domingo, 16 de outubro de 2011

Fripturã de porc la tavã cu portocale si rozmarin

                                         
Dupã ce am fãcut Muffins de Caipirinha,  m-am gândit sã pregãtesc si un fel principal cu care sã particip la  provocarea " Dulce Românie" de pe : http://www.myfancycake.com/
În zona unde locuim, nu ninge niciodatã  asa cã fructele luni octombrie sunt : rodiile care dau rod de douã ori pe an ; diospiros ( caqui)  si castanele; lãmâile si portocalele le avem anul întreg si le folosim cel mai mult .
Am pregãtit cu drag pentru masa de multumire si sper sã vã placã:)

INGREDIENTE

2 kg picior de porc cu os
1 ceapã mare
1 lãmâie mare
2-3 portocale mari
ulei de mãsline
1 cãpãtânã de usturoi
vin alb
sare groasã
paprika sau sofran indian
3-4 foi de dafin
piper negu mãcinat si boabe
rozmarin pudrã si proaspãt
cimbru de câmp

PREPARARE

Carnea este mai gustoasã dacã se pregãteste de seara pentru a doua zi.
Am pregãtit marinada astfel:
1)  Usturoiul se curãtã si se trece prin presã ca la mujdei si se freacã bine cu sare, ulei, piper mãcinat, paprika, foile de dafin sfãrâmate, rozmarin sec si cimbru. Va iesi o pastã cu care ungem bine carnea ( eu am cerut la mãcelar sã-mi cresteze carnea, asa va intra pasta bine în carne).
                           
2) Carnea se pune într-un vas mai adânc peste care se stoarce sucul de la o lãmâie mare zemoasã, ceapa tãiatã în bucãti mãrisoare, piperul boabe si portocalele tãiate bucãti ( apoi stoarse de suc peste carne, vor râmâne cu carnea).
                                         
Acoperã cu vin si lasã sã se îmbete în arome, pune o peliculã sau folie de aluminiu peste.

A doua zi  se pune într-o tavã pentru cuptor ; pentru o fripturã suculentã acoperiti cu folie de aluminiu  si dati la cuptor. Înainte de final scoate-ti folia si lasã sã se rumeneascã frumos...va parfuma toatã bucãtãria:)
Am scos bunãtatea din cuptor...am scos carnea si am feliat-o, apoi am aranjat-o frumos într-o formã pentru servit.
Sosul rãmas se poate tritura si servi separat sau se poate fierbe cu smântânã si vin de Madeira sau Porto.
Eu l-am pus peste carne; a fost dorinta  "multimi" :)) Am tãiat o portocalã rondele si am asezat o crengutã de rozmarin.
Ca garniturã, se poate servi cu cartofi prãjiti sau orez.
                                             
Poftã bunã!
















5 comentários:

  1. Un deliciu.. si daca tot e pranzul... ma servesc si eu ;) pupici

    ResponderEliminar
  2. Super gustos! Imi plac mult ingredientele

    ResponderEliminar
  3. si pe placul meu este aceasta combinatie :)... saptamana viitoare am programat si eu un porcusor ;)...

    ResponderEliminar
  4. Cum sa nu ne placa?
    Ai strans atatea arome minunate in aceasta fripturica!

    ResponderEliminar
  5. Pregãtesc de multe ori aceastã fripturã, merge repede dacã o pregãtesc cu o zi înainte, mai ales dacã am musafiri...portocala taie din grãsime:)

    ResponderEliminar