si pune borcanul la fiert, cu apã pânã la jumãtate.





             COMPOTA DE QUIVI



600 g de quivi
2 dl água
1/2 vagem baunilha
400 g açúcar


Descasque os  quivis e corte-os em gomos, lamine-os não muito finamente.
Leve a água ao lume com a vagem de baunilha aberta e o açúcar. Quando levantar fervura, acrescente o quivi e deixa cozinhar.
Retire um pouco para um prato, deixe arrefecer e se obtiver ponto-estrada esta pronto.




14 comentários:

  1. Olá Alina, eu adoro essa compota!
    A tua deu-me vontade de a tornar a fazer:)
    Beijinhos.

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Obrigada, e uma receita da revista Segredos de cozinha ( Especial marmeladas, compotas e doces) ficou bem boa :)

      Eliminar
  2. E delicioasa,fac si eu in fiecare an!Pupici
    Marley e superb! :*

    ResponderEliminar
  3. Cred ca e tare gustoasa! Arata bine de tot

    ResponderEliminar
  4. N-am mai auzit de dulceata de kiwi, dar sunt sigura ca este foarte buna si mai ales sanatoasa :)
    Te pup!

    ResponderEliminar
    Respostas
    1. Am descoperit-o într-o revistã cu retete numai cu dulceturi, conserve...si mai jos era si o retetã cu prãji de kiwi, asa cã mi sa pãrut interesant :D

      Eliminar
  5. Sunt tare curioasa de gust pentru ca imi place kiwi... cred ca e delicioasa!

    ResponderEliminar