quinta-feira, 16 de junho de 2011

Cartofi á la Lyon / Batatas Lionesas




Cea mai apreciatã legumã din Franta este cartoful.
Delicios, saltead cu unt si pãtrunjel, extrem de gustos gratinat cu verdeatã, usturoi, nucsoarã, smântânã si brânzã....cam asa va mirosi în bucãtãria mea, mai ales dupã ce am cumpãrat cartea : " Bucãtãria francezã", retetele sunt absolut divine :)
Vã astept sã gãtim împreunã!

Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500 gr. cartofi albi cu coajã spãlati
120 gr. unt sau cremã vegetalã topitã
1 ceapã mare tãiatã în rondele fine
2 cãtei de usturoi feliati
sare si piper
2 linguri de pãtrunjel tocat
chives optional
brânzã rasã optional
rosii cherry pt. decor


Mod de preparare:
1) Fierbe cartofi cca. 10 min. în apã cu sare. Se curãtã de coajã si se taie rondele.

2)Într-o tigaie se pune la cãlit ceapa cu jumãtate din unt.Când ceapa este moale si îsi schimbã usor culoarea spre auriu se pune usturoiul si se mai lasã 2 minute.
Scoate ceapa si usturoiul deoparte si pãstreazã.

3) În acelasi ulei, se pun la prãjit cartofi. Dacã este nevoie se poate adãuga unt.
4)într-o formã pt cuptor se pune jumãtate din cantitatea de cartofi, peste se pun ceapa si usturoiul pãstrat, verdeatã tocatã si se acoperã cu restul de cartofi .Eu am pus brânzã rasã si câteva rosii cherry.
Se condimenteazã cu sare si piper si restul de verdeatã.
Puteti renunta la forma pt. cuptor si lãsa cartofi chiar în tigaie.
5)Dã la cuptor la 200ºC, cca. 15 min.
Serveste cald.

BATATAS LIONESAS


O legume mais apreciado em França é sem duvida, a batata. Deliciosa, salteada em manteiga ou polvilhada com salsa, e extremamente saborosa quando gratinada....
Há uns dias comprei o livro " Cozinha Francesa", fiquei encantada!!!
Fico contente cozinhar pratos clássicos mas também experimentar receitas novas.
Vamos precizar de : Brandy, queijo Gruyére, mostarda Dijon, vinho de Madeira, cerefólio, estragão, cebolinho, créme double ou nata, créme fraìche...





Ingredientes para 4-6 pessoas:

500 g de batatas bem lavadas
manteiga ou creme culinaria para fritar
1-2 cebolas, em rondelas bem finas
2 dentes de alho, finamente picados
sal e pimenta
2 c. de sopa de salsa e cebolinho fresco picado
queijo ralado e tomate cereja


Confecção:
1)
Coza as batatas durante 7-10 min. em água com sal.
De seguida, pele-as e corte-as em rodelas .

2) Numa frigideira refractária, derreta metade de manteiga em lume médio. Refogue as cebolas durante 5 min. até ficarem moles e ligeramente douradas.
Acrescente o alho e refogue-o durante 2 min. Por fim, retire o alho e as cebolas da freigideira e reserve.
3) Coloque as batatas na frigideira, e frite-as 4 min. de cada lado. Se necessário acrescente manteiga.
Retire metade das batatas de frigideira, acrescente metade das cebolas e tempere, cobra com restante batatas, salsa e cebolinho picado. Por cima coloque o queijo ralado e tomate cereja.
Leve a frigideira ou forma refractária ao forno pré- aquecido a 200ºC durante 10 min, até a camada superior de batatas ficar bem douradinha.
Sirva quente.






3 comentários:

  1. Wow..ce mult imi plac cartofii astia! O sa-i fac si eu ...inca nu am facut pana acum in genul asta.
    ciao!!

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  2. Imi plac foarte, foarte mult, si cum arata...!!! cu siguranta ii voi pregati si eu dupa reteta ta. O zi cat mai placuta!

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