Desi a cam trecut timpul rodiilor, aceastã prãjiturã am pregãtit-o în plin sezonul lor, in decembrie, dar nu am reusit sã îl postez.
Zilele astea am fugit de bucãtãrealã...am fost invitati la cinã afarã, am iesit si cu colegii...pe scurt mare lenevealã:)) m-am pus sã fac ordine si în computer...oh, e plin de retete pe care nu ajung sã le postez:(
Rosh Hashanah , este sãrbãtoatre evreiascã de început de an, o zi de cumpãnã, de judecatã...
Reteta am luat-o din cartea : Nigella Lawson - Feast, Food that celebrates life
Cartea contine retete specifice anumitor tãrii si perioade de sãrbãtoare pe sezoane, aproape 500 de pagini de retete spectaculare. Cu ocazia asta multumesc prietenei mele Isabela pentru carte:)
POMEGRANATE JEWEL CAKE
( Nigella Lawson-Feast)
Pentru blat/ Cake
8 ouã/ 8 eggs
un praf de sare/ pinch salt
300 gr zahãr/ 300g caster sugar
sucul de la 1 lãmâie/zest of 1 lemon
sucul de la 1 portocalã/zest of 1 orange
300 gr migdale mãcinate/ 300 g ground almonds
Top/To finish
2 rodii/ 2 pomegranates
Preparare
* Pre încãlzeste cuptorul la 180ºC, si unge o formã de tort.
* Separã ouãle, bate albusele cu praful de sare bine, când începe sã se întãreascã adaugã 100 gr zahãr si bate în continuare foarte bine.
* Restul de zahãr se mixeazã bine cu gãlbenusele si sucul de la citrine , la urmã se pun migdalele.
Adaugã o parte din albusele bãtute si amestecã bine cu o lingurã, apoi restul, nu folosi mixerul!
Aceastã prãjiturã nu contine fãinã si nici praf de copt! deci va avea consitenta unei budinci...
* Toarnã compozitia în forma pregãtitã si dã la copt circa de 30 minute sã fie bine coaptã deasupra apoi scoate si asa caldã însiropeazã cu sucul de la o rodie si decoreazã cu semintele de la cealaltã rodie. Lasã ca prãjitura sã absoarbã bine sucul si sã se rãceascã si serveste.
Leon nu a avut rãbdare, lui îi plac prãjiturile însiropate si cât timp m-am întors sã spãl vasele sa înfruptat din prãjiturã, înainte sã fac pozele! nu am apucat sã o tai nici sã o pun la rece, am pãpat-o imediat cu lingura :)
P.S: dacã nu ai rodii, poti însiropa cu suc de portocale sau cirese proaspete, visine...
cum nu contine fãinã , va iesi un fel între budincã si prãjiturã din cauzã cã migdalele mãcinate o va îngrosa.
Preheat the oven to gas mark 4/180ºC, grease and line a springform tin.
Separate the eggs putting the whites into a large grease-free bowl, and the yolks into a separate bowl. Wisk the egg whites with a pinch of salt until they are stiff but not dry and then wisk in 100 g of sugar before putting them to one side.
Add the remaining 200 g sugar and zest to the yolks and beat until the mixture is light and airy, then beat in the ground almonds.
This will be very thick and heavy, so lighten it with a good dollop of wisked egg whites before folding the rest of them into the mortar-thick, yellow almond mixture.
You need to work firmly, but gently, so everything is well combined without the mixture losing its air.
Pour into the tin and bake for about 40 min.
As soon as the cake comes out of the oven, juice one of the pomegranate and pour the juice over the cake while it is still hot. Let the cake cool and absorb the juice, place the cake on a stand or plate and serve with seeds of the other pomegranate.
Zilele astea am fugit de bucãtãrealã...am fost invitati la cinã afarã, am iesit si cu colegii...pe scurt mare lenevealã:)) m-am pus sã fac ordine si în computer...oh, e plin de retete pe care nu ajung sã le postez:(
Rosh Hashanah , este sãrbãtoatre evreiascã de început de an, o zi de cumpãnã, de judecatã...
Reteta am luat-o din cartea : Nigella Lawson - Feast, Food that celebrates life
Cartea contine retete specifice anumitor tãrii si perioade de sãrbãtoare pe sezoane, aproape 500 de pagini de retete spectaculare. Cu ocazia asta multumesc prietenei mele Isabela pentru carte:)
POMEGRANATE JEWEL CAKE
( Nigella Lawson-Feast)
Pentru blat/ Cake
8 ouã/ 8 eggs
un praf de sare/ pinch salt
300 gr zahãr/ 300g caster sugar
sucul de la 1 lãmâie/zest of 1 lemon
sucul de la 1 portocalã/zest of 1 orange
300 gr migdale mãcinate/ 300 g ground almonds
Top/To finish
2 rodii/ 2 pomegranates
Preparare
* Pre încãlzeste cuptorul la 180ºC, si unge o formã de tort.
* Separã ouãle, bate albusele cu praful de sare bine, când începe sã se întãreascã adaugã 100 gr zahãr si bate în continuare foarte bine.
* Restul de zahãr se mixeazã bine cu gãlbenusele si sucul de la citrine , la urmã se pun migdalele.
Adaugã o parte din albusele bãtute si amestecã bine cu o lingurã, apoi restul, nu folosi mixerul!
Aceastã prãjiturã nu contine fãinã si nici praf de copt! deci va avea consitenta unei budinci...
* Toarnã compozitia în forma pregãtitã si dã la copt circa de 30 minute sã fie bine coaptã deasupra apoi scoate si asa caldã însiropeazã cu sucul de la o rodie si decoreazã cu semintele de la cealaltã rodie. Lasã ca prãjitura sã absoarbã bine sucul si sã se rãceascã si serveste.
Leon nu a avut rãbdare, lui îi plac prãjiturile însiropate si cât timp m-am întors sã spãl vasele sa înfruptat din prãjiturã, înainte sã fac pozele! nu am apucat sã o tai nici sã o pun la rece, am pãpat-o imediat cu lingura :)
P.S: dacã nu ai rodii, poti însiropa cu suc de portocale sau cirese proaspete, visine...
cum nu contine fãinã , va iesi un fel între budincã si prãjiturã din cauzã cã migdalele mãcinate o va îngrosa.
Preheat the oven to gas mark 4/180ºC, grease and line a springform tin.
Separate the eggs putting the whites into a large grease-free bowl, and the yolks into a separate bowl. Wisk the egg whites with a pinch of salt until they are stiff but not dry and then wisk in 100 g of sugar before putting them to one side.
Add the remaining 200 g sugar and zest to the yolks and beat until the mixture is light and airy, then beat in the ground almonds.
This will be very thick and heavy, so lighten it with a good dollop of wisked egg whites before folding the rest of them into the mortar-thick, yellow almond mixture.
You need to work firmly, but gently, so everything is well combined without the mixture losing its air.
Pour into the tin and bake for about 40 min.
As soon as the cake comes out of the oven, juice one of the pomegranate and pour the juice over the cake while it is still hot. Let the cake cool and absorb the juice, place the cake on a stand or plate and serve with seeds of the other pomegranate.
Tare-mi place ce vad aici.O bunatate.Pupici!
ResponderEliminarTrebuie sa fie delicioasa,migdale si rodii,o combinatie interesanta!Pupici !
ResponderEliminarParece-me delicioso!
ResponderEliminarBejinhos.
Daca nu contine praf de copt, inseamna ca e minunata!... plus ca-mi plac rodiile si migdalele foarte mult! pupici
ResponderEliminarArata delicios si nu ma mir...cu asemenea ingrediente!
ResponderEliminarMi se pare interesant sa faci din rhodii prajituri.
ResponderEliminarMi-am cumparat si eu mai demult si nu am reusit sa fac din ele decat suc, citronada,pe care nici eu nu am postat-o pe blog nici in ziua de azi. :)
Duminica placuta Ramo!
Imi place tare mult :)!!!Pupici
ResponderEliminarMie imi plac mult rodiile.Cred ca e foarte cremoasa!
ResponderEliminarRamona am reusit sa ma apuc,in sfartsit de blogroll si te-am adaugat,desigur.Daca esti draguta sa modifici adresa mea-www.teobucatar.ro
Mersi si pupici
Imi place mult combinatia! Ador orice cu rodie!
ResponderEliminarArata foarte bine
ResponderEliminar