Para 4 pessoas precisas de:
1 kg de batatas
bacalhau demolhado 3 postas
1 cebola ou 1 alho francês
4 dentes de alho, 1 dl azeite
1 ramo de salsa
2 dl natas e 5 dl bechamel
sal e pimenta
queijo ralado
azeitonas pretas
salada verde
Preparação:
1) Corte as batatas em cubos, e reserve dentro de água. Coza o bacalhau em água fervente por 5 minutos e deixe arrefecer dentro de caldo.
2) Refogue os alhos picados no azeite. Escorra o bacalhau, escolha-o de pele e espinhas e envolva-o lascado no refogado. Polvilhe com parte de salsa picada.
3) Escorra e frite as batatas. Misture-as com preparado de bacalhau. Envolva as natas e tempere com sa e pimenta. Adicione mais salsa picada e deixe cozinhar mais um pouco.
4) Distribua num recipiente refractario, cubra com bechamel e polvilhe com queijo ralado e pimenta preta moida na altura, e leve ao forno gratinar por 20 min a 200ºC, ventilado.
Decore com azeitonas e sirva com salada verde.
In românã:
Pentru 4 persoane avem nevoie de :
1 kg de cartofi
3 bucãti de cod dezosat
2 fire de praz sau ceapã
4 catei de usturoi
1 dl ulei de mãsline
o legãturã pãtrunjel
2 dl smântânã
5 dl bechamel
sare si piper
150 gr brânzã rasã
mãsline
PREPARARE
1) Cartofi se taie în cuburi si se acoperã cu apã.
Codul se pune la fiert în apã fierbinte 5 minute si se lasã la rãcit în apã.
2) Prazul se cãleste cu usturoiul tocat în uleiul de mãsline. Codul se scurge si se curãtã de piele si oase dacã e nevoie.
Eu am folosit cod congelat si fãrã oase.
Dacã as fi folosit cel uscat, era asa de sãrat cã trebuia sã îl tin o noapte în apã si sã tot schimb apa.
Asa cã cel congelat este gata aranjat si viata mea e mai usoarã:)
Codul se alãturã prazului împreunã cu jumãtate din cantitatea de pãtrunjel.
3) Cartofi se prãjesc separat si se scurg, se aãturã preparatului împreunã cu smântâna si se condimenteazã.
Se mai lasã câteva minute apoi se pune în formã sau forme individuale, se dispune restul de pãtrunjel, bechamelul si brânza.
Se dã la gratinat 20 min la 200ºC ventilat.
Serveste imediat cu mãsline si salatã verde.
Poftã mare!
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