terça-feira, 7 de maio de 2013

Focaccia classica al rosmarino

Focaccia este o pâinicã de origine italianã, un fel de pizza anticã :)) traditional, aluatul se amestecã cu ulei de mãsline si ierburi aromatice sau ceapã; depinde  de regiune...de curând au apãrut si versiunile cu brânzã si chiar dulci...
Pt.  Provocarea Bucãtarul Curajos a luni mai a cãrei gazde este Blogul Dianei, am pregãtit o focaccia specialã!am fãcut mici orifici în aluat ca sarea, uleiul si aromele ierburilor sã intre în aluat :d



Reteta adaptatã din cartea Italian Home Baking by Gino D´Acampo

500 gr fãinã pentru pâine + extra pt frãmântat
25 gr drojdie proaspãtã
6 linguri ulei de mãsline + extra pt. uns
300 ml apã cãldutã
2 lingurite sare finã
1 lingurã mare sare de mare
2 linguri mari cu rozmarin proaspãt ( eu am pregãtit douã, in una din ele am pus si cimbrisor proaspãt)

* Unge tava pt. cuptor cu ulei, la fel un vas mai adânc.
*Pune fãina într-un bol adânc si desfã drodia in mijloc, 3 linguri ulei de mãsline si apa; pune sarea finã si amestecã totul cu o lingurã de lemn, pânã se combinã bine.
*Transferã aluatul pe masa înfãinatã si frãmântã pânã obtii un aluat elastic si pufos, cca 10 min.(aluatul sã nu se lipeascã cde mâini)
*Pune aluatul în vasul uns si mai unge putin aluatul cu ulei, acoperã si lasã sã creascã, la loc cãldut timp de 1 orã sau pânã îsi dubleazã volumul.
Tranferã aluatul crescut în tava pt cuptor, si întinde aluatul cu degetele, fã gropite mici cu degetele pe tot aluatul, unge cu ulei acoperã si lasã sã mai creascã cca 40 min, sau pânã îsi dubleazã volumul.
* Pregãteste cuptorul la 220ºC.
* Aluatul odatã crescut îl mai "intepi" cu degetele, presarã ierburile aromatice, sarea groasã din belsug si stropeste cu restul de 3 linguri de ulei.

* Coace timp de 20 min. pânã devine auriu.
Eu am pregãtit in tavã pãtratã; cum este pâine inainte sã dati la cuptor puteti presara mai multã sare de mare.
Noi am servit-o caldã, la cinã. E delicioasã, am sã o pregãtesc de multe ori :)


2 comentários: