terça-feira, 12 de novembro de 2013

Tort umed de ciocolatã cu vin de Porto si scortisoarã/ Bolo humido de chocolate, vinho do Porto e canela

Numele spune tot! serviti :)

BLAT:

6 ouã 
200 gr zahãr
180 gr fãinã
50 gr cacao
1 linguritã praf de copt

MASSA:
6 ovos
200 g açúcar
180 g farinha
50 g cacau
1 c chá de fermento em pó

SIROP:

150 gr zahãr
300 ml apã
2 batoane de scortisoarã
1 pãhãrel vin de Porto

CALDA:
150 g açúcar
3 dl água
2 paus de canela
1 calice vinho do Porto

CREMÃ SI DECOR:

120 gr ciocolatã si 120 ml smântânã pt. friscã
batoane de scortisoarã, pupi de trandafiri, ciocolatã rasa

COBERTURA E DECORAÇÃO:
120 g chocolate em tablete e 1,2 dl natas para montar
raspas de chocolate, paus canela, butões de rosas   
 

PREPARARE:

* Mixeazã ouãle cu zahãrul; adaugã fãina, cacao si praful de copt si amestecã usor cu un tel.
* Toarnã compozitia într-o formã tapetatã cu ulei si fãinã. Dã la copt la 180ºC, cca de 30 min.

* Pt. sirop: Pune toate ingredienetele la foc mic si lasã sã fiarbã 5 min. in afara vinului pe care il pui  cand iei de pe foc.
* Cu un betisor sau furculita împunge  blatul rãcit; si însiropeazã-l.

* Pt. cremã rupe ciocolata si pune la topit cu smântâna, la foc mic amestecând incontinuu.
Pune deasupra tortului di decoreazã.

PREPARAÇÃO:

* Bata os ovos com o açúcar até obter uma creme fofa e esbranquiçada; peneire a farina, cacau e fermento, envolva com uma vara de arames.
* Unte e polvilhe uma forma de bolo e coloque a massa, leva cozer cca de 30 min./ 180ºC.
* Para calda: leve ao lume todos os ingredientes fora do vinho,e deixa ferver por 5 min; retire e junte o vinho, deixe amornar.
* Pique o bolo morno e ensope-o com a calda morna.
* Para cobertura: parta o chocolate e leva derreter ao lume brando com as natas, mexendo sempre até obter um molho uniforme.
* Verta por cima do bolo e barre com uma espatula. 

     
    

5 comentários:

  1. Ficou lindo e o vinho do Porto e Canela devem dar-lhe um aroma bem especial!
    Beijinhos

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  2. Premium Drinks RO - www.premiumdrinks.ro / Va ofera o colectie de vinuri deosebite importate din Portugalia de unde nu poate sa lipseasca Vinul de Porto produs in podgoriile Martha's Porto (Est. 1727). Va asteptam cu placere!

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  3. la cum arata sigur te imbeti doar privindu-l, abia pe urma dupa ce degusti cu adevarat din el poti spune ca te-ai machit cu adevarat de la o asa delicatesa reusita si excelenta :)

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