quarta-feira, 18 de abril de 2012

Folar com Canela e Erva Doce

Folarul este cozonacul portughez  pregãtit special pentru  Paste, fiecare regiune are un Folar tipic care poate fi dulce sau sãrat si poate fi umplut cu carne, cârnat, peste....
Folarul Algarvio ( din regiunea noastrã) este dulce si se umple cu cremã de scortisoarã, miere si anason, îl cumpãr de la o patiserie unde îl face asa de bun , cã în fiecare an e musai sã cumpãr de la ei, asa e de bun:)
Folarul pe care l-am pregãtit este cel traditional, simplu  , l-am pregãtit special pentru Provocarea luni Aprilie "Dulce Românie".






INGREDIENTE

40 gr drojdie proaspãtã
200  ml lapte cãldut
700 gr fãinã
100 gr zahãr
100 gr unt
20 gr unturã
2 ouã
1 linguritã cafea cu anason pudrã
1 linguritã cafea cu scortisoarã pudrã
1 pãhãrel de rom
coajã rasã de citrine
6 ouã fierte
miere sau ou perntru uns

40 g fermento de padeiro
2 dl leite
700 g farinha
100 g açúcar
100 g manteiga
20 g banha
2 ovos
1 c. café de erva-doce em pó
1 c. café de canela em pó
1 tampa- medida de rum
raspa de limão e laranja
6 ovos cozidos 
gema ou mel para pincelar 





Preparare


* Dizolvã  drojdia în laptele cãldut si adaugã câte putin la ingredientele pentru aluat în afarã de ouãle  fierte.
Frãmântã bine , pânã se ia aluatul de pe mâini si pãstreazã la loc cald acoperit circa de 30 min.
Dupã ce a trecut timpul formeazã un colac  cu 2/3 din aluat  si pune în forma pentru copt unsã si tapetatã cu fãinã.
Pune ouãle fierte deasupra, iar din restul de aluat formeazã  cerculete  pe care sã le dispui în jurul ouãlelor. Unge cu miere si lasã la odihnit mai 20 min.
Mai unge cu miere sau gãlbenus si dã la copt la 200ºC, circa de 15 min. redu temperatura la 180ºC si lasã la copt mai 40 min ( am folosit cuptor ventilat, deci am redus timpul la jumãtate).
Se lasã la rãcit, si se taie felii.
Ouãle fierte, În timpul coaceri se vor adânci în aluat si când vom felia Folarul vom tãia felia cu ou si coajã, asa se serveste peste tot....
Portughezi nu vopsesc ouã de Paste si nici nu ciocnesc, în schimb, mielul nu poate lipsi de pe masã si nici ouãle de...ciocolatã si migdale.

* Desfaça o fermento no leite morno e junte, aos poucos, os restantes ingredientes da massa, excepto os ovos cozidos.
Amasse tudo até a massa se despegar das mãos. Reserve-a num local quente durante 30 min.
Findo esse tempo, forme uma bola com 2/3 da massa e coloque-a num tabuleiro previamente untado com manteiga e polvilhado com farinha. Disponha os ovos cozidos por cima.
Faça pequenos rolos com a massa que sobrou e coloque-os em volta dos ovos, dando um efeito artistico e pincele toda a superficie compouco da gema batida ou mel e reserve a restante.
Deixe a massa descansar num local quente mais 20 min.
Pincele com resto de mel reservado ou gema e leve a cozer a 200ºC, durante 15 min, depois reduza o forno para 180ºC e coza mais 40 min. Deixa arrefecer e sirva.

 
 

3 comentários: