quarta-feira, 13 de março de 2013

Pere îmbãtate cu vin de Porto/ Pêras bêbedas

Le-am pregãtit special, pt. un prânz prelungit...a fost un prânz Gourmet :))
Ca aperitiv am servit : Pâine de mango cu stafide si ghimbir ( reteta în curând ) mãsline si brânzã albastrã.
Fel principal: Curry de pui picant cu ghimbir servit cu chutney  si orez arab ( reteta în curând)
Desert: Pere îmbãtate cu vin de Porto, servite cu inghetatã de caramel
Vinul rosé a fost " cireasa de pe tort" , incã odatã sa dovedit cã acasã se mãnâncã cel mai bine , ieftin si comod.

Pentru aceastã retetã am folosit pere " Rocha"( acestea au fost descoperite in 1836 de catre fermierul Pedro António Rocha, în Sintra) sunt de o calitate deosebitã, mai ales pt. a gãti cu ele,nu se sparg usor :) se gãtesc la cuptor cu carne, aperitive gratinate...

6 pere tari
100 gr zahãr
200 ml vin rosu
100 ml apã
coaja întreagã de la o lãmâie fãrã partea albã
1 baton de scortisoarã
1 stelutã de anis
200 ml vin de Porto


Decojeste cu grijã perele, lãsând codita intactã, taie baza perei sã stea drept.

Într-o oalã pune apa, zahãrul si vinul la fiert. Când începe sã fiarbã pune lãmâia, mirodeniile si perele ( le-am pus culcate) la foc mic.Lasã cam 15 minute pe fiecare parte ( eu am încercat cu scobitoarea ca la prãjituri) para sa fie fiartã, dar întreagã, in nici un caz spartã de atâta fiert.
Se scot pe platou sau farfuriile, paharele de servit.
Vinul se lasã la fiert si se adaugã vinul de Porto, poti pune mai mult dacã iti place mult sos.
Lasã sã se reducã la punctul de sirop si toarnã peste pere.
Mie imi place sã le servesc reci cu inghetatã si mult sos de vin.
Este un desert la fix, atunci cand pregãtesti o masa copioasã si te temi ca nimeni nu va servi prãjitura de exemplu.
Poftã mare!

6 pêras Rocha
100 g açúcar
2 dl v. tinto
1 dl água
1 pau de canela
2 anis estrelado
2 dl v. Porto
casca de limão

Descasca as pêras, tenha cuidado para não cortar o pé e corta a base de pera direita.
Num tacho, leva cozer vinho tinto, água e açúcar. Quando levantar fervura junte as peras e especiarias. Deixa cozer ao lume baixo cca de 20-30 min.Não deixa as peras cozer de mais.
Retire as peras do molho ; leva o molho ao lume outra vez e junte o vinho do Porto.
Quando o molho fica com consistencia de xarope, deite por cima de pêras.

6 comentários: