terça-feira, 14 de janeiro de 2014

Bolo Brigadeiro Ensopado ( Bimby) / Tort umed de ciocolatã ( Thermomix)

Când ne gândim la un desert cu ciocolatã, cred cã sunteti de acord cu mine, cã ne gândim la un fondant din care curge lava de ciocolatã sau un tort umed care se topeste in gurã....poate si un mousse...eu una nu pot trai fara ciocolata in casã :)

BLAT

225 fãinã
1+1/2 linguritã praf de copt
1+1/2 linguritã bicarbonat
350 gr zahãr
85 gr cacao
2 ouã
250 ml lapte
125 ml ulei
2 lingurite extract de vanilie
250 ml apã fierbinte


CREMÃ SI DECOR

200 gr ciocolatã culinarã
200 ml smântânã 35% grãsime
granule de ciocolatã
mentã
seminte de cardamom sau cardamom mãcinat optional


* Mixeazã toate ingredientele deodatã cu exceptia apei.

* La urmã toarnã apa fierbinte putin câte putin; va iesi un amestec destul de lichid.

* Împarte amestecul în douã forme pt. tort si coace 25-30 min. la 180ºC, verificã cu scobitoarea, nu lasa blaturile sã coacã prea mult!

* Scoate si lasã-le sã rãceascã.

Preparã crema asa : topeste ciocolata ruptã in bucãti, împreunã cu smântâna si câteva seminte de cardamom, ia deoparte.

* Unge primul blat cu crema, acoperã cu celãlalt blat si imbracã tortul cu restul de cremã. Presarã din belsug granule de ciocolatã.

 VARIANTA THERMOMIX

* Cântãreste apa si pune-o deoparte la fiert.
* În pahar pui toate ingredientele cu exceptia apei si programezi la 1 min si 30 secunde/ viteza 3.
* Programezi din nou la viteza 3 si prin gaura de la pahar torni apa fiartã in fir ( nu tot deodatã, cam ca la maionezã :)
* Împarte aluatul care va iesi destul de lichid, nu te speria :) in douã forme de tort de 26 cm tapetate cu ulei si hartie vegetalã.
* Da la copt. 
                                           
                                           BOLO BRIGADEIRO ENSOPADO


225 g farinha
1+1/2 c. chá fermento em pó
1+1/2 c. chá bicarbonato
350 g açúcar
85 g cacau
2 ovos
250 dl leite
125 dl óleo
2 c. chá extracto de baunilha
250 ml água a ferver

* Coloque no copo todos os ingredientes excepto a água, e programe 1 :30 Min / Vel 3;depois com Bimby a trabalhar na mesma velocidade, junte água ferver em fio pelo bocal da tampa.
* Divida a massa por duas formas e leva cozer cerca de 25-30 min/ 180ºC.


RECHEIO E DECOR

200 g chocolate para culinaria
2 dl natas 35% gordura
sementes cardamomo 
granulado de chocolate 

* Leva derreter o chocolate partido com as natas e cardamomo.
* Recheia primeira base do bolo com o chocolate morno, cubra com outra base e restante creme.
* Polvilha granulado de chocolate.


domingo, 12 de janeiro de 2014

Baghete la cuptor cu ouã jumãri, linguiça si brânzã Gouda/ Baguete no forno com ovos mexidos, linguiça e queijo Gouda

Micul dejun perfect dupã o noapte de petrecere :)



3 baghete pre coapte tãiate în douã
2-3 ouã
4 cârnati portughezi linguiça sau cabanos
rosii cherry tãiate felii groase
brânzã Gouda feliatã
oregano


* Baghetele se aseazã intr-o tavã de cuptor tapetatã cu hârtie de copt sau aluminiu.

* Ouãle se bat usor cu sare si piper, si se gãtesc în putin unt sau ulei.

* Cârnati se prãjesc în ulei sau la grãtarul cuptorului, etc.

ASAMBLARE:

* Peste baghete se pune ouãle, felii de linguiça, rosii; acoperã  cu  felii de brânzã si presarã oregano.

* Dã la cuptor câteva minute, cât sã se topeascã brânza ( 200ºC, cuptor ventilat sus).

Am servit cu suc natural de portocale si cafea :)


sábado, 11 de janeiro de 2014

Curry cu piept de pui, ananas si lapte de cocos/ Peito de frango com abacaxi e leite de coco

Bine v-am regãsit! vã doresc un an excelent si va multumesc pt.vizita :*
Reteta o gasiti si pe pagina Pingo doce.pt


INGREDIENTE ( 4 persoane)

coriandru sau pãtrunjel proaspat

4 linguri vin alb
1 lingura sare de mare
3 linguri ulei de susan ( sau ulei de mãsline, dar ii va schimba gustul....)
500 gr piept de pui
400 ml lapte de cocos
1 lingura de curry indian ( e mai intens)
1 ardei rosu
600 gr ananas
1 linguritã seminte de susan

GARNITURÃ

Tãietei de orez  ( am pus ce am avut acasã...fundite) fierti dupã instructiunile de pe plic.


PREPARARE

* Pune jumãtate din coriandru cu jumãtate din vin si de sare într-un bol si piseazã sã obtii o pastã cu care ungi piepti de pui, si lasi la marinat peste noapte .

* Pune uleiul de susan la încintat si prãjeste piepti de pui, scoate-i si pãstreazã-i de o parte.
Stinge sosul lãsat în tigaie cu vinul alb rãmas; adaugã laptele de cocos si restul de coriandru.
Când începe sã fiarbã pune curry si ardeiul tãiat feliute subtiri, lasã la fiert.
La urmã pune ananasul tãiat bucãtele , pieptii de pui tãiati cubulete si mai lasã putin.

* Serveste cu tãietei, coriandru tocat si seminte de susan.



         PEITO DE FRANGO COM ABACAXI E LEITE DE COCO


INGREDIENTES


coentros frescos
4 colheres de sopa vinho branco
1 colher sopa sal marinho
3 c. de sopa óleo de sésamo
500 g peito de frango
4 dl leite de coco
1 c. sopa caril em pó
1 pimento vermelho
600 g abacaxi
300 g massa de arroz, massa chinesa ou outra...
1/2 c. de sopa sementes de sésamo


PREPARAÇÃO

* Coloque metade dos coentros com metade do vinho branco e do sal no almofariz e esmague de forma a obter uma pasta.
Barre os peitos de frango com essa pasta e reserve de uma dia para o outro.

* Leve o óleo de sésamo a aquecer numa frigideira e core o frango. Retire, reserve e corte aos pedaços.
Refresque os sucos que ficaram na frigideira com o restante vinho branco; junte o leite de coco e os restantes coentros.

* Quando começa a ferver junte o caril e o pimento cortado em juliana fina e deixa cozinhar.
No final de cozedura junte o frango e oabacaxi em triângulos, deixe ferver por instantes e reserve.

* Sirva com massa cozida e polvilha com sementes de sésamo.

   




segunda-feira, 2 de dezembro de 2013

Lemon millionaire"s shortbread

Dacã vã spun cã am pregãtit-o în urmã cu un an mã credeti? am pus pozele pe facebook  dar, nu am ajuns sã postez reteta....era prãjitura mea de milioane...secretã :)) a sosit momentul sã o împãrtãsesc cu voi...vã recomand sã o pregãtiti si sã asteptati sã devenim milionari :))
Prãjitura este foarte bunã si o recomand cu drag :)


Profit de postare sã vã doresc Sãrbãtori frumoase, binecuvântate cu multã sãnãtate, pace si armonie în familiile voastre, va fi ultima mea postare din acest an , pt. cã voi merge în tarã o lunã.






Reteta adaptatã din revista  Olive U.K december 2012

 
BLAT:

8 linguri zahãr galben
coaja rasã de la o lãmâie
100 gr fãinã de porumb finã
160 gr fãinã de orez
175 gr de unt tãiat cubulete si topit usor

CREMA CARAMEL DE LÃMÂIE:

175 gr unt
100 gr zahãr galben
2 linguri de sirop de artar, melasã...sau miere
397 gr lapte condensat
coaja rasã de la o lãmâie


GLAZURA:

200 gr ciocolatã albã
coaja rasã de la o lãmâie


* Pre-încãlzeste cuptorul la 160ºC si tapeteazã o formã de 25 pe 20 cm cu hârtie de copt.

* Pune zahãrul, lãmâia si fãinile într-un bol, adaugã untul si lucreazã repede un aluat sfãrâmicios pe care il amesteci bine si îl aranjezi în tavã cu mâinile, întinde bine sã fie uniform si împunge cu furculita.

* Dã la copt circa de 30 min sau pânã când devine usor auriu.

 Pentru Caramel:

* Pune untul, zahãrul , melasa si laptele condensat într-un recipient cu pereti grosi la foc mic, amestecã pânã se topeste zahãrul.Adu la punctul de fierbere amestecând tot timpul pânã ajunge la auriu palid pânã la auriul mai închis ( cu cât e mai închis la culoare va avea un gust mai intens de toffee si mai usor de tãiat).
Nu lãsa sã se prindã de fundul cratitei sau sã se ardã! Ia de pe foc si încorporeazã lãmâia.

* Întinde Toffee peste blatul rãcit si lasã deoparte.

* Pune ciocolata la topit pe baie de aburi si la urmã adaugã lãmâia; pune deasupra cremei toffee si lasã la rece. Taie pãtrãtele.


 




 

domingo, 1 de dezembro de 2013

Supã cremã de brocolli si migdale ( Thermomix)/ Creme de brócolos e amêndoa na Bimby

Special pregãtitã pt. Provocarea Dulce Românie a cãrei gazde este blogul În jurul Kadiei.
O supã delicioasã tot timpul anului :)

INGREDIENTE:
( 8 porti)


10 ml ulei de mãsline
120 g ceapã
500 gr brocolli tãiate 
1 lingurã de migdale feliate + pt. decor
800 ml apã
sare si piper
200 ml lapte 

PREPARARE:

* Pune ceapa tocatã  la cãlit cu uleiul, adaugã brocolli, migdalele, apa, laptele si condimenteazã. Pune la fiert.
* Redu totul la cremã cu ajutorul blenderului, serveste decoratã cu migdale si chives....

PREPARARE THERMOMIX:

* Pune în pahar uleiul si ceapa tãiatã în douã, programeazã  5 sec/ vit 5, apoi 5 min / Varoma/ vit 1.
* Adaugã brocolli, migdalele, apa, laptele, condimenteazã si programeazã 25 minute/ 100ºC/ viteza 1.
* Redu la cremã 2 minute ( vitezele 3-5 -7) 



           CREME DE BRÓCOLOS E AMÊNDOA
(Bimby á sua medida)


INGREDIENTES:

10 g azeite
120 g cebola
500 g brócolos, cortadaos em pedaços
1 c. sopa de amêndoa laminada, mais q.b. para servir
800 g água
sal e pimenta
200 g leite magro


PREPARAÇÃO:

* Coloque no copo o azeite e a cebola, pique 5 seg/ vel 5 e refogue 5 min/ Varoma/ vel 1.
* Adicione os brócolos, a amêndoa laminada, a água, o leite, tempere e programe 25 min/ 100ºC/ vel 1.
* De seguida triture 2 min e vá progressivamente até à vel 7. Sirva decorado com amêndoa laminada e cebolinho.

 
 

Prãjiturã cu dovleac si scortisoarã / Bolo de Abóbora e especiarias

Cum trebuie sã plec în concediu in 2 zile, mã grãbesc sã postez reteta dulce pt. Provocarea Dulce Românie , a cãrei gazde este blogul În jurul kadiei.

Ador scortisoara si o folosesc la majoritatea prãjiturilor, uneori si sãrate :)






INGREDIENTE:

500 gr dovleac  cubulete
200 gr zahãr brun
200 gr fãinã cu agent de crestere
5 ouã
un praf de sare
 2 lingurite  de scortisoarã
  1/2 linguritã  de cuisoare mãcinate
1/2 linguritã de ghimbir

PREPARARE:

* Pune apã la fiert cu  putinã sare si când fierbe pune dovleacul; lasã la fiert cica de 15 min. si scurge bine.
* Mixeazã gãlbenusele cu zahãrul si la urmã dovleacul si fãina cu mirodeniile. Amestecã bine si adaugã albusele bãtute bine cu un praf de sare; amestecã usor cu o lingurã de metal.

* Toarnã într-o formã lungã tapetatã cu hârtie vegetalã.
* Va iesi o prãjiturã moale si foarte aromatã :)


          BOLO DE ABÓBORA E ESPECIARIAS



INGREDIENTES:

500 g abóbora
200 g açúcar mascavado Rar
200 g farinha com fermento
5 ovos
uma pitada de sal
2 colheres de chá canela moida
1/2 colher chá cravinhos moidos


PREPARAÇÃO:

* Corta abóbora em pedaços pequenos e leva cozer em água a ferver com um pouco de sal cca de 15 min. Escorre bem.
* Bata as claras com uma pitada de sal em castelo e reserve.
* Á parte  bata as gemas com o açúcar, no fim junte a abóbora e mistura bem.
* Acrescente a farinha,especiarias e no fim as claras mistura com uma colher de metal com cuidado.
* Forre uma forma rectangular com papel vegetal e distribua a massa por cima, leva cozer.
* O bolo vai sair molinho :)
 
 
 

Strudel picante com cogumelos

Para última edição de 2013, do " Dia Um ...na Cozinha"  temos como tema o " Strudel Salgado".



INGREDIENTES:

massa folhada ou fillo

400 gr cogumelos portobello
2 cebolas
2 dentes de alho
salsa
sal e pimenta
piri piri moido
azeite
bechamel
1 clara de ovo

PREPARAÇÃO:

* Numa frigideira com azeite, leva fritar a cebola picada com os cogumelos laminados ou cortados aos pedaços. Junte as restantes ingredientes, tempere e deixa cozinhar.

* Estenda  as massas folhadas e recheia com  a mistura de cogumelos. Enrole, passa a clara por cima e leva ao forno 200ºC/ 15 min ou até dourar.

* Sirva quente, pode acompanhar com sopa.