quarta-feira, 14 de dezembro de 2011

Bolachas de Natal / Muschi de porc umplut cu prune



               



BOLACHAS DE NATAL                                                                                                                                                   

Cu acesti biscuiti rãspund provocãri luni  Decembrie, Dulce Românie de pe blogul Brândusei.
I-am pregãtit  în aceiasi zi cu biscuiti spanioli si muffinsi cu sirop de artar.
Deci am petrecut ceva timp la cuptor:)
Acesti biscuiti minunati i-am  descoperit pe blogul Pratos e Travessas,  Monica Pinto e una din blogeri mei favoriti si nu am putut rezista tentatiei, mai ales ca sunt asa de simpli.

Ai nevoie :

400 gr fãinã
230 gr unt topit
200 gr zahãr
2 gãlbenuse ( din albuse am pregãtit  biscuiti spanioli )
1 linguritã de praf de copt
un praf de sare
am pus coajã rasã de portocalã

Pentru Ganache:
50 gr chocolatã culinarã si 50 ml smântânã 
eu am folosit  dulceatã de fructe de pãdure cu scortisoarã si anason

Pentru brãduti

2 linguri de zahãr pudrã si 1 lingurã de smântânã
zahãr pudrã si nuci mãcinate pt.decor

eu am adãugat colorant alimentar verde si perle de zahãr


PREPARARE

* Într-un vas pune fãina cu praful de copt si sarea. Separat bate zahãrul cu untul spumã si adaugã gãlbenusele, la urmã pune fãina de trei ori.
                                               
* Va iesi un aluat super moale, dar nu te speria asa trebuie sã fie! împãrteste-l în 3 si pune fiecare în 3 pungi sau  peliculã transparentã. Dã la rece circa de 30 min.
                                                
* În timpul ãsta  oricum trebuie sã dai drumul la cuptor asa cã profitã si pune o fripturã la cuptor:)
* Când a trecut timpul,  scoate pe rând aluatul de la rece si întinde pe o suprafatã cu multã fãinã.
Din timp pregãteste vreo 2 tãvi mari  tapetate cu hârtie vegetalã.
Ca forme eu am folosit stelute de diverse mãrimi, clopotei si brazi cu care am tãiat din aluat si am asezat în tãvi.
                                              
* Se dau imediat la frigider cam 15 minute, timp suficient sã pregãtesti si cealaltã tavã.
* Dã la copt prima turã , cealaltã va astepta frumos la rece rândul ei:) trebuie sã stea maxim 10 minute la copt, acuma  fiecare stie ce cuptor are, ar fi bine sã fiti cu ochii pe ele! ei vor iesi moi din cuptor dar dupã aceea se întãresc, lasã-i sã se rãceascã apoi îi muti, altfel se vor rupe.
* Vã mãrturisesc cã am crezut cã nu se mai terminã, atâtia au fost de multi  :)) nu am avut rãbdare de ganache si am folosit din dulceatã pentru a prinde biscuiti.
                                                                                         
* Pentru decorul brãdutilor, am pus pentru 1 minut la microunde o canã cu  2 linguri de zahãr pudrã si o lingurã de smântânã, când am scos am pus colorant alimentar si am uns brãduti, am pus la fiecare 1 perlã de zahãr si nucã de cocos, Monica însã nu a folosit colorant, a decorat numai cu nucã si zahãr pudrã.
                                           
Monica, agradeço pela receita! o meu marido fico louco por eles:)



MUSCHI DE PORC UMPLUT CU PRUNE


                                                   

Ai nevoie de:

1 kg muschi de porc
3-4 foi de dafin rupte
linguiça sau cârnat proaspãt optional
200 gr bacon feliat gros
200 gr prune uscate
1 crengutã de rozmarin lungã
flor de sal cu rozmarin si piper
curcuma si boia
suc de lãmâie
piri piri
1 ceapã si 1 cãpãtânã de usturoi zdrobiti
100 ml ulei de mãsline
2 pahare de vin alb
1 kg de cartofi


PREPARARE

* Carnea am pus-o la marinat cu o zi înainte asa: cu un cutit cu lama lungã perfureazã muschiul , tip buzunar si umple cu prune si linguiça.
* Înveleste muschiul bine cu felii groase de bacon, deasupra pune rozmarinul, câteva prune, piri piri si leagã bine cu atã alimentarã.
Pune într-un vas adânc  muschiul si toate ingredientele în afarã de cartofi, acoperã si lasã la rece peste noapte.
Asa carnea se va  aroma si frãgezi, a doua zi  cam cu 1 orã jumate înainte de prânz sau cinã se dã la cuptor împreunã cu cartofi tãiati sferturi groase,la 200ºC în vas acoperit cu  folie de aluminiu, capac...eu am folosit vasul roman.
 *Am sevit cu mujdei de usturoi, aceastã fripturã  se gãteste de obicei de sãrbãtori.
Sper sã vã placã, este una din propunerile mele de sfârsit de An:)
                                                                                          
                                                
    Poftã mare:)                                                                                                   














6 comentários:

  1. Foarte interesanta combinatia cu prune, pupici :*

    ResponderEliminar
  2. Dana, mi-a plãcut mult cum a iesit, baconul nu a lãsat carnea sã se usuce:)

    ResponderEliminar
  3. Muschiul de porc il mananc din priviri :X Si biscuitii arata tentant :D
    Te pup!:*

    ResponderEliminar
  4. Ce bine arata totul....... Bradutul e asa frumos... Te pup.

    ResponderEliminar
  5. Oana, multumesc de aprecieri:)pupicei
    Irina,crede-mã cã nu se mai terminau, dacã ai copii sã le dai de lucru e super:)

    ResponderEliminar